13 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Potrivit traditiei populare romanesti, pe 13 decembrie, in ziua Sfintei Lucia, femeile nu cos ca nu cumva sa le doara ochii de-a lungul anului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 13 decembrie

Sfantul Ierarh Dosoftei

Proclamat ca sfant de biserica crestin-ortodoxa in anul 2005, Sfantul Ierarh Dosoftei (1624 – 1693) , pe numele de mirean Dimitrie Barila , a fost un mare invatat , scriitor si traducator , si mitropolit al Moldovei.
A studiat la manastirea “Sfintii Trei Ierarhi” din Iasi , si apoi la scoala “Fratia Ortodoxa” din Lvov.Gratie legaturii sale apropiate cu Nicolae Milescu si cu patriarhul Moscovei, a reusit sa aduca un teasc de tipografie din Rusia la Iasi , dand astfel prilej de izvoada mai multor carti bisericesti in limba romana .Cunoscut ca promotor al introducerii limbii romane in biserica , a fost calugarit la Probota , ajungand dupa aceea episcop de Husi, de Roman si, in fine, mitropolit al Moldovei.In 1686 , ca urmare a tulburarilor politice din acel timp, a fost dus in Polonia de catre arnata regelui Sobieski , loc in care si-a dat obstescul sfarsit.
Marile sale opere sunt : “Psaltirea in versuri” , “Psaltirea de-nteles” , “Dumnezeiasca Liturghie” , “Parimiile preste an” , “Molitalvnic de-nteles” , “Viata si petriaceria sfintilor” , “Poemul Cronologic”.

Sfintii Mucenici Eustratie , Axentie , Eugen, Mardarie si Orest

Se spune ca acesti curajosi barbati au stralucit asemeni unor orbitoare stele in zilele intunecate ale imparatilor dusmanitori ai crestinilor, Dioclitian si Maximian.Sfantul Eustratie era un general roman din cetatea Satalios, Eugen unul din camarazii sai din ostire, iar Oreste era un brav ostean. Axentie era preot, iar Mardarie un om venit in acel loc, ca si Eustratie , din orasul Aravraca.Guvernatorii imperiali Lisias si Agricola , l-au supus torturii pe Axentie pentru singura vina de a fi preot crestin. Nemaindurand sa vada chinurile acestuia , Eustratie a venit in fata lui Licias si s-a declarat a fi si el adept al crestinismului, fiind supus si el apoi unor crude schingiuri.Vazand aceasta , Eugen i-a strigat , sfidator, guvernatorului :”Si eu sunt crestin , Licias !” Atunci cand Eustratie si ceilalti martiri au fost adusi pe strazile orasului, Mardarie i-a vazut de pe acoperisul casei sale, asa ca si-a luat ramas bun in graba de la sotie si cele doua fiice ale sale, si le-a strigat in fata schingiuitorilor :”Si eu sunt crestin , la fel ca si Eustratie !” Oreste , un soldat ce ii depasea cu mult ca inaltime pe camarazii sai , si-a dat de gol credinta atunci cand, cu ocazia unor exercitii militare , i-a cazut crucea de la gat .Licias si-a dat seama ca este crestin , lucru recunoscut fara vreo ezitare de catre Oreste, osteanul fiind martirizat si el impreuna cu ceilalti.Axentie a fost decapitat , Mardarie si Eugen au murit sub povara torturilor , Oreste a fost ars cu un fier rosu, iar Eustratie si-a dat duhul intr-un cuptor de foc.Moastele acestor mucenici au fost duse mai tarziu la Constantinopole , fiind pastrate intr-o biserica dedicata lor , pe nume “Cei cinci sfinti tovarasi”.Se spune ca au fost vazuti adesea in acel locas sfant , iar Sfantul Oreste i s-a infatisat intr-o viziune Sfantului Dumitru din Rostov.

