18 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 18 februarie este dedicata Sfantului Leon, Episcopul Romei, Sfantului Agapit, Episcopul Sinadiei, Sfantei Bernadeta Soubirous si Sfantul Francisc Régis Clet.
In anul 2011, pe data de 18 februarie are loc sarbatoarea Mosilor de iarna sau a Pomenirii mortilor. Vezi Mosii de iarna- Traditii si obiceiuri . Sarbatoarea cu data variabila , Mosii de iarna se desfasoara in urmatorii ani in zilele de : 2013 - 9 martie; 2014 - 22 februarie ; 2015 - 14 februarie; 2016 - 5 martie; 2017 - 18 februarie ; 2018 - 10 februarie; 2019 - 2 martie; 2020 - 22 februarie; 2021 - 6 martie; 2022 - 26 februarie; 2023 - 18 februarie; 2024 - 9 martie; 2025 - 22 februarie; 2026 - 14 februarie; 2027 - 6 martie; 2028 - 19 februarie; 2029 - 10 februarie; 2030 - 2 martie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 18 februarie


Sfantul Leon, Episcopul Romei

Sfantul Leon
Sfantul Leon
Papa Leon a fost unul din bastioanele ortodoxiei in vremea ereziei monofizite. Potrivit unora, s-a nascut la Roma, dupa altii, in Tirenia (Toscania), si a fost consacrat ca arhiepiscop al Romei in anul 440. In 448, atunci cand Sfantul Flavian, arhiepiscop de Constantinopole, l-a chemat pe Eutiche, un arhimandrit din Constantinopole, pentru a da socoteala despre invataturile sale legate de teza ca ar fi existat o singura fire, cea divina, in Cristos dupa nastere, Eutiche a apelat la Sfantul Leon din Roma. Dupa ce a examinat cu atentie invataturile lui Eutiche, Papa Leon i-a scris o epistola Sfantului Flavian, afirmand clar ca Iisus Cristos a cuprins doua firi, una divina si una umana, si sfatuindu-l pe Sfantul Flavian sa il indemne pe Euritiche sa isi renege cu sinceritate greseala.
Intrucat Sfantul Leon avea multe griji in Roma, din cauza razboaielor cu Attila Hunul si cu alti barbari, el si-a trimis, in anul 451, patru delegati la cel de-al patrulea Conciliu Ecumenic, in care 630 de parinti, adunati in Calcedonia in vremea imparatului Marcian, au condamnat invataturile lui Euritiche si pe cei care le-au sustinut.
Autor al multor carti in limba latina, Sfantul Leon a murit in anul 461.
Sfantul Leon a ramas in istorie drept salvatorul Romei in fata trupelor lui Attila Hunul. Atunci cand Attila se pregatea sa dea navala in oras, Sfantul Leon a mers la el, imbracat in hainele episcopale, si, din motive necunoscute de catre istorici, l-a convins sa faca cale intoarsa.

Sfantul Agapit, Episcopul Sinadiei
Originar din Capadocia, Sfantul Agapit a intrat de tanar la manastire, unde, gratie postirii, rugaciunilor si credintei sale, a fost inzestrat cu darul de a face minuni, si a vindeca bolile oamenilor si ale animalelor.
Luat in armata de catre imparatul Liciniu, si-a continuat cu sarguinta viata ascetica de credinta. Sfantul Agapit s-a alaturat mucenicilor Victorin, Doroftei, Teodul si Agripa, dar nu a fost, asemeni lor, ucis de sabie, alegandu-se doar cu o rana de sulita.
Dupa moartea lui Liciniu, noul imparat, Constantin, l-a chemat pe Sfantul Agapit la el, pentru a avea grija de o sluga de-a sa, stapanita de un duh necurat, care striga intr-una dupa Agapit. Sfantul l-a vindecat pe bietul om, cerandu-i in schimb imparatului sa fie eliberat din armata, lucru ce i s-a indeplinit. La intoarcerea pe plaiurile natale, episcopul cetatii Sinau l-a hirotonisit preot, la scurta vreme dupa aceea Sfantul Agapit ajungand el insusi episcop de Sinau. Dupa o viata incununata de mari minuni si proorociri, Sfantul Agapit si-a dat sufletul lui Dumnezeu in pace.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe  18 februarie


Pomenirea sfintei mucenite Agata; Pomenirea sfintei mucenite Teodula; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Teodosie cel din Scopelon; Icoana Maicii Domnului "Cautarea celor pierduti"

