6 iunie: Ziua Mondială a Acoperișului Verde

 Ziua Mondială a Acoperișului Verde este celebrată anual pe 6 iunie în scopul aprecierii frumoaselor acoperișuri verzi care contribuie la un mediu mai bun, având o tot mai mare importanță în contextul dramaticii schimbări climatice. Astfel de acoperișuri consistă din vegetație care acoperă parțial sau total un sistem impermeabil față de apă. Ziua Mondială a Acoperișului Verde este o inițiativa a lui Chris Bridgman și Dusty Gedge, experți în acoperișuri verzi sustenabile.


Se pare, potrivit textelor antice, că primul acoperiș verde a fost cel al Grădinilor Suspendate din Babilon, una din cele șapte minuni ale lumii antice, grădini plantate în Irak-ul de astăzi în anii 500 î.Hr. Acestea erau cultivate pe stâlpi și acoperișuri din piatră,  cuprindeau copaci și faună din munții babilonieni și furnizau umbră pentru oameni și interioare răcoroase ale clădirilor.        


6 iunie: Ziua Mondială a Acoperișului Verde

Vikingii au utilizat și ei acoperișuri verzi în Evul Mediu pentru a rezista climatului rece din regiunea lor. Aceste acoperișuri erau create folosindu-se iarbă și gazon, cu substraturi și membrane de reținere a apei făcute din lemn de mesteacăn. Asigurau protecție față de vremea rea, izolație termică iarna și un interior răcoros vara.


Acoperișurile verzi moderne au început să fie realizate la debutul secolului al XX-lea, în Germania. Se spune că această orientare a căpătat avânt după ce Gerda Gollwitzer și Werner Wirsing și-au publicat cartea intitualata "Zone de acoperiș locuite, viabile și acoperite de vegetație". În 1969, mișcarea a primit un impuls puternic când guvernul a comandat construirea unui acoperiș verde la sediul GENO Pharmaceuticals. Acoperișul verde s-a răspândit în Germania între anii 1970 și 1980 pe măsură ce a crescut interesul pentru arhitectura sustenabilă, ajungând la 13 milioane de metru pătrați la mijlocul anilor 1990.


În SUA, primul acoperiș verde a apărut la centrul Rockefeller în anii 1930. În decursul timpului, localități precum New York și San Francisco au oferit măsuri de stimulare fiscală dezvoltatorilor care integrau acoperișuri verzi în construcțiile lor. Astfel de acoperișuri pot fi găsite mai des în multe țări europene, în Canada, SUA, Egipt și Costa Rica. 


5 iunie: Ziua Internațională de Luptă Împotriva Pescuitului Ilegal, Nedeclarat și Nereglementat


Lucruri interesante despre acoperișurile verzi


- Pot absorbi până la 80% din apă de ploaie, prevenind inundarea.


- Acționează ca bariere solare și reduc zgomotele externe cu 8 decibeli spre deosebire de acoperișurile convenționale. 


- Pot rezista cel puțin de 20 de ori mai mult decât cele obișnuite.


- Plantele de  peacoperișurile verzi conțin, de obicei, multă umiditate, furnizând un strat rezistent față de foc. 


6 iunie: Ziua Yoyo

6 iunie: Ziua Mondială a Acoperișului Verde 6 iunie: Ziua Mondială a Acoperișului Verde Reviewed by Diana Popescu on iunie 05, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.