Avantajele si dezavantajele frumusetii | Efectul psihologic al frumusetii

Oamenii frumosi ne invadeaza intimitatea prin toate mijloacele posibile : la televizor, in filme, in clipurile muzicale si, uneori, chiar in viata de zi cu zi. Frumusetea unei alte persoane ne inspira nenumarate sentimente : admiratie, dorinta, speranta, disperare si uneori invidie.

Asadar, care este efectul psihologic al frumusetii ? Se pare ca a fi frumos / frumoasa nu iti aduce numai foloase. Cel putin, aceasta este parerea psihologilor. Iata cele doua fete ale monedei, avantajele si dezavantajele de a fi daruit cu frumusete ...

Avantajele frumusetii

Ceea ce e frumos este si bun

In multe situatii, ne inclinam spontan in fata frumusetii, intrucat suntem tentati sa credem ca aceasta calitate este insotita de alte trasaturi pozitive. Avem tendinta de a gandi ca oamenii frumosi sunt mai prietenosi, mai inteligenti, mai distractivi, mai interesanti, mai afectuosi, sau inzestrati cu mai mari abilitati sociale.
Aceasta predispozitie a noastra a fost studiata de nenumarate ori de catre psihologi. Un exemplu poate fi asa-zisul "efect de halou", ce se manifesta atunci cand o evaluare de ansamblu al unei persoane ne face sa ii atribuim, de la sine, anumite trasaturi de detaliu.

Oamenii frumosi sunt foarte doriti

Exista o multime de studii despre atractivitate si modul cum oamenii isi aleg perechea.Rezultatul unanim al acestor cercetari nu ar trebui sa te ia prin surprindere : cel putin la prima vedere, preferam parteneri de cuplu inzestrati cu o cat mai mare frumusete.

Oamenii frumosi sunt mai convingatori

Persoanele care arata bine sunt daruite cu arta persuasiunii. Aceste lucru poate fi provocat de faptul ca oamenii atractivi tind sa comunice mai bine, sunt in posesia unei mai mari increderi in ei insisi, sau sunt inspirati de credinta in frumusetea lor. Oricare ar fi motivul, frumusetea are capacitatea de a ne schimba punctele de vedere.

Oamenii frumosi sunt mai bine platiti

Persoanele atractive pot beneficia la munca de tot felul de beneficii. Potrivit studiilor, ele au salarii mai mari inca de cand sunt angajati, intrucat competenta lor este apreciata a fi mai mare, iar potentialul lor mai promitator. Mai tarziu, ei par a fi avantajati in promovari.

Un sporit respect de sine

Deloc surprinzator, avand in vedere beneficiile de mai sus, oamenii frumosi sunt patrunsi de un mai mare respect fata de propria lor persoana. Cum sa nu ai o parere foarte buna despre tine insuti, atunci cand ai mai multi bani, poti sa-i influentezi usor pe cei din preajma si esti aureolat cu tot felul de calitati ?


Dezavantajele frumusetii

In ciuda avantajelor enumerate mai inainte, frumusetea nu este deloc atotputernica. De exemplu, atunci cand vine vorba despre venituri, de multe ori este de dorit sa fii mai inteligent decat mai frumos. Acelasi lucru se poate spune despre persuasiune ori stima fata de sine.Alte calitati personale pot depasi cu usurinta frumusetea.Psihologii nu puteau sa nu cerceteze si acest aspect al atractivitatii...

Mai greu sa fii angajat (uneori)

Desi frumusetea iti poate fi de ajutor atunci cand esti cautarea unei slujbe, acest lucru nu este intotdeuna valabil. Atunci cand un angajator ia o decizie despre o persoana de acelasi sex cu el, este ispitit sa se lase cuprins de invidie. Asadar, frumusetea poate fi dezavantaj atunci cand ai de a face cu cineva de acelasi sex.

Frumusetea are de pierdut in fata prejudecatilor

Cercetarile psihologice au scos in evidenta faptul ca frumusetea feminina poate fi o problema in locurile de munca considerate a fi apanajul barbatilor. O femeie frumoasa poate fi dezantajata atunci cand aplica pentru o slujba asociata cu masculinitatea , precum cea de gardian de inchisoare sau un inginer mecanic.
Aceasta tendinta nu se face simtita in cazul barbatilor atractivi.

Frumusete = lipsa de talent ?

De multe ori, efectul de halou ne determina sa ii judecam pe oamenii foarte frumosi drept mai putin talentati fata de cei mai putin atractivi. Acest lucru se poate intampla chiar si atunci cand faptele sau cuvintele persoanelor frumoase nu difera deloc de cele ale celor "uratele".

Noroc ca esti frumos / frumoasa

Daca oamenii atractivi au un mai mare succes, acest fapt este determinat de talentele lor sau numai de felul cum arata ? La urma urmei, a fi frumos este un noroc, un dar al destinului !
Studiile psihologice au scos la iveala ca oamenii au inclinatia de a crede ca persoanele frumoase de acelasi sex ca si ei se bucura de mari realizari mai curand gratie frumusetii lor, decat talentului de care dau dovada.

Respingere sociala

Desi oamenii frumosi sunt, in general , mult mai populari in societate, exista dovezi ca cei foarte atractivi sunt respinsi social de catre persoanele de acelasi sex. Cei care au un partener de cuplu se feresc de frumusete incercand sa o ignore. Cercetarile psihologice au aratat ca atunci cand ne gandim la dragoste, ne straduim sa devenim orbi fata de persoanele atractive de sex opus, probabil pentru a ne proteja sentimentele legate de partenerul nostru de cuplu pe termen lung.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Idealul feminin de frumusete in lume

Fiecare om isi are propria frumusete a destinului | O poveste cu talc

Oamenii frumosi procreeaza fete !
Avantajele si dezavantajele frumusetii | Efectul psihologic al frumusetii Avantajele si dezavantajele frumusetii | Efectul psihologic al frumusetii Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 19, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.