Sfanta Lucia

In timpul persecutiilor imparatului Dioclitian , fecioara Lucia (din Siracuza) a mers impreuna cu mama ei intr-un pelerinaj la mormantul Sfintei Agata, pentru a se ruga ca maica sa sa se vindece de o boala necrutatoare.Sfanta Agata i-a aparut Luciei in vis si i-a spus : “ Lucia, sora mea , de ce imi ceri mie ceea ce poate sa faca insasi credinta ta ? Mama ta este vindecata.In curand vei fi gloria Siracuzei, la fel cum eu sunt cea a Cataniei !” Mama Luciei si-a recapatat sanatatea in acea zi , iar fata s-a dedicat intru totul Domnului.Ea a rupt logodna cu un tanar nobil si si-a daruit marea zestre si bijuteriile oamenilor saraci.Coplesit de rautate, fostul ei logodnic a denuntat-o ca fiind crestina guvernatorului din Siracuza.
In fata judecatorilor, Sfanta Lucia si-a marturisit credinta in Iisus si a refuzat sa aduca sacrificii zeilor pagani.Guvernatorul a ordonat sa fie dusa intr-un bordel, dar temnicerii ei nu au reusit sa o miste din locul in care statea , chiar si atunci cand au tras de ea cu franghii si au pus boii sa o urneasca .Guvernatorul a intrebat-o ce fel de vrajitorie foloseste , iar Sfanta Lucia i-a raspuns : “ Nu fac nici un fel de vraji , dar puterea Domnului este alaturi de mine. Daca vrei, poti sa aduci zece mii de oameni , dar ei nu ma vor putea misca din loc decat daca Dumnezeu doreste asta “. Opresorii ei au aprins apoi un foc in jurul ei, dar flacarile nu au putut sa ii faca nici un rau.In cele din urma, ea fost decapitata chiar in locul unde statea.Ultimele ei cuvinte au prezis moartea imparatilor Maximian si Dioclitian, precum si sosirea pacii bisericii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 13 decembrie

Sfanta Lucia, Fecioara Mucenita

Sfanta Otilia, calugarita

Sfanta Otilia, patroana a vedeniilor , vindecatoare a bolilor de ochi si a opticienilor , sfanta ocrotitoare a Alsaciei si Strasbourgului , a fost, potrivit legendei , fiica nobilului Adalric , primul duce de Alsacia .Mama se spune ca ar fi fost Bereswind , nepoata Sfantului Leodegarius.Ea s-a nascut in muntii Vosgi , in apropiere de Strasburg .

Multi ani la rand, Adalric si Bereswind , desi s-au rugat cu staruinta , nu au putut avea copii. Amandoi sperau sa aiba un fiu , iar atunci cand li s-a nascut, in fine, un copil, Adalric a fost cuprins de manie , intrucat pruncul nu numai ca era fata, dar era si orb.Umilit de acest dar al cerului, el a poruncit ca bebelsul sa fie ucis, sau , cel putin, sa fie dus departe de casa lui si lasat sa moara. Dupa aceea, a anuntat , cu surle si trambite, ca ducesa sa a dat nastere unui baiat mort.Credincioasa doica a lui Bereswind a luat cu ea fetita si a creascut-o in casa ei din localitatea Scherweiler. Dupa un an, copilul a fost incredintat manastirii Baume-les-Dames (Palma), langa Besancon sau, conform unor variante ale legendei, a plutit intr-un cos , de-a lungul unui rau, pana la Beaume.
La varsta de 12 ani, Sfanta Otilia a fost botezata de catre Sfantul Erhard din Regensburg (apoi episcop al Bavariei) , abatele unei manastiri proaspat construite la Eberheim-Munster. Dupa aceea, in mod miraculos, Otilia si-a capatat vederea si s-a uitat cu hotarare in ochii lui Erhard , care i-a zis : “ Asadar, copilul meu, ma vei putea vedea si in regatul cerurilor”.

