Geminidele , ploaia de stele din decembrie

Geminidele , cea mai spectaculoasa ploaie de stele sau de meteoriti a anului , potrivit agentiei NASA , are loc intre 12 si 16 decembrie, ajungand la apogeu in noaptea dintre 13 si 14 decembrie .Asadar , in aceasta noapte ai putea avea ocazia de fi cuprins de incantare la vederea strapungerii cerului intunecat de catre 80 pana la 120 de meteoriti incandescenti pe ora , marcand un varf al spectacolului ceresc anual.
Sarbatoarea magica a artificiilor pricinuita de stelele cazatoare ale Geminidelor are loc la jumatatea lunii decembrie in fiecare an , in vreme ce pamantul trece printr-o coada de praf lasata in urma de corpului ceresc Phaetheon 3200 .Astronomii nu au ajuns inca la unanimitate in privinta lui Phaetheon, unii pretinzand ca ar fi o cometa , altii sustinand ca este un asteroid, dar acest corp celest devine extrem de stralucitor, asemeni unei comete, atunci cand ajunge in preajma soarelui.
Aceasta ploaie de stele anuala a fost observata pentru intaia oara in 1830, de atunci crescand in intensitate de la 20 pana la 120 de meteoriti pe ora.

Alte ploi de stele cazatoare din timpul anului

- Quandratidele sunt vizibile in fiecare an la inceputul lui ianuarie , aceasta ploaie de meteoriti avandu-si originea in constelatia Bootes.Meteoritii au adeseori o culoare albastru - stralucitoare , ajungand la apogeu la circa 40 de stele cazatoare pe ora.

- Liridele sunt o ploaie de stele ce se arata pe cer anual la mijlocul lunii aprilie.Liridele pot da nastere uneori unor mingi de foc , cu cozi lungi de fum , ce pot intarzia pe bolta cereasca vreme de cateva minute.Liridele apar dinspre steaua Vega, din constelatia Lirei.

- Perseidele sunt produse din praful lasat in urma de cometa Swift-Tuttle / 109P , ce trece prin sistemul solar interior la fiecare 130 de ani. Acest eveniment ceresc incepe in mijlocul lui iulie , atingand un varf la mijlocul lunii august.

- Orionidele , producand adevarate mingi de foc , sunt niste meteoriti ce ajung la culme spre sfarsitul lunii octombrie , putand cade cu o frecventa de pana la 200 de stele cazatoare pe ora. Ele au o culoare galbena si verde , ating o foarte mare viteza si sunt iscate de trecerea cometei Halley.

- Leonidele sunt vizibile in fiecare an pe la jumatatea lunii noiembrie , atunci cand pamantul trece prin praful lasat in spate de cometa Tempel-Tuttle / 55 P.Leonidele intra in atmosfera pamantului cu o viteza de 70 de kilmetri pe secunda .Ele sunt de circa 133 de ori mai rapide decat un avion F - 18 ajuns la viteza maxima.



Copyright © diane.ro. 2011

Articole pe aceeasi tema:

Perseidele si superstitiile despre stele cazatoare

Steaua diamant , o imensa piatra pretioasa cosmica

Molia indragostita de o stea | O poveste cu talc
Geminidele , ploaia de stele din decembrie Geminidele , ploaia de stele din decembrie Reviewed by Diana Popescu on decembrie 13, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Iubesc luna decembrie! Este singura luna din iarna pe care o iubesc! Restul nu mai sunt chiar asa de importante...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.