6 iunie: Ziua Yoyo

 An de an, pe 6 iunie, Ziua Yoyo este dedicată acestei nemaipomenite jucării constând din două discuri egale, conectate la un ax, în jurul căruia rulează un fir, care-i distrează pe oameni de peste 2.000 de ani! Unii cred că își are originea în Grecia antică, însă yoyo-urile moderne provin din Tailanda. 


De fapt, cuvântul "yoyo" a apărut pentru prima oară într-un dicționar filipinez în 1860. Nu a ajuns, însă, să fie popular decât în anii 1930. Pedro Flores (de descendență filipineaza) a început producția în masă de yoyo-uri în 1928. După câteva competiții promoționale, a atras atenția lui Donald F. Duncan Sr., care a găsit această jucărie ca fiind extraordinară. Duncan a cumpărat afacerea lui Flores, și l-a angajat pentru conducerea campaniilor de marketing, iar restul este... istoria Zilei Yoyo.     


6 iunie: Ziua Yoyo

În prezent, "Duncan Toy Company" (Compania de jucării Duncan) este sinonimă cu această jucărie îndrăgită. Ideea Zilei Yoyo i-a aparținut lui Daniel Volk, un profesionist în domeniu care a ajutat la răspândirea popularității jucăriei. Volk a înființat acest eveniment anual în ziua în care credea că se născuse Duncan. S-a dovedit, însă, că această zi era, de fapt, pe 8 iunie, dar, nu-i așa, gestul contează?


Repere din istoria Zilei Yoyo


- Anii 500 î.Hr.: Sunt confecționate în Grecia antică yoyo-uri din lemn, metal sau pictate.


- 1866: Yoyo este considerată a doua cea mai veche jucărie din lume și este patentată de James L. Haven și Charles Hettrich.


5 iunie: Ziua Balonului cu Aer Cald


- 18 noiembrie 1920: Yoyo-urile moderne din SUA au un fir înfășurat în jurul a numai un ax. 


- 12 aprilie 1985: Yoyo devine prima jucărie adusă în spațiul cosmic. 


Yoyo a fost numită și "bandolere", "Jou-Jou" și "quizze". Inițial a fost făcută din lemn până în 1955, când Duncan a devenit partener cu Flambeau. 


6 iunie: Ziua Mondială a Dăunătorilor

6 iunie: Ziua Yoyo 6 iunie: Ziua Yoyo Reviewed by Diana Popescu on iunie 05, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.