Viata Sfântului Gheorghe, legendă și poveste


Sfântul Gheorghe, "purtătorul de biruință", este unul din cei mai respectați sfinți mucenici creștini, atât în biserica creștin-ortodoxă, cât și în cea catolică.
Sărbatorit pe 23 aprilie și considerat unul dinte cei mai războinici sfinți din creștinătate, Sfântul Gheorghe este vestit grație legendei despre lupta sa cu balaurul.
Potrivit istoricilor, Sfântul Gheorghe s-a născut într-o familie de nobili din Lod, în Palestina siriană, între anii 275 și 285, sfârșindu-și zilele în Nicomedia, pe 23 aprilie 303. Tatal său, Gerontius, făcea parte din armata romană din Capadocia, iar mama lui, Polichronia, era originara din Palestina, (dupa alte surse, părinții Sfântului Gheorghe ar fi purtat, de fapt, numele de Anastasius și Theobaste)
.
icoana cu Sfantul Gheorghe

Amândoi erau creștini, astfel fiul lor a fost educat conform credinței în Iisus.
La vârsta de 14 ani, Sfântul Gheorghe și-a pierdut tatal, pentru ca, numai dupa câtiva ani, să ramâna orfan si de mamă. Rămas singur pe lume, s-a decis să mearga la Nicomedia, un oraș imperial din acea vreme și să îi ceara lui Dioclețian să îl înroleze în armata romană. Împăratul l-a primit cu brațele deschise, întrucât își amintea cu plăcere de devotamentul și vitejia tatălui sau. Către vârsta de 30 de ani, Sfântul Gheorghe a fost promovat la rangul de tribun și a fost primit în garda imperiala a împăratului de la Nicomedia.

În anul 302, Dioclețian a dat un edict prin care toți ostașii romani erau obligați să aducă jertfe zeilor, iar cei care erau creștini urmau să fie arestați pe loc.
Indignat, Sfântul Gheorghe și-a arătat deschis dezaprobarea față de această lege, anunțând public că este creștin și îl venerează pe Domnul Iisus Cristos. Deși era deranjat de acest lucru, Dioclețian nu dorea să-l piardă pe unul dintre cei mai destoinici tribuni ai săi, așa că a încercat să îl convertească, promițându-i   pământuri, bani și sclavi, dacă aducea sacrificii zeilor romani. Întrucât a fost refuzat, împăratul a fost nevoit să îl condamne la moarte.
Sfântul Gheorghe și-a acceptat cu seninătate soarta! Și-a dăruit toata averea săracilor, iar după numeroase torturi, incluzând bătaia cu vine de bou, loviri cu sulița, vătămarea cu roata de săbii, aruncarea în groapa cu var și încălțarea în cuie, Sfântul Gheorghe a fost decapitat în fața zidului cetății Nicomedia, pe 23 aprilie 303.

Un martor al execuției sale i-a convins, apoi, pe Atanasie, un preot păgân, și pe împărăteasca Alexandra, să se convertesca la creștinism, sfârșind, apoi,  în chinurile muceniciei.
Trupul sfântului a fost trimis pentru îngropăciune în orașul său natal, la Lod, unde creștinii l-au înmormântat, așa cum se cuvenea unui martir.

Sfântul Gheorghe și balaurul


Lupta Sfântului Gheorghe cu balaurul
Sfantul Gheorghe si balaurul
pictura de Rubens
În icoanele creștine răsăritene, Sfântul Gheorghe este, adeseori, înfațișat călare, înfingându-și sulița într-un balaur, uneori, apărând în fundal o tânără femeie, ce urmărește, de la distanță, sângeroasa înfruntare.
În interpretarea obișnuită a acestei imagini, se spune, că balaurul sau dragonul îl reprezintă atât pe Satana, cât și imperiul roman, iar femeia din fundal, fiind nimeni alta decât Alexandra, soția împăratului Dioclețian.

Se spune că legenda luptei Sfântului Gheorghe cu balaurul ar fi fost adusă pe tărâmurile europene de către cruciați.

Oricum, cea mai veche reprezentare a acestui episod este o icoana din Capadochia, de la începutul secolului al XI-lea, iar cea mai veche referire documentara la confruntarea Sfântului Gheorghe cu balaurul apare într-un text georgian, din secolul al XI-lea.

Potrivit poveștii, un balaur, dragon sau crocodil își făcuse culcuș deasupra izvorului ce furniza apa orașului Silene. Pentru a avea acces la apa, oamenii din acea regiune l-au înduplecat pe balaur, oferindu-i mai întâi câte o oaie, și, apoi, câte o fecioara. Fata ce urma să fie sacrificată era aleasă prin tragere la sorți. Într-o zi, soarta a decis să fie jertfită o prințesă. În ciuda protestelor tatîlui ei, fata a fost adusă în fața balaurului, însă, chiar atunci, și-a făcut apariția Sfântul Gheorghe. Acesta s-a apărat cu semnul crucii, a înfruntat și a ucis lighioana, salvînd-o, astfel, de la moarte pe prințesă. Impresionați de această faptă, locuitorii din Silene au părăsit credința lor păgână și s-au convertit la creștinism.




În poveștile romantice din Evul Mediu, sulița cu care Sfântul Gheorghe a ucis balaurul purta numele de Ascalon, de la orașul Ashkelon din Levant.

Într-o legendă populară românească, menționată de Elena Niculiță-Voronca, în "Datinile și credințele poporului român", lucrurile se desfășoară, cumva, altfel. "Sfântul Gheorghe era tare viteaz. Pe vremea ceea, s-a fost întâmplat ca un balaur a închis apa din fântâni și nu dădea apă decât dacă i se da, de la toată casa, câte un copil, să-l mănânce, s-a fost ajuns rândul și la împăratul. El avea numai o fată, ș-a trebuit s-o dea s-o mănânce balaurul; dar Sfântul Gheorghe a mers și i-a taiat capetele, ș-a scăpat-o de la moarte și a căpătat-o de soție. Fata, însă, se iubea cu un țigan și țiganul i-a făcut bataie.
Sfântul Gheorghe avea o o basma ș-o pușcă ș-o sabie, care singure mergeau înainte: basmaua făcea drum, iar pușca, cu sabia, pe toti omora.
Țiganul a pus-o pe femeie să i le fure și l-a bătut, dar el avea putere, căci avea trei fire de păr de aur, în cap. Apoi, a pus-o să-l intrebe în ce-i sta puterea? El i-a spus. Ea i-a căutat in cap și i-a scos perii. De atuncea, el a slăbit de tot. A mers la socrul său și s-a jeluit. Socrul său i-a spus că, pesemne, țiganul îi e partea, și i-a luat pe amândoi și i-a legat de cozile cailor și i-a prăpădit."

Dacă știți și