26 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 26 februarie sunt comemorati Sfantul Porfirie, Epitropul Gazei, Sfanta Mucenita Fotini si Sfantul Alexandru, Episcop de Alexandria.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 26 februarie


Sfantul Porfirie, Epitropul Gazei

Sfantul Porfirie
Nascut intr-o familie nobila si bogata din Tesalonic, in anul 347, Sfantul Porfirie a renuntat la avutiile lumesti si a calatorit in Egipt, unde a trait vreme de cinci ani in manastirea Sketis. Dupa aceea , a mers in Palestina si si-a dus traiul alti cinci ani intr-o pestera din desertul Iordanului. Grav bolnav, a trebuit sa se mute in Ierusalim. Aici, s-a vindecat ca prin minune gratie unei viziuni despre Golgota, in care l-a vazut pe talharul cel credincios dandu-se jos de pe crucea unde era rastignit si ducandu-l la Cristos, ce i-a incredintat spre pastrare Crucea Sa.
Pentru a se intretine material in Ierusalim, Sfantul Porfirie si-a deschis un mic atelier de cizmarie. Modestia sa si faptele sale caritabile au devenit atat de cunoscute in oras incat Episcopul Ierusalimului l-a hirotonisit ca preot la varsta de 45 de ani, si l-a desemnat drept  Stavrophylax”, pastrator al Adevaratei Cruci a Mantuitorului, implinindu-se astfel viziunea lui Porfirie despre Golgota. Trei ani mai tarziu, impotriva vointei sale, a fost ales Episcop de Gaza. Desi, in decursul episcopatului sau, a avut de suferit numeroase persecutii din partea paganilor ce dominau in acel oras, Sfantul Porfirie a reusit sa converteasca multi oameni la crestinism prin exemplul vietii sale fara pata si prin mijlocirea multor minuni. Odata, cand orasul suferea din cauza unei prelungite secete, Sfantul Porfirie i-a adunat pe crestini si i-a sfatuit sa posteasca si sa privegheze vreme de o noapte ; a doua zi dimineata, episcopul si toti credinciosii sai au pornit intr-o procesiune pe strazile din Gaza, nu mult timp dupa aceea incepand sa ploua. In acest fel, au adusi la dreapta credinta 127 de pagani. Intrucat atacurile violente ale paganilor impotriva bisericii nu conteneau, Sfantul Porfirie l-a rugat pe imparatul Arcadiu sa dea un edict prin care sa se inchida toate templele pagane din Gaza. Cu sprijinul Sfantului Ioan Crisostom, edictul a fost declarat. Atunci cand reprezentatii imperiului au intrat in Gaza, insotiti de Sfantul Porfirie purtand Crucea, statuia Afroditei din cel mai mare templu al orasului s-a faramat de la sine. Cu acest prilej au fost distruse opt temple, in locul celui mai intins construindu-se o biserica. Sute de pagani au imbratisat crestinismul, fiind botezati de catre episcop.
Dupa 25 de ani de episcopat, Sfantul Porfirie s-a odihnit in pace in anul 420.
Sfanta Mucenita Fotini

Sfanta Fotini este femeia samariteana care l-a intalnit pe Cristos la fantana lui Iacov (Noul Testament, Ioan:4). Ea s-a cait si le-a marturisit oamenilor din orasul ei ca l-a intalnit pe Cristos, fiind uneori considerata drept cea dintai care a proclamat Evanghelia Lui Cristos. Sfanta Fotini si-a convertit cele patru surori (Fota, Fotis, Parascheva, si Chiriaca), cei doi fii ai sai (Vicor si Iosea), devenind cu totii neobositi propavaduitori ai crestinismului. Impreuna cu surorile sale si fii ei, a trecut prin chinurile muceniciei in timpul persecutiilor imparatului Nero.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 26 februarie


Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Martinian; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Evloghie, arhiepiscopul Alexandriei; Pomenirea sfintilor apostoli si mucenici Achila si Priscila; Pomenirea Cuviosului Stefan; Pomenirea Cuvioaselor Zoe si Fotina

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 26 februarie


Sfantul Alexandru, episcop

Sfantul Alexandru din Alexandria a fost patriarh al Alexandriei vreme de 19 ani, din anul 313 si pana la moartea sa. In timpul episcopatului sau, a trebuit sa se confrunte cu mai multe probleme din interiorul bisericii, intre acestea fiind datarea Pastelui, actiunile lui Meletius din Lycopolis, si lupta impotriva arianismului. Sfantul Alexandru a fost liderul opozitiei fata de arianism la cel dintai Conciliu de la Niceea. De asemeni, este recunoscut drept mentor al celui ce avea sa fie succesorul sau, Atanasie din Alexandria, unul din cei mai importanti conducatori ai bisericii.   

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 26 februarie


Sf. Porfiriu al Gazei
Nascut pe 26 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

24 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

25 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
26 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 26 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 26, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.