Cadourile de Craciun submineaza economia mondiala

Cei mai multi dintre voi ati trecut , probabil , prin trista experienta de a primi niste cadouri (de Craciun) care nu v-au placut sau vi s-au parut inutile.Ceea ce nu stiati este insa ca aceste simboluri, mai mult sau mai putin costisitoare, ale afectiunii sau consideratiei pentru oamenii din preajma noastra reprezinta de fapt o risipa fara rost si au potentialul de pune pe butuci economia mondiala ! Cel putin asa pretinde economistul Joel Waldfogel, de la Universitatea din Minnesota ...

In perioada sarbatorilor de iarna multi oameni fac mari datorii si ajung sa plateasca niste dobanzi costisitoare in urmatoarele luni.Darurile de Craciun nu isi au rostul, spune Waldfogel , cu atat mai mult cu cat cei care le primesc au tendinta de a le subestima valoarea financiara cu circa 20 %.Asadar, daca daruiesti cuiva un cadou valorand, sa zicem , 100 de lei, cel caruia i-l dai crede ca el costa, de fapt, numai 80 de lei. In intreaga lume, Craciunul prilejuieste cheltuieli de circa 28 de miliarde de dolari, bani ce se evaporeaza "inutil" , fara a aduce beneficii clare.

Explicatia acestei risipe ar fi ca atunci cand ne cumparam lucruri pentru noi insine, putem sa le estimam cat de cat corect valoarea, in vreme ce atunci cand achizitionam un cadou pentru altii, avem inclinatia sa o dam in bara , alegand ceva ce va fi considerat , de obicei , fara mare valoare ...Solutia acestei probleme ar fi, dupa Waldfogel , sa le dam celor apropiati nu obiecte ci bani, fapt ce ii va face pe cei care ii primesc sa le aprecieze valoarea si sa le ofere satisfactie, in acest fel fiind stimulata si economia. Daca acest lucru vi se pare vulgar ori nepotrivit, economistul american spune ca banii pot fi inlocuiti, fara nici o problema, cu vouchere.

Sursa : dailymail


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Cadoul in citate, aforisme, maxime

Cadourile chinezesti intre simbol si semnificatie
Cadourile de Craciun submineaza economia mondiala Cadourile de Craciun submineaza economia mondiala Reviewed by Diana Popescu on decembrie 25, 2011 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Ce bine ca nu prea ma agit cu darurile de Craciun... cel putin nu ma agit in ultimul moment, iar daca e sa cumpar ceva, o fac din timp!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.