14 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 14 decembrie sunt sarbatoriti Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie , Sfantul Ioan al Crucii , Sfintii Naum , Filaret Milostivul si Anania Persul .

 Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 14 decembrie

Sfintii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie

Acesti sfinti mucenici au trait in Asia Mica , pe vremea domniei lui Decius.Tirs si un alt martir, Leucis , au trecut prin crunte torturi si au fost executati dupa ce s-au declarat crestini si l-au condamnat pe guvernator pentru asasinarea fratilor lor intru credinta. Calinic a fost un preot pagan , ce s-a convertit la crestinism gratie miracolelor si martiriului Sfantului Tirs.El a platit acest lucru prin decapitare. In timpul cand Diocletian era imparat al Romei , Arian , guvernatorul provinciei Antinoia , din Tebaida Egiptului , era un neindurator persecutor al crestinilor, care i-a trimis la moarte , printre altii, pe Sfintul Timotei , Sfanta Mavra si Sfanta Sabina.Atunci cand a aruncat in inchisoare 33 de crestini ce isi declarasera dreapta credinta , unul dintre ei , pe nume Apolonie , si-a pierdut curajul la vederea instrumentelor de tortura si s-a gandit ca poate scapa de schingiuri daca il neaga pe Hristos.El i-a dat bani lui Filimon, un pagan ce canta la fluier , punandu-l sa ii imbrace straiele si sa ofere ofrande inaintea idolilor , astfel incat sa se creada ca Apolonie a facut pe voie guvernatorului si sa fie astfel eliberat.Filimon a fost de acord cu targul dar, in momentul in care era pe cale sa ofere jertfa zeilor pagani , a fost iluminat de gratia divina si s-a proclamat a fi el insusi crestin.Atat el cat si Apolonie au fost condamnati la moarte prin taierea capatelor , dar inainte de asta dregatorul Arian a poruncit ca ei sa fie strapunsi cu sageti . Apolonie a ramas nevatamat , dar una dintre sageti s-a intors spre Arian , lovindu-l in ochi. Inainte de a fi decapitat , Filimon a prezis ca Arian se va vindeca de rana de sageta numai daca va merge la mormantul sau.Acest lucru s-a petrecut intocmai , iar Arian a ajuns sa creada si el in Hristos , fiind botezat, apoi , impreuna cu patru dintre gardienii sai. Ajungand aceasta fapta la urechile imparatului Diocletian , el a pus ca Arian , laolalta cu cei patru soldati, sa fie adusi in fata lui, poruncind apoi ca ei sa fie aruncati in mare pentru vina de a fi credinciosi lui Iisus.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 14 decembrie

Sfantul Prooroc Naum , Sfantul Filaret Milostivul si Sfantul Mucenic Anania Persul
Vezi : 1 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 13 decembrie

Sfantul Ioan al Crucii

Sfantul Ioan al Crucii, pe numele de mirean Juan de Ypres y Alvarez s-a nascut in anul 1542. Tatal sau a murit curand dupa aceea , iar Juan a fost trimis intr-un orfelinat . La varsta de 17 ani , s-a inscris ca invatacel la colegiul iezuit , iar la 22 de ani s-a alaturat Ordinului Carmelit.A fost cateherisit in anul 1567 si, imediat dupa aceea , a intalnit-o pe Tereza din Avila , o calugarita carmelita ce isi propusese sa se reintoarca la regulile originare ale Ordinului , care , dupa parerea ei, se relaxasera odata cu timpul impietand viata spirituala a calugarilor carmeliti.Cei care au urmat regulile stricte impuse de Tereza au devenit cunoscuti datorita faptului ca mergeau in picioarele goale, incaltati cu sandale in loc de pantofi , fiind numiti “Carmelitii desculti” . Ioan a adoptat normele propavaduite de Tereza si i-a indemnat si pe altii sa faca la fel. In 1577 , un grup de carmeliti ce se impotriveau acestor schimbari l-a rapit pe Ioan si i-au cerut sa se dezica de noile reguli.Ioan a refuzat si a fost inchis vreme de noua luni , in intuneric si completa singuratate, intr-o manastire din Toledo.In timpul cat a fost intemnitat , el a inceput sa compuna poeme strabatute de adanci semnificatii spirituale. A fost investit in mai multe posturi de conducere printre calugarii reformati dar, atunci cand au aparut disensiuni si carmelitii desculti s-au divizat in “moderati” si “extremisti”, el a luat partea celor dintai.In timp, extremistii au preluat controlul fratiei si l-au acuzat pe Sfantul Ioan al Crucii de tradare. A fost trimis la o abatie indepartata , unde s-a imbolnavit si , in cele din urma, a murit la Ubeda , in noaptea dinspre 14 decembrie 1591.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 14 decembrie

Sf. m. Tirs, Leuchie, Calinic, Filimon, Apolloniu şi Arian; Sf. Ioan al Crucii

Sarbatori, traditii si obiceiuri din Grecia antica pe 14 decembrie

Zilele Halcyon -ului

Conform unei traditii anuale, intre14 si 28 decembrie aveau loc “ Zilele Halcyon –ului” , ce desemnau cele sapte zile premergatoare si cele sapte urmatoare solstitiului de iarna . In aceasta perioada, potrivit legendei, pasarea halcyon sau alcion isi facea cuibul pe ape .Zeii ii daruisera alcionului aceste 14 zile fara furtuna si mari vanturi , pentru a-si cloci ouale si a-si creste puii abia iesiti din gaoace. In mitologia greceasca , se spune ca Halcyone ( sau Alcyone) , sotia lui Ceyx si una din fetele lui Aeolus , s-a sinucis aruncandu-se in ape la vestea ca sotul ei murise inecat.Zeii s-au indurat de ea si i-au transformat pe Halcyone si Ceyx in pasarile alcioni , iar Zeus a poruncit marilor sa fie linistite in perioada cand acestea isi aseza ouale.Zilele Halcyon –ului erau considerate sigure pentru marinarii si navigatorii ce colindau marile.

Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 14 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

12 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

13 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
14 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 14 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 14, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Sarbatori crestin - ortodoxe stil vechi: 14 DECEMBRIE - Sfantul Prooroc Naum; Cuviosul Filaret Milostivul; Sfantul Mucenic Anania Persul; Sfantul Antonie cel Nou; Sfantul Onisim, arhiepiscopul Efesului, care in pace s-a savarsit; Sfintii parinti Anania si Solohon, arhiepiscopii Efesului.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.