Jadul: Simbol și semnificație (II)

 Jadul este o piatră semiprețioasa compusă din unul din două minerale, jadeit (jadul imperial) sau nefrit (jadul "grăsime de oaie"), fiecare din acestea fiind folosite pentru confecționarea de topoare în epoca neolitică.


În China, jadul era considerat cel mai prețios dintre toate mineralele, în principal datorită frumuseții celui șlefuit, cu vene fine creând o varietate de umbre, și părând să strălucească dinăuntru. În pofida durității sale, dă iluzia de fluiditate. Bucățile transparente de jad, de un verde de smarald, erau cel mai mult prețuite și văzute ca simboluri ale purității, înțelepciunii și curajului.             


Jadul: Simbol și semnificație  (II)

Încă din anii 3.000 î.Hr., din acest jad se făceau instrumente și bijuterii rituale și, apoi, prin anii 1.500 î.Hr., păsări, pești și dragoni sculptați. Frumusețea de durată a acestor obiecte a condus în China la credința că jadul are în interiorul său calitatea nemuririi. Amulete din jad erau așezate pe fetele, buzele sau piepturilor celor morți, și îngropate odată cu aceștia.


O vestită descoperire arheologică a fost cea a rămășițelor a două persoane îngropate în "straie de jad", aproape de Manch'eng, China. Pe cadavre erau cusute cu ață din aur laolaltă piese subțiri din jad, îmbrăcandu-le asemeni unor armuri (în vremea aproximativă a nașterii lui Hristos).


În timpuri ulterioare, blocuri uriașe de nefrit au fost sculptate pentru a orna întregi peisaje sau grădini chinezești. Sculptatul în jad este încă practicat activ în China, cu folosirea extensivă a unui "vocabular" de simboluri și forme.


Din cauza fineții suprafeței sale șlefuite, poeții chinezi au asemuit adeseori jadul cu pielea unei femei frumoase, și există numeroase metafore erotice care includ silaba corespunzătoare pentru jad.


În taoismul popular, "împăratul de jad" este supremul zeu celest.


Jadeitul (în limba aztecă, "chalchihuitl") era prețuit similar în Mexicul străvechi din vremea olmecilor (circa 800 î.Hr.) și a fost întrebuințat pentru realizarea de sculturi religioase simbolizând inima, care erau amplasate în sarcofage în rămășițele prinților. 


Smaraldul: Simbol și semnificație


Jadul: Simbol și semnificație (II) Jadul: Simbol și semnificație  (II) Reviewed by Diana Popescu on iunie 05, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.