21 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 21 decembrie este dedicata Sfintei Iuliana , Sfantului Temistocle, Sfantului Petru Canisiu, sarbatorilor Dogji si Juul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 21 decembrie

Sfanta Iuliana

Sfanta Mucenica Iuliana s-a nascut intr-o familie de vaza din Nicomedia , in vremea imparatului roman Maximian. Parintii ei au logodit-o , fara acordul ei , cu un nobil pe nume Eleusius , insa Sfanta Iuliana , fara stirea parintii ei, isi fagaduise deja viata lui Hristos, impreuna cu fecioria ei. Pentru a-l pune pe fuga pe petitor, i-a spus ca nu se va marita cu el decat daca ajunge prefect. Eleusius si-a folosit toate influenta politica si nu s-a dat inapoi de la mituiri, ajungand , in cele din urma , prefect al Nicomediei. Atunci cand si-a cerut dreptul de a se casatori cu Iuliana , ea s-a vazut silita sa isi recunoasca credinta crestina , spunandu-i ca nu se va marita niciodata cu el daca nu inceteaza sa se inchine idolilor si nu imbratiseaza credinta in Iisus. Acest fapt l-a maniat pe petitorul ei si, intrucat nu s-a aratat dispusa sa isi renege religia, a fost supusa unor groaznice schingiuri. In mod miraculos , ea a indurat toate torturile fara a fi vatamata, acest lucru convingand 500 de barbati si 130 de femei sa renunte la paganism si sa adere la credinta crestina. In culmea furiei, prefectul a poruncit sa li se taie capetele tuturor acestora , in final fiind decapitata si Sfanta Iuliana, pe atunci in varsta de 18 ani.

Sfantul Temistocle

Sfantul Mucenic Temistocle a trait in orasul Myra din Lycia in timpul imparatului prigonitor al crestinilor , Decius.Temistocle era pastor. In perioada persecutiilor guvernatorului Asclepios , un crestin pe nume Dioskorides , ascuns in munti, era cautat de catre soldatii romani.Atunci cand acestia au ajuns la turma lui Temistocle si l-au intrebat daca avea de stire unde se afla Dioskorides , acesta le-a marturisit cu sinceritate ca nu stie, dar ca il pot lasa in pace pe fugar, arestandu-l pe el in loc, intrucat era si el crestin. Adus in fata guvernatorului, Temistocle nu s-a sfiit sa isi repete declaratia de credinta . Schingiutorii i-au sfartecat burta si apoi au continuat sa il tortureze in vreme ce era atarnat de un stalp. In cele din urma, pentru a-i curma bucuria de a suferi precum Hristos, a fost dat jos de pe stalp si strapuns cu mai multe sulite. Moastele sale au fost pastrate cu respect de catre credinciosi. Potrivit legendei, toiagul de pastor i-a fost ingropat in apropierea mormantului sau, din el rasarind apoi un pom de migdal , ale carui fructe ii vindecau pe cei ce veneau cu credinta la mormantul sfantului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 21 decembrie

Sfantul Patapie, Sfantul Sofonie, Sfantul Chiril, Sfantul Mucenic Antusa
Vezi : 8 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 21 decembrie

Sfantul Petru Canisiu

Nascut in Olanda, in anul 1521 , Sfantul Petru Canisiu a scris si editat mai multe carti despre teologie si istoria bisericii, fiind dupa aceea delegat la Conciliul din Trent si reformator al universitatilor germane in privinta ereziei. Chemat la Viena pentru a face acelasi lucru in universitatile de acolo, el nu a castigat inima oamenilor prin discursuri si vorbe mestesugite , rostite cu un accent strain, ci prin ingrijirea si rugaciunea pentru cei bolnavi si morti in vremea unei molime. Poporul, regele si chiar papa au vrut ca el sa fie episcop al Vienei, dar Sfantul Petru Canisiu a declinat cu hotarare aceasta onoare si a administrat dioceza timp de un an.
In decursul mai multor ani din timpul reformei, Petru a putut observa cum studentii era atrasi de cuvintele ispititoare si argumentele bine scrise ale protestantilor , asa ca si-a dorit sa scrie un catehism avand darul de a prezenta credintele catolice in mod clar, astfel incat sa nu fie distorsionate de rauvoitori. La porunca regelui Ferdinand , Sfantul Petru Canisiu si prietenul sau Lejai au fost desemnati pentru aceasta sarcina. Dupa moartea lui Lejai, Petru a dus singur pana la capat aceasta lucrare , Catehismul sau , aparut in anul 1555 , cunoscand imediat un mare succes.
Sfantul Petru Canisu a murit pe 21 decembrie 1507.El este cunoscut drept cel de-al doilea apostol al Germaniei si a fost numit doctor al bisericii catolice.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 21 decembrie

Sf. m. Iuliana din Nicomidia

Alte sarbatori din lume

Dogji (Solstitul de iarna)

Sarbatoare celebrata in Coreea , in jurul zilei de 21 decembrie. Intrucat solstitiul de iarna marca , in vechiul calendar coreean , inceputul primei luni a anului , multi oameni considera inca acest eveniment astronomic drept ziua cand devin mai batrani cu un an , sau cand se nasc din nou.
Mancarea de fasole rosie cu chiftelute din orez este traditionala pentru sarbatoarea Dogji .Ea este servita ca un mijloc de aparare contra bolilor in noul an , oferita si ca ofranda strabunilor fiecarei familii , imprastiata in fata usii sau portii casei , preparata si mancata in tot timpul anului de catre coreenii aflati in doliu. Culoarea rosie este inzestrata cu darul de a alunga spiritele rele si ghinionul.

Sarbatoarea Juul

Sarbatoarea Juul era un festival precrestin ce avea loc , pe 21 sau 22 decembrie, in Scandinavia, in timpul solstitiului de iarna. Erau aprinse focuri ce simbolizau caldura , lumina si darurile datatoare de viata ale soarelui ce revenea peste pamant. Se ardea un bustean Yule (sau Juul) in cadrul unei mari ceremonii , in onoarea zeului Thor. O bucatica din acest bustean era pastrata ca amuleta norocoasa si mijloc de a aprinde focul in decursul urmatorului an.
In Anglia , multe regiuni ale Germaniei , Franta si alte tari europene , busteanul de Yule era ars complet, cenusa fiind pastrata pentru calitatile ei magice si vindecatoare , ori folosita pentru fertilizarea campurilor .Taranii francezi credeau ca daca acesta cenusa este pastrata sub pat, are capacitatea de a proteja casa fata de trasnete si fulgere , si a apara fata de degeraturile din vremea iernii.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 21 decembrie – Horoscop general Profil astrologic

19 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

20 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
21 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 21 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 20, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.