Cum inveti sa spui “NU” ?

Un potential urias, o sansa unica de a iti implini destinul se leaga de capacitatea de a invata sa pui “nu”. Poate ai impresia ca rostesti “nu”, cu vorba ori cu fapta, aproape tot timpul, dar ceea ce conteaza cu adevarat este sa spui nu atunci cand trebuie sa o faci. Uneori, marile decizii ale vietii tale pot fi luate de altii tocmai din cauza ca nu ai puterea de a refuza un ajutor pe care nu ti-l doresti. In acest fel, poti ajunge sa lucrezi intr-o profesie care nu ti se potriveste sau sa te casatoresti cu o persoana pe care nu o iubesti …

Iata cateva sugestii ce te pot ajuta sa spui nu oamenilor ori imprejurarilor vietii…

- Adu-ti mereu aminte ca nu trebuie sa dai socoteala nimanui, la fel cum nimeni nu are de ce sa se justifice in fata ta. Nu ii poti spune colegului de langa tine sa nu mai copieze la un examen, la fel cum el nu are dreptul sa iti ceara sa il acoperi.

- Nu-ti cauta niciodata scuze pentru faptul de a fi spus nu. In acest fel, poti pare sovaielnic sau patetic. Trebui sa spui nu intr-un mod ferm, astfel incat sa se subinteleaga ca nu ai de ce sa mai dai vreo explicatie. Nu apela la scuze de genul “Nu pot trece pe la tine pentru ca ma duc la matusa-mea, care e bolnava”. Spune doar “Nu pot sa trec astazi. Mi-am facut deja alte planuri”.

- Ajusteaza-ti personalitatea in asa fel incat sa nu-ti ceri niciodata scuze pentru ca ai refuzat pe cineva. Nu este necesar sa zici “Scuze, dar nu pot sa iti fac asta pentru ca trebuie sa ma duc la ziua onomastica a prietenei mele”. Spune doar “Nu pot, sunt ocupat”.

- Nu poti sa iti refuzi superiorii la fel de usor cum o faci cu persoane care sunt pe picior de egalitate cu tine sau cei subordonati tie. Din acest motiv, trebuie sa iti imbunatatesti abilitatile de comunicare astfel incat sa iti refuzi cu inteligenta superiorii, fara a le trezi ranchiuna fata de tine.

- A spune nu unor oameni necunoscuti nu este deloc greu, dar lucrurile devin mai dificile atunci cand trebuie sa ii refuzi pe oamenii apropiati. Uneori, chiar trebuie sa spui nu persoanei iubite sau unei rude la care tii. Ai intalnit cred, macar o data, un asa zis “baiat al mamicii” care, chiar daca a ajuns la varsta maturitatii, nu iese nicicum din cuvantul mamei sale. Este, fara indoiala, patetic.

- Cea mai buna cale pentru a rezolva problema de a spune nu consta in a intelege ca nu poti face fericita pe toata lumea. Daca incerci sa satisfaci pe oricine, poti ajunge, in timp, sa descoperi ca nu mai ai un sens ori un obiectiv in viata, poti ajunge sa privesti cu jind la realizarile oamenilor carora nu le-ai putut spune nu, dar care au avut mereu curajul de a te refuza.


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Puterea zambetului | Ai dat de greu ? Zambeste !

Iubeste-ti soarta

Puterea atitudinii si gandirii pozitive
Cum inveti sa spui “NU” ? Cum inveti sa spui “NU” ? Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 16, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Un singur lucru am de comentat, am observat ca ai folosit de doua ori cuvantul "patetic", ori cuvantul romanesc nu e tot una cu cel englezec "pathetic" care ar trebui sa fie tradus cu jalnic.

    In rest, mi-a placut ce si cum ai scris.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca nici nu este nevoie sa inveti sa spui nu. Totul trebuie sa vina de la sine atunci cand trebuie sa spui nu.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.