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 18 februarie


Sfanta Bernadeta Soubirous, fecioara

Sfanta Bernadeta Soubirous s-a nascut la Lourdes, in muntii Pirinei, in anul 1844. Aceasta tanara fata, cu sanatatea foarte subreda, a fost crescuta de o familie pioasa, fiind martora, la varsta de 14 ani, aparitiei Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, din ziua de 11 februarie 1858 pana pe data de 16 iulie a aceluiasi an. Sfanta Bernadeta Soubirous a facut cunoscute puterile vindecatoare ale fecioarei Maria daruite unui izvor miraculos dintr-o pestera de langa Lourdes. Un muncitor care isi pierduse un ochi intr-o explozie si-a redobandit vederea dupa ce s-a spalat pe fata cu acea apa, iar un copil pe moarte ce a fost scaldat intr-un mic bazin format de izvor a inceput a doua zi sa mearga. Politia a incercat, fara succes, sa opreasca multimea sa merga la izvorul vindecator din pestera. Pe 25 martie, in urma rugamintilor Sfintei Bernadeta, Sfanta Fecioara Maria si-a relevat prezenta, spunand :”Eu sunt Imaculata Conceptie”.
Sfanta Bernadeta Soubirous a fost acuzata ca ar avea halucinatii, ca ar fi bolnava mental sau ca ar minti, dar, in cele din urma, si-a dovedit nevinovatia si sanatatea psihica. Prin binevoitoarea intelegere si colaborare a episcopului Laurance, din Tarbes, care  mai tarziu a autorizat cultul Sfintei Fecioare din Lourdes, s-a construit deasupra pesterii izvorului vindecator o capela, si apoi o bazilica.
In anul 1866, Sfanta Bernadeta Soubirous s-a alaturat Surorilor Caritatii din Nevers, facandu-si juramantul de credinta in anul 1878. A murit in anul 1879, la varsta de 36 de ani, dupa o lunga suferinta pe care a indurat-o cu seninatate. Sfanta Bernadeta Soubirous a fost beatificata de catre Papa Pius al IX-lea in anul 1925, fiind canonizata tot de acesta in anul 1933.

Sfantul Francisc Régis Clet, preot mucenic

Nascut in anul 1748, la Grenoble, fiu al unui taran si negustor, crescut intr-o atmosfera familiala pioasa, a fost botezat dupa Sfantul Ioan Francis Regis. A studiat la Colegiul Regal Iezuit din Grenoble, Franta, si s-a alaturat Congregatiei Misiunii (Vicentieni) din Lyon, la 6 martie 1769, facandu-si juramantul final in anul 1711. Hirotonisit in 1773, a fost profesor de teologie morala la seminarul vincentian din Annecy. Poreclit “biblioteca umblatoare”, din cauza cunostiintelor sale enciclopedice, a fost numit rector la Annecy in 1876. A fost director al novicilor din Paris din 1788, si director al seminarului intern al Congregatie Lazaristilor din Paris. Comunitatea i-a fost destramata si casa distrusa de catre revolutionarii francezi.
In 1791 a plecat ca misonar in China, fiind trimis in provincia Kiang-Si in octombrie 1792, unde a fost singurul european din acea regiune. In 1793 a fost mutat la Hou-Kouang, in provincia Hopei, unde a fost superior al misionarilor vicentieni raspanditi pe acest vast teritoriu. In anul 1811, guvernul chinez si-a intensificat persecutiile impotriva crestinilor, misionarii fiind acuzati ca incita la revolta si fiind astfel nevoiti a se ascunde in munti. Pe 16 iunie 1819, Sfantul Francisc Régis Clet a fost tradat de un director de scoala crestina, in schimbul unei recompense. Silit sa merga sute de kilometri in lanturi, catre judecata, a fost condamnat si executat pe cruce in anul 1820, pentru vina de a fi amagit poporul chinez prin predicarea crestinismului.
Sfantul Francisc Régis Clet a fost inmormantat de catre crestinii localnici pe Muntele Rosu, de langa localitatea Au-tshung-fu, trupul sau fiind apoi dus la o manastire vincentiana din Paris, si, in cele din urma, la biserica Saint Lazare din acelasi oras.
Sfantul Francisc Régis Clet a fost beatificat pe 27 mai 1900 de catre Papa Leon al XIII-lea si canonizat pe 1 octombrie 2000 de Papa Ioan Paul al II-lea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 18 februarie


Sf. Leon cel Mare, papa Romei; Sf. Bernadeta Soubirous




Nascut pe 18 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

16 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

17 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
18 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 18 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 17, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.