Adalric si Bereswind au avut mai multi copii , iar atunci cand fiul lor cel mai varstnic, Hugh , a crescut , si-a gasit sora si a adus-o in casa familiei fara a cere permisiunea tatalui sau.Orbit de furie, Ducele si-a omorat fiul dar, indurerat de gestul sau pripit , a acceptat-o pe Otilia drept fiica si s-a cait pentru crima lui.Marea frumusete a Otiliei , dar si puterea si bogatia tatalui ei, au atras multi petitori. O calugarita din Anglia, devenita slujitoarea ei, a ajutat-o sa fuga din casa si sa treaca Rinul in momentul in care parintii ei planuiau sa o marite cu un avut duce german.In anul 686, Adalric a descoperit-o in timp ce ducea mancare , intr-un vas de lut ascuns sub matie , pentru a hrani oamenii sarmani.Intrucat tatal se convertise si el la fapte bune pentru binele sufletului sau, el i-a daruit Otiliei castelul sau din Hohenburg , impreuna cu pamanturile si veniturile de acolo, loc pe care Sfanta Otilia l-a transformat in manastire.
Dupa o vreme, in acel locas sfant s-au adunat 103 de calugarite, printre care trei fete ale fratelui ei , Abelard (Sfanta Eugenia, Sfanta Attala si Sfanta Gundelind).Locul unde era asezata manastirea era atat de inalt si abrupt , astfel incat putini pelerini se incumetau sa urce pana acolo.Tocmai de aceea, Sfanta Otilia a intemeiat la poalele muntelui , o alta manastire, numita Odilienberg , in localitatea Niedermunster. Acest loc s-a dovedit , in curand, neincapator pentru multimea de credinciosi ce venea acolo, asa ca Sfanta Otilia a construit o biserica mai mare, ce a fost terminata in 690. Sfanta Lucia a murit pe 13 decembrie , in anul 720 , fiind inmormantata aproape de biserica manastirii de la Odilienberg.

Zilele Ambrei , dupa 13 decembrie, in urmatoarele zile de miercuri , vineri si sambata

In calendarul liturgic al bisericilor crestine occidentale, zilele Ambrei (“jejunia quattuor temporum” ori “quattuor anni tempora” ) se celebreau de patru ori pe an , la inceputul fiecarui anotimp.In mod traditional , acestea erau zile de post si abstinenta .
In anul 1966, biserica romano- catolica le-a inlocuit cu zile de rugaciune pentru diverse nevoi si a inlaturat obligatia postirii.Cele patru saptamani ale anului in care sunt incluse aceste zile sunt numite “Saptamanile Ambrei” , si , fiecare zi de vineri din aceste saptamani este cunoscuta sub numele de “Vinerea de aur”.
Unii invatati sunt de parere ca Zilele Ambrei isi au originea in stravechi obiceiuri pagane legate de rituri de purificare , ce aveau loc in anotimpurile de insamantare , recoltare si culegere a viilor.Traditia acestor zile a fost initiata de catre papa Calixtus I , in secolul I.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 13 decembrie

Sf. m. Eustratie, Axentie, Eugen, Mardarie şi Orest; Sf. m. Lucia

Sarbatori, traditii si obiceiuri japoneze pe 13 decembrie

Susuhari – Maturarea funinginei

In Japonia, se obisnuieste sa se faca curatenie in toata casa inainte de sfarsitul anului.Se inlocuiesc piesele de mobilier rupte sau obiectele stricate ori pierdute.Se repara usile traditionale glisante din hartie si se inlocuiesc saltele “tatami” , pe care oamenii obisnuiesc sa stea si sa doarma.In unele regiuni , exista traditia de a se lega prajituri din orez (“mochi-bana” , adica “flori din prajituri din orez”) de crangile salciilor , ca ofrande catre zei.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 13 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

11 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri

12 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
13 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 13 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 12, 2011 Rating: 5

4 comentarii:

  1. 13 care cade intr-o zi de marti! Trebuie sa fim atenti maine ca nu se stie ce se poate intampla.

    RăspundețiȘtergere
  2. Superba povestea Sfintei Lucia, daca am suficienta credinta, s-ar putea aplica fiecaruia dintre noi sfatul Sfantei Agata catre ea.

    RăspundețiȘtergere
  3. iubesc pe dumnezu si pe oameni ma rog in orce minut si incer spun imi este frica de dumnezeu lucia

    RăspundețiȘtergere
  4. Sarbatori crestin - ortodoxe stil vechi: 13 DECEMBRIE - Sfantul, slavitul Apostol Andrei, cel intai chemat, Sf. Frumentiu, episcopul

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.