Superstitii despre oua


In multe regiuni ale lumii se credea ca universul a luat nastere dintr-un ou primar sau un ou cosmic, in acesta aflandu-se atat raiul cat si iadul, sau originea omului. Gratie unor mari mituri ale umanitatii, oul a devenit un simbol al universului, al crearii lumii, al inceputului, nasterii si renasterii.

In mitologia peruviana, se spunea ca, la inceputuri, au fost aruncate pe pamant, de catre Soare, trei oua: unul din aurul, care a dat nastere nobilimii, unul din argint, din care au aparut femeile, si un altul din cupru, din care s-au nascut taranii. Multi eroi chinezi, greci si romani din antichitate proveneau, potrivit legendelor, din oua scuipate de dragoni, inghitite de mamele lor, clocite de soare ori de o pasare.


In Persia, ouale au fost vopsite timp de mii de ani ca o parte a ritualului de celebrarea a zilei No Ruz, ziua Noului An zoroastrian. Cu aceasta ocazie, in Iran, ouale colorate sunt asezate pe masa festiva, fiecare mama trebuind sa manance tot atatea oua cati copii are.

Conform unor legende ale indienilor nativi americani, universul, lumea sau zeii au aparut prin spargerea unui ou gigantic. La cateva triburi din partea de nord-vest a Pacificului se perpetueaza un mit despre fulgere in forma de oua (fulgere globulare), aruncate de spiritele manioase de pe crestele muntilor.

Intr-o legenda chinezeasca, formarea universului a pornit de la un ou. O zeitate, pe nume Pan Gu, a creat inlauntrul ei un ou care, in efortul de a-l scoate in afara, s-a crapat in doua. Partea superioara a devenit cerul si cosmosul, iar cea inferioara pamantul si marea. Pe masura ce Pan Gu a crescut si a devenit mai puternic, distanta dintre cer si pamant s-a marit, pana cand cele doua s-au despartit pentru totdeuna.

O superstitie englezeasca spune ca daca o fata vrea sa isi vada barbatul sortit, ea trebuie sa aseze in fata sobei un ou, intr-o noapte furtunoasa. In vreme ce ploaia se inteteste si vantul incepe sa suiere din ce in ce mai tare, barbatul cu care urmeaza a se marita fata va intra in casa si va lua oul. Intr-o alta versiune, fata fierbe un ou, dupa care ii scoate galbenusul, umpland spatiul golit cu sare. Inainte de culcare, ea mananca oul sarat, urmand sa viseze un barbat ce ii va aduce o cana cu apa pentru a-i potoli setea. Acel om va fi cel cu care se va casatori.

O alta legenda britanica explica de ce este semn rau sa pomenesti cuvantul "ou" atunci cand esti esti imbarcat pe un vas. Potrivit acesteia, vrajitoarele traiesc in cojile de oua, cu care plutesc pe mare, facand incantatii pentru a porni furtunile. Tocmai de aceea,  se spune ca trebuie sa spargi cu totul coaja unui ou (facand, eventual, cu lingurita, o gaura in forma de cruce).

In folclorul magic american, ouale apar adeseori in superstitiile legate de agricultura. Astfel, pentru a avea multi pui, fermierii erau incredintati ca trebuie sa aseza closca pe oua numai in noptile cu luna plina. De asemeni, ouale clocite in boneta unei femei se anuntau a fi extrem de rodnice, in timp ce acelea asezate intr-o palarie barbateasca urmau sa dea nastere unor numerosi cocosi.

In traditiile indienilor apasi, un ou de gaina prea mic pentru a te deranja sa il mai gatesti era aruncat pe acoperisul casei, pentru a imbuna vrajitoarele.

Arabii au superstitia ca daca agata de tavan un ou deasupra unui copil, acesta va fi ferit de raceala.

In credinta pagana, se credea ca daca o femeie arunca un ou in foc pe data de 1 mai, ziua sarbatorii Beltane, si vedea in coaja lui o pata de sange, insemna ca zilele ei erau numarate.

Sfantul Augustin a vazut in ou si in puiul ascuns intr-insul insasi virtutea sperantei. El si-a fundamentat acest simbolism pe un pasaj din Evanghelia lui Luca : “Cine este tata acela dintre voi, care, daca-i cere fiul sau paine, ii da in loc o piatra? Ori, daca cere un peşte, sa-i dea un sarpe în loc de peste? Sau, daca cere un ou, sa-i dea un scorpion? Deci, daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru cel din ceruri va da Duhul Sfant celor ce i-L cer!” (Luca 11:11-13).
Augustin interpreta aceste versete ca indemnandu-I pe crestini sa caute cele trei virtuti teologice ale Credintei (“pestele”), Sperantei (“oul”), si Caritatii (“painea”).

Superstii, vraji si vindecari cu oua

- Un ou facut de o gaina alba intr-un cuibar nou, in ziua de Pasti, are darul de a alina durerile de cap sau de burta; daca este spart in vie, poate apara impotriva grindinii; daca este spart pe camp, protejeaza contra inghetului; oricine are un astfel de ou are capacitatea de a vedea vrajitoarele.

- Daca scapi un ou pe jos si acesta se sparge, inseamna ca vei primi o veste buna. Ai parte de ghinion daca oul doar se crapa ori chiar nu se sparge.

- Daca arunci in vatra sau in soba un ou facut de o gaina in Vinerea Mare (Vinerea Pastelui), acesta are puterea de a stinge focul.

- Daca mananci oua de mierla albastra, te va parasi persoana iubita.

- Cine mananca oua de mierla, isi da de gol toate secretele.

- Daca mananci oua de porumbel, ai parte de mare ghinion.

- Cine mananca oua de bufnita nu se mai poate opri din hohotit. In acelasi timp, astfel oua erau recomandate pentru a vindeca patima betiei.

- Daca mananci oua de cioara, vei rade la fel ca ea :"cra, cra, cra !"

- Cine mananca oua de potarniche, se va ingrasa asemeni acestei pasari.

- Un ou primit sau dat dupa ce asfinteste soarele aduce ghinion.

- Ouale de serpi, broaste si bufnite erau folosite de vrajitoare si magi in diverse  incantatii secrete si temute. Isaia compara nelegiuirile pacatosilor cu otravitoarele oua ale viperelor (Isaia 59:5). De asemeni, se credea ca serpii nu pot trece peste un hotar marcat cu coji de oua.

-         Dupa celebrul medic persan Avicena, se putea face un homunculus folosind un ou de gaina neagra, ce trebuia perforat cu un ac, lasand sa iasa din el o picatura de albus, inlocuita apoi cu samanta barbateasca. Acoperit cu un pergament umed, acest ou era pus sa se cloceasca incepand cu 1 martie, dupa o vreme iesind din el homunculusul, un mic monstru cu trasaturi umane.

-         Una din metodele de vindecare utilizate de vracii din Europa occidentala in secolele XVI - XVII consta in transferul unei boli de la un bolnav catre un obiect. De exemplu, se golea un ou de continut si se umplea in loc cu sangele unui om sanatos, dupa care se punea la clocit sub o gaina. Peste o vreme, oul era asezat intr-un cuptor fierbinte pentru cateva ore, urmand sa fie apoi tinut peste acea parte a corpului lovita de boala. Se presupunea ca, in acest fel, afectiunea parasea trupul pacientului, preferand sangele sanatos din ou celui "stricat" al bolnavului.

Ghicitul viitorului in oua

Oomantia, ooscopia ori ovamantia, adica arta ghicitului in oua dateaza din timpuri stravechi, fiind practicata in unele parti ale lumii pana in zilele noastre pentru a se descoperi sexul unui viitor copil, sau a se afla daca un om sau un animal este posedat de un spirit rau sau este aflat sub blestemul ochiului rau (deochiului).

Exista mai multe feluri de ghicit cu ajutorul oualor. Una din aceste metode este descrisa de istoricul roman Suetonius... O femeie insarcinata, pe nume Livia, extrem de curioasa sa afle daca va avea un baiat sau o fata, a tinut un ou la piept, acesta clocindu-se acolo, pana cand din el a iesit un pui de cocos, confirmandu-se astfel ca nou nascutul va fi baiat.

Intr-o alta practica magica, pentru a sti daca va da nastere unui singur copil sau unor gemeni, o femeie insarcinata trebuia sa isi frece un ou de pantec timp de cateva minute, dupa care i se recomanda sa il sparga intr-o farfurie. Daca oul respectiv avea un singur galbenus, insemna ca femeia va da nastere unui singur copil; daca oul avea doua galbenusuri, insemna ca se vor naste gemeni. Un ou cu sange avertiza asupra unor necazuri, constand fie dintr-o pierdere de sarcina, fie din probleme ivite in decursul nasterii.

Daca ai destula imaginatie, poti folosi urmatoarea metoda de a ghici viitorul intr-un ou… Fa rost de un ou de gaina si inteapa-l la unul din varfuri cu un ac. Lasa sa cada trei picaturi de albus intr-un pahar umplut pana la gura cu apa rece. In urmatoarele cateva ore, albusul se va raspandi in apa din pahar, dand nastere unor forme simbolice, unor cifre sau litere care, cu ajutorul fanteziei, pot fi interpretate in diverse feluri.

Vechi forme de ghicit in oua era practicate in Scotia in ajunul Anului Nou Druid (Samhain), in Spania in ziua de ajun a Sfantului Ion si in Anglia in cea din urma zi a anului.

Visele despre oua – Simbol, semnificatie si interpretare

Un ou vazut sau mancat in vis semnifica fertilitate, o nastere sau potentialul tau creator. De asemeni, poate indica ca, in curand, se va intampla ceva cu totul si cu totul nou.

Daca visezi ca gasesti un cuib plin cu oua, ti se prevesteste un mare castig de bani. Cu cat sunt mai multe si mai mari ouale din vis, cu atat mai important va fi avantajul financiar de care te vei bucura.

Un vis in care ti se arata oua sparte sau crapate denota ca vei avea de intampinat mari dezamagiri ori ghinioane. Totodata, ti se poate transmite astfel ca esti intr-o perioada de slabiciune din viata sau ca te simti foarte vulnerabil. Intr-o alta interpretare, un vis de acest fel pare a insemna ca ti-ai spart “oul” sau “carapacea” in care erai inchis, si ai inceput sa te simti bine cu tine insuti.

Ouale colorate visate simbolizeaza sarbatorirea unui eveniment fericit.

Daca visezi oua stricate, ti se atrage atentia asupra unei viitoare pierderi. Poate ca nu ai acordat destula atentie unei situatii ce are potentialul de a-ti pricinui mari necazuri.



Copyright © diane.ro. 2012





Superstitii despre oua Superstitii despre oua Reviewed by Diana Popescu on aprilie 05, 2012 Rating: 5

13 comentarii:

  1. Daca un om gaseste un ou de rata si unul de gaina in pamant, este semn bun sau rau???

    RăspundețiȘtergere
  2. sora mea a plecat din romaniea de 7 anii an spaniea mama cu o sora dea mea ea adunat tot bagajul ramas acasa si la pus an 2 genti si un sac acu 5 zile a dat jos bagajul sa vada ce se mai poate alege din el dupa 7 anii dar surpriza a fost mare an fiecare bagaj era cate un ou de gaina sacul era legat la gura gentiile erau cu fermoar cum va explicati ca a ajuns oule acolo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu cred asta,dar daca e intr adevar adevarat am citit undeva ca ar vorba de farmece.nu puneti mana pe ele.luati le cu ceva si cel mai important aruncati le in foc.sa arda.e important asta.

      Ștergere
  3. va rog ajutati-ma de cate ori merg la tara la parintii mei (ei sunt decedati)gasesc pe jos in iarba oua prin pod chiar daca totul este incuiat in chiler ce este de facut
    chiar si la mormant dar acolo era spart

    RăspundețiȘtergere
  4. ba si eu am gasit in pod vreo 4 din care 2erau sparte dar n-avea cum sa intre gaina acolo. ce se intampla?

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu am luat oua si leam pus in nisip si leam ingropat si leam spart ca asa mia spus vrajitoara sa fac sa se duce toate farmecele

    RăspundețiȘtergere
  6. aveti grije sunt farmece cu oua evitati-le nu merge-ti la vrajitoare ca nu rezolvati nimica, aruncati in foc ouale sau spargeti-le sub nisip lumea ii rea si nu va vrea binele.

    RăspundețiȘtergere
  7. daca aveti farmece stiu pe cineva care va poate scapa de ele.pt mai multe informatii imi las mailu leuionutalex@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu chiar acum 10 minute am gasit un ou in lift..ce ar insemna asta??? Sincer sunt putin speriata...

    RăspundețiȘtergere
  9. Si noi ne-am cumparat casa la tara. Anul trecut am avut plin de broscute pe scari si a intrat si in casa ,chiar intr-o dimineata cind m-am trezit una topaia linga patul meu. Am facut festanie dar a venit frigul si n-am mai vazut Acum am intors pamantul din fata casei si am gasit 3 oua intregi. 2la un capat si unul la celalalt ,am crezut ca ceva animal l-a adus dar mergand tot aproape de casa.am ridicat o caramida si in pamant sub caramida era alt.ou .Eu nu am stiut l-am luat in mana si l-am aruncat pe camp .Acum sunt speriata.va rog sa-mi da-ti un sfat .Casa am cumparat-o de un an jumate. Nu suntem bogati ca sa ne invidieze cineva .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca apar de nicaieri oua intregi, dar trebuie sa fiti siguri ca sunt de nicaieri, ca nu are cum sa le fi pus cineva sau sa le fi lasat un animal, trebuie sa il luati intr-un servetel si sa il aruncati in rau unde se ,,intoarce" apa, unde se formeaza vartejuri. Dupa trebuie sa va faceti o festanie.

      Ștergere
  10. pt adrian bot.stiu pe cineva care te poate ajuta.sa imi scrii pe mail titus_man_player_24@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.