5 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Pe 5 ianuarie, in ziua din ajunul Bobotezei, oamenii tineau post pentru a avea noroc, iar fetele mari pentru a le da Domnul barbati buni si cuminti. Se zicea ca cine reusea sa ramana treaz catre dimineata de 6 ianuarie, putea vedea cerurile deschizandu-se si avea ocazia de a-i cere lui Dumnezeu orice isi poftea, fiind sigur ca ii va fi indeplinita dorinta. Tot cu acest prilej, ingerul pazitor le putea vesti flacailor si fetelor cum le va fi soarta insuratului ori maritisului.
Se mai spunea ca in ajunul Bobotezei e rau de moarte sa il aperi pe popa de caini ! Daca preotul cu Iordanul reusea, totusi, sa intre in casa, el trebuia sa binecuvanteze bucatele (ele fiind oprite a se manca mai inainte, ca sa nu manance la vara pasarile granele de pe campuri). In unele zone folclorice, dupa ce gospodina casei saruta crucea preotului , aseza pe ea un fuior din canepa si in, rugandu-l apoi pe popa sa iasa cateva fire din fuior. In acest fel, se credea ca se va face canepa bogata pe camp, se va agata tot raul de acele fire din fuior si sufletul celui care le-a dat, impreuna cu cele ale raposatilor din familie, va trece peste iad, ajungand pana la rai. Daca , atunci cand preotul iesea din casa, fetele vedeau pe strada un cal alb, insemna ca nu aveau parte de maritis in acel an. Unele femei nemaritate incercau sa fure busuiocul din galeata cu agheazma, pentru a-l aseza seara sub perna si a-l visa pe barbatul sortit.Altele , pentru a se asigura ca nu raman fete batrane, isi ascundeau sub pragul usii de la intrare margelele, cerceii,laolalta cu sase boabe de cucuruz, astfel incat preotul venit cu Iordanul sa paseasca peste ele, fara insa a le observa.
In ziua de ajunul Bobotezei nu se arunca gunoiul din casa ca sa nu se alunge norocul.Femeia care se cearta cu barbatul ei in aceasta zi, o va duce tot intr-o cearta de-a lungul intregului an.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 5 ianuarie

Ajunul Bobotezei

Sfintii Mucenici Teopempt si Teona

Sfanta Cuvioasa Sinclitichia


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 5 ianuarie

Pomenirea sfintilor zece mucenici, care au suferit mucenicia in Creta ; Pomenirea Cuviosului parintelui nostru Pavel ; Pomenirea Sfantului si purtatorului de Dumnezeu parintele nostru Naum din Ohrida .
Vezi Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 5 ianuarie

Ajunul Epifaniei Domnului

Sfantul Telesfor


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 5 ianuarie

Ajunul Bobotezei ; Sfintii Mucenici Teopempt si Teona; Cuvioasa Sinclitichia


Alte sarbatori si traditii din 5 ianuarie

A douasprezecea noapte

Seara dinaintea Epifaniei Domnului, numita ajunul Epifaniei, sau a XII-a noapte, marcheaza in mod traditional finalul sezonului Craciunului. Intre 5 si 6 ianuarie, cea de-a douasprezecea noapte reprezinta o ocazie de sarbatoare si veselie , asa cum apare si in piesa cu acelasi nume a lui Shakespeare (Twelfth Night).Aceasta sarbatoare isi are radacinile in stravechile rituri de renastere a anului si in legendara vizita facuta pruncului Iisus de catre cei trei Magi.In Anglia , cu ocazia celei de-a XII-a nopti, se servesc felii dintr-un tort traditional, barbatul care gaseste in portia sa o boaba de fasole , si femeia care descopera un bob de mazare , fiind desemnati regele si regina festivitatilor.

Sarbatoarea Befana din Italia

“La Befana” este sarbatoarea celei de-a XII-a nopti din Italia , in cadrul careia, Befana, o vrajitoare buna, joaca acelasi rol ca si Mos Craciun in ajunul Craciunului de la noi, daruind cadouri si dulciuri copiilor cuminti si o bucata de carbune celor obraznici. Potrivit legendei, ea nu i-a gazduit in casa ei pe cei trei magi in vreme ce erau in drum spre Betleem. Mai tarziu , s-a cait, si a incercat si ea sa il gaseasca pe copilul Iisus , fara a reusi insa. In fiecare an, pe 5 ianuarie, Befana colinda toata Italia, continuand sa il caute pe Ge´su Bambino (Iisus copil).Ea zbora pe o matura de la o casa la alta si coboara prin cosuri pentru a pune cadurile in ciorapii celor mici.

Ajunul Epifaniei Domnului in Austria

In Austria, cele 12 nopti dintre Craciun si Epifanie erau cunoscute sub numele de “Noptile fumului”, intrucat, in fiecare dintre ele, oamenii obisnuiau sa iasa afara din case si arda tamaie. In zilele noastre, acest ceremonial , numit si “veghea de Epifanie”, are loc intr-o singura noapte, pe 5 ianuarie, ocazie cu care au loc festivitati traditionale.Se obisnuieste sa servesca o prajitura specifica, in care sunt ascunse doua boabe albe de fasole si una neagra. Cei care le gasesc se costumeaza in rolurile celor trei Magi sau Regi (cel care nimereste bobul cel negru fiind desemnat a-l reprezenta pe regele african, Baltazar).Dupa ce se termina masa din ajunul Epifaniei (la care cei trei “magi” sunt invitati de onoare), capul familiei ia din soba un faras cu jar pe care arde tamaie.El merge prin toata casa si acareturile gospodariei, urmat de fiul cel mare (ce stropeste cu apa sfintita), si de restul familiei, impreuna cu cel mai mic fiu, care duce pe o tava o bucatica de creta sfintita la liturghia de dimineata.La final, tatal foloseste creta pentru a scrie pe partea de iesire din casa a fiecarei usi initialele numelor celor trei Magi : C pentru Caspar, M pentru Melchior si B pentru Baltazar.

Ajunul Epifaniei Domnului in Franta

In Franta, in ajunul sarbatorii “Le Jour des Rois” (“Ziua Regilor”) se obisnuieste sa se daruiasca saraciilor din parohii mancare, haine, bani si cadouri.In Alsacia, copiii costumati precum cei Trei Regi merg din casa in casa , cerand oua, slanina si prajituri. In Normandia, copiii colinda prin vecini, purtand felinare si cosuri in care spera sa aduna cat mai multe bucate, haine si bani. In Bretania , un om deghizat in cersetor merge pe strazi , alaturi de un cal (decorat cu panglici si vasc) , in ale carui samare se pun donatiile celor din localitate. In Provence si alte zone sudice ale Frantei, cei mici se indreapta catre sarbatoarea de Epifanie, avand asupra lor prajituri si smochine destinate magilor si infometatelor lor camile. Chiar daca nu ii intalnesc pe cei Trei Regi, ei le pot vedea statuile aproape de altarul bisericii, cu prilejul oficierii liturghiei de noapte a Epifaniei.

Día de Negritos si Fiesta de los Blanquitos

In Popaya´n, in departamentul Cauca din Columbia, sezonul Craciunului se sfarseste cu festivitati ce au loc pe 5 si 6 ianuarie care, desi ii comemoreaza pe cei Trei Oameni Intelepti /Regi (los Tres Reyes), au o turnura mai curand salbatica, asemanatoare sarbatorii Mardi Gras.
In timpul diminetii de 5 ianuarie , numita “Día
de Negritos” (“ziua celor negri”), baietii echipati cu crema neagra de pantofi le vaneaza pe fete, incercand sa le manjeasca cu mainile lor innegrite. Catre seara, baietii mai mare se aduna pe strazi pentru a-i lua in ras pe trecatori. Dupa amiaza au loc parade cu oameni costumati, masini ornate, si orchestre de “chirimíasi” (grupuri de cantareti ratacitori cantand muzica columbiana la intrumente traditionale).Cel putin unul dintre participantii la parada este deghizat ca un diavol, purtand o furca sau un bici cu care ii inspaimanta pe spectatorii de pe marginea strazilor.
Cea de-a doua zi , de 6 decembrie, este denumita “Fiesta de los
Blanquitos” (“Sarbatoarea celor albi”).Cu acest prilej, in loc de a folosi crema neagra, baietii au la indemana pudra de talc ori faina alba , ce se transforma intr-o substanta pastoasa atunci cand oamenii arunca cu apa de la balcoane peste nefericitele victime pline de praful alb.


Copyright © diane.ro . 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 5 ianuarie – Horoscop general Profil astrologic

3 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

4 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
5 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 5 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 04, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Ma incantati, de fiecare data ,cu noutatile , pe care le postati pe blog.Va felicit, ca aveti rabdarea, de a impartasi si altora ,unele din cele mai frumoase traditii, ale neamului nostru ,romanesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceste traditii si obiceiuri au fost introduse in crestinism dupa moartea Apostolilor. Ele au reusit sa readuca pe plan spiritual paganismul apus de demult. In Biblie nu scrie asa ceva. Totul este o minciuna si o mascarada demonica. Prostimea oune botul la tot ce este mai usor de crezut. Daca vin cu argumente Biblice, sunt in stare sa ma linseze. Adevarul este curat si simplu, dar de multe ori doare. Domnisoara, pune mana si CITESTE BIBLIA si nu mai veni cu basme si traditii mestesugite. Popoi din asta traiesc, din prostia oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. si uite asa a vorbit,fie un sectant,fie un pagan!si nu te linseaza nimeni,decat poate insusi creerul tau o face!prostimea pune botul,EL insa,anonimul de mai sus detine ADEVARUL ABSOLUT!VA ROG;;tacere,respect si inchinaciune,daca se poate,acestui stralucit ENUNT,despre cica....cunoasterea BIBLIEI!EL DETINE,aceasta cunoastere,noi,,PROSTIMEA,,inghitim,,PASTILA CREDINTEI,,asa cum vor altii sa ne o dea si daca ne TRECE durerea de CAP,cu ,,EA,,e ok!spre stupoarea celui de mai sus,aceste ,,mascarade demonice,,sunt traditii ,,paganestii,,dupa spusele lui,ceea ce s ar traduce cu o intreaga populatie,,PROSTITA,,si ,,PAGANEASCA,,si doar o mana de oameni ,INGERI,,sau adepti adevarati ai lui D ZEU,care detin ADEVARUL SUPREM,in insasi CREERUL LOR si inteligenta de netagaduit!din aceasta ,,mana,,cum spusei,face parte acest distins,domn anonim,de mai sus,care a reusit prin spusele sale,,ADEVAR,,sa graiasca,crede el!dar noi ,,PROSTIMEA,,elegant si umil nu l LINSAM,nu?ii spunem respectuos,ca andi moisescu,NE INCLINAM,,draga d le,,VOIE BUNA!si scuze,nu sunteti anonim,acuma vad ca aveti un nume!popoii de care spuneti,sunt lasati de D ZEU sa faca ce au de facut!ei,sunt hirotonisiti pt.asta!si ei gresesc sunt pacatosi,DAR D LE, EI NU TI SPUN SA FACI CA EI ci iti spun sa faci cum scrie n biblie,dar de fapt cum scrie acolo nu se leaga cu traditiile astea PAGANESTI cum spuneti!de fapt dv,sunteti adevaratul crestin,banuiesc si eu,cea care a scris art.asta si toti ceilalti ne am pricopsit cu un frumos cuvant,,PROSTIMEA,,inca o data,scuze si ma INCLIN,in fata adevarului,indubitabil!!!!!!!!tacere!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iertati ma,pt.interventie,dar noi care suntem crestini si acceptam traditiile asa cum sunt ele,la fel respectam si sectantii,reformatii,protestantii,pagani-atei,etc.si d l stefaniu george,are dreptul la opinie,atata vreme cat nu jigneste,prostimea asta in care ma regasesc si eu!anonimul de mai sus a dat o replica pamfletara,jos palaria!criticati,e ok,dar fara jiigniri.injurii,maxime tendentioase si fara atitudinea de AUTOSUFICIENTA pe care multi o au!suntem oameni inainte de religii,rase,etc!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.