22 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 22 martie este marcata de celebrarea Sfantului Cuvios Mucenic Vasile, preot din Ancira, Sfintei Drosida, fiica imparatului Traian, si Sfantului Octavian.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 22 martie


Sfantul Cuvios Mucenic Vasile, preot din Ancira

Sfantul Cuvios Mucenic Vasile, preot din Ancira
Sfantul Vasile a lucrat pentru biserica in timpul imparatului Iulian Apostatul, cel ce a incercat sa readuca imperiul roman la paganism dupa moartea Sfantului Imparat Constantin. Sfantul Vasile avusese deja de suferit pentru credinta crestina ca episcop de Ancira (in zilele noastre, Ankara, capitala Turciei), atunci cand Iulian a ajuns la putere si a pornit o noua persecutie a crestinilor.
Denuntat ca potrivnic al politicii anticrestine imperiale, Sfantul Vasile a fost torturat si aruncat in inchisoare.
Ajuns la Ancira, imparatul a poruncit ca episcopul sa fie adus in fata lui, indemanandu-l apoi sa isi renege credinta in schimbul unor mari averi si onoruri. Sfantul Vasile i-a raspuns raspicat :” Cred in Cristosul meu, acela parasit de tine, ce ti-a daruit acest regat lumesc, pe care nu va intarzia sa ti-l ia inapoi. Cum de nu te napadeste rusinea in fata altarului sub care ai fost salvat de la moarte atunci cand erai un copil de opt ani si vrasmasii incercau sa te ucida? Din aceasta cauza, El te va lasa fara aceasta imparatie pamanteasca, iar trupul tau nu va fi ingropat acolo atunci cand iti vei scuipa sufletul in infricosatoare suferinte”. Maniat, Iulian a ordonat ca, zi de zi, timp de o saptamana, sa fie rupte cate sapte bice pe trupul Sfantului Vasile. Dupa ce episcopul a fost din nou adus la imparat, el si-a rupt o bucata din propria-i piele, pe care a aruncat-o spre Iulian, spunand :”Ia asta si mananc-o, daca aceasta mancare iti este pe plac, insa Cristos inseamna insasi viata pentru mine”. Scos din fire, imparatul a poruncit ca trupul Sfantului Vasile sa fie strapuns cu tepuse de fier inrosite de foc. In acest fel si-a primit Sfantul Vasile coroana de mucenic.

Sfanta Drosida, fiica imparatului Traian

Fiica a imparatului Traian, Sfanta Drosida a fost arestata atunci cand, impreuna cu alte cinci femei, incerca sa adune trupurile unor mucenici ce isi dadusera viata pentru Cristos. Celelate cinci crestine au fost crunt torturate si aruncate, in cele din urma, in arama topita, dandu-si in acest fel sufletul lui Dumnezeu. Sfanta Drosida a ramas sub paza imperiala, dar a reusit sa evadeze si sa se boteze ea insasi intr-un rau. Dupa opt zile, sufletul ei a ajuns in mainile Domnului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 22 martie


Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia; Sfantul si Dreptul Tarasie; Sfantul Cezarie
Vezi Traditii si sarbatori din 10 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 22 martie


Sfantul Octavian, mucenic

Martir din vremea vandalilor. Sfantul Octavian a fost arhidiacon al bisericii din Cartagina, unde a fost executat, impreuna cu mii de alti crestini, de catre vandalii arieni de sub comanda regelui Huneric.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 22 martie


Sf. preot mucenic Vasile


Copyright © diane.ro . 2012Nascut pe 22 martie – Horoscop general Profil astrologic

20 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

21 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
22 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 22 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 21, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.