23 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 23 martie sunt celebrati Sfantul Cuvios Mucenic Nicon si cei 199 ucenici ai lui, Sfantul Turibiu de Mongrovejo, Sfanta Pelagia si este sarbatorit Anul Nou hindus.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 23 martie


Sfantul Cuvios Mucenic Nicon si cei 199 ucenici ai lui

Sfantul Cuvios Mucenic Nicon si cei 199 ucenici ai lui
Nascut la Napoli, intr-o familie in care tatal era pagan , iar mama crestina, Sfantul Nicon a devenit in tinerete ofiter in armata romana. Desi nu era botezat, mama sa il indrumase in secret catre credinta crestina.
Cu prilejul unei batalii, cand compania lui ajunsese sa fie complet inconjurata de catre inamici, Sfantul Nicon si-a adus aminte ca mama sa il sfatuia ca atunci cand este la mare necaz sa isi faca semnul crucii si sa il cheme in ajutor pe Cristos. Dupa ce a facut lucrul acesta, s-a simtit dintr-o data insufletit de o netarmurita putere si hotarare, asa ca, sub comanda sa, soldatii romani si-au infrant pe data vrasmasii. La intoarcerea acasa, Nicon i-a marturisit mamei, cu lacrimi in ochi : “Maret este Dumnezeul crestinilor!”.
La scurt timp, a calatorit pe ascuns la Cizic, in Asia, unde a fost botezat de episcopul Teodosie. Cativa ani mai tarziu, Teodosie, ajuns la hotarul dintre viata si moarte, a avut o viziune in care il desemna pe Nicon drept urmas al sau. Fara a mai sta pe ganduri, episcopul l-a chemat la el pe Nicon, hiritonisindu-l, spre marea mirarea a acestuia, diacon, apoi preot, si, in fine, episcop.
Mai tarziu, Sfantul Nicon s-a reintors in Italia pentru a raspandi credinta in Cristos. La Napoli, si-a gasit mama pe moarte si a ramas langa ea pana si-a dat sufletul. Dupa aceea, insotit de noua ucenici, fosti camarazi de arme, a pornit la drum pe calea proclamarii adevarului lui Dumnezeu. Gratie slujbelor si rugaciunilor sale inspirate, a strans in curand multi alti ucenici alaturi de el. In vremea aceea se pornise o crunta prigonire a crestinilor, iar Quintinianus, guvernatorul regiunii, i-a arestat pe Nikon si ai lui, poruncind sa fie supusi unor crunte torturi. 199 de ucenici ai sai au murit in chinuri. Desi batut, jupuit de piele si aruncat de pe o stanca, Sfantul Nicon a supravietuit intr-un mod miraculos. In cele din urma, a fost injunghiat cu o sabie, trupul sau fiind aruncat apoi pe un camp, pentru a fi mancat de fiare. Un tanar pastor, posedat de un duh rau al nebuniei, a descoperit corpul, a cazut peste el si a fost vindecat pe data. El a povestit aceasta intamplare unor crestini, care au luat trupul Sfantului Nicon si l-au inmormantat cum se cuvine. Mucenicia Sfantului Nicon s-a petrecut in timpul imparatului Decius.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 23 martie


Sfintii mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton si Crescent, Victorin, Nichifor, Caludiu, Diodor; Victor, Leonid, Vasilisa, Nica
Vezi Traditii si sarbatori din 10 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 23 martie


Sfantul Turibiu de Mongrovejo, episcop

Episcop si aparator al drepturilor indienilor nativi din Peru, Sfantul Turibiu (1538 – 1606) s-a nascut la Majorca, Spania, unde a studiat dreptul, devenind avocat si profesor la Salamanca, si  apoi mai marele judecatorilor inchizitiei din Granada, in vremea regelui Filip al II-lea al Spaniei. Ulterior, regele l-a desemnat, in anul 1580, episcop de Lima, in Peru. Ajuns in Peru in 1581, si-a demonstrat icurand zelul si hotararea de a reforma arhidioceza, a-i ajuta pe cei saraci si a-i sprijini pe indienii ce aveau de suferit din cauza stapanitorilor spanioli. A intemeiat scoli, biserici, spitale, si cel dintai seminar din Lumea Noua. Canonizat in anul 1726, Sfantul Turibiu este patronul indienilor nativi.

Sfanta Pelagia

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 23 martie


Cuv. mucenic Nicon si cei 199 învăţăcei

Alte traditii si sarbatori din 23 martie


Anul Nou hindus

23 martie este prima zi a Noului An hindus, si cea dintai zi a lunii Chaitra din calendarul hindus. Cunoscut sub numele de Gudhi Padwa, Yugaadi, sau Cheti Chand, Anul Nou este celebrat in amintirea victorie pe care Shaka au repurtat-o impotriva navalitorilor huni, regele Shalivahan proclamand cu aceasta ocazie 23 martie drept cea dintai zi a calendarului ce-i poarta numele. In aceeasi zi, potrivit scripturilor hinduse, Shree Rama, o incarnare a lui Shree Vishnu, l-a ucis pe necredinciosul rege Vali.


Copyright © diane.ro. 2012


Nascut pe 23 martie – Horoscop general Profil astrologic

21 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

22 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
23 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 23 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 22, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.