7 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

Conform traditiei populare , pe 7 decembrie , in a doua zi de Sfantul Nicolae , nu se munceste , ci numai se bea. Sfanta Filofteia, cea mai importanta sarbatoare religioasa romaneasca din ziua de 7 februarie , era pastrata cu sfintenie mai ales de fete , pentru a se putea bucura de buna intelegere si fericire in casatorie.Tinuta si de lehuze, aceasta zi sfanta reprezenta , pentru cei credinciosi, o fagaduinta de belsug si multe roade.Sfanta Filofteia aduce ploaia (ca sora a Sfantului Ilie) , te fereste de bube , boala copiilor , taiere , nenorocirea de a fi schiop , si apara viile de boala.

Obiceiuri, traditii si sarbatori crestin - ortodoxe pe 7 decembrie

Sfanta Filofteia

Potrivit legendei, Sfanta Mucenita Filofteia a fost inca de mica credicincioasa si curata la suflet, ferindu-se prin orice cale de a-si pangari fecioria . Nu putea uita nici o clipa de cei sarmani si era in stare sa faca orice sacrificiu pentru a-i ajuta. A ajuns pana acolo incat lua din mancarea cu care era trimisa de mama vitrega sa i-o duca tatalui ei , la ogor, pentru a-i pomeni pe cei saraci.Afland de aceste fapte, tatal ei s-a infuriat si a aruncat cu un topor inspre ea, omorand-o pe loc cu o lovitura in picior.Pe data , intreg acel loc a fost scaldat de o lumina divina.Inspaimantat de ceea ce facuse, tatal a vrut sa se indrepte spre fata , dar nu a fost lasat sa se apropie sau sa ii atinga trupul , asa ca a fugit degraba spre cetate si a adus inapoi cu el arhiepiscopul si mult norod, cu torte , rugaciuni si tamaie.
Drept cinstire, Dumnezeu ingreuiase trupul Sintei Filofteia asemeni unei pietre si in zadar au incercat preotii si ceilalti oameni sa il ridice de la pamant , pentru a-l duce in cetate . Pentru a vedea incotro vrea acel corp sfant sa fie dus, au fost numite , pe rand, tarile , bisericile si manastirile din preajma Dunarii , si numai atunci cand a fost pronuntat numele Bisericii Domnesti din Targul Argesului , trupul s-a induplecat a se usura.Asa se face ca moastele Sfintei Filofteia au ajuns , intovarasite cu mare fast de catre Voievodul Radu Voda , in Tara Romaneasca , in Biserica Domneasca din Arges.Dupa ce a cladit manastirea din Curtea de Arges, Neagoe Basarab le-a mutat in paraclisul acesteia , loc ce a cunoscut apoi multe minuni si vindecari miraculoase.

Datele istorice contrazic partial aceasta poveste populara , atestand ca moastele Sfintei Filofteia au ajuns in Tara Romaneasca abia dupa anul 1393, cand Tarnovo (locul de bastina al sfintei) a fost ocupat de turci .Ajunse initial la Vidin, ele au fost date in dar lui Mircea cel Batran , care le-a asezat in biserica Sfantul Nicolae din Curtea de Arges.

Obiceiuri, traditii si sarbatori romano- catolice pe 7 decembrie

Sfantul Ambrozie

Sfantul Ambrozie, episcop al Milanului si doctor al bisericii catolice (340 – 397) , cel mai mic fiu al unui senator roman , a fost trimis , in anul 369 , de catre Probus, prefect al Italiei , spre provincia Liguria Emilia , cu urarea “ Du-te si nu te purta ca un judecator, ci ca un episcop”.Desi nu era inca crestin, Ambrozie rezistase cu succes pana atunci influentelor corupte ale tineretului roman din acea vreme.In Liguria, si-a exercitat drepturile de guvernator cu multa clementa, fiind bine cunoscut si gratie eruditiei de care dadea mereu dovada.In anul 374, a venit la Milano pentru a asigura ordinea in timpul alegerilor unui nou episcop , intrucat in oras se aflau multi si nelegiuiti eretici. Desi era de abia un novice (catehumen) si nu isi pusese in gand sa candideze la acea functie, el a fost ales , potrivit vointei Domnului si in aclamatiile multimii, drept noul episcop de Milano. In ciuda protestelor sale si a fugii sale din Milano pentru a scapa de o responsabilitate pe care nu si-o dorise, el a fost gasit, botezat si numit in scaunul episcopal.
Neobosit in a-si face datoriile pastorale, plin de intelegere si mila, bland si permisiv in viata de zi cu zi , a fost inflexibil fata respectarea principiilor bisericii.Sfantul Ambrozie a dat dovada de un zel de neinfrant , rezistand neclintit maniei imparatesei Justina , atunci cand aceasta a avut impietatea de a incerca sa transfere bisericile din Milan arienilor.A impartatit tot aurul si argintul pe care il avea saracilor si a incredintat administrarea financiara a arhidiocezei sale fratelui lui , Sfantul Satirus. Ca mare invatat teolog, el a studiat Sfintele Scripturi si lucrarile parintilor bisericii , si a discutat cu alti invatati crestini despre regulile disciplinei ecleziastice.
Hotararea manifestata in certarea si aducerea la pocainta a marelui imparat Teodosius care , intr-un moment de iritare, a pedepsit cu cruzime razvratirea locuitorilor din Tesalonic este un biecunoscut fapt din istorie.Sfantul Ambrozie l-a intalnit pe imparat in fata catedralei , oprindu-l sa intre si spunandu-i ca daca a vrut sa il imite pe David prin cruzime, trebuie sa il imite pana la capat , si in cainta.Mai tarziu, Teodosius a marturisit ca in intreaga lui viata nu a cunoscut decat un sigur adevarat episcop, pe Ambrozie.
Sfantul Ambrozie a fost consolatorul si prietenul Sfintei Monica de-a lungul tuturor chinurilor ei .A murit in anul 397 , incarcat de ani si onoruri , fiind respectat si in zilele noastre de catre biserica catolica drept unul dintre cei mai mari doctori ai ei.

Obiceiuri, traditii si sarbatori greco - catolice pe 7 decembrie

Sfantul episcop Ambrozie al Milanului



Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 7 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

5 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase

6 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase
7 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase 7 decembrie - Obiceiuri si traditii religioase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 06, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 7 decembrie

    Sfanta mare Mucenita Ecaterina; Sfantul Mucenic Mercurie; Sfintii Mucenici Augusta, Profirie, Stratilat
    Vezi sarbatori si traditii din 24 noiembrie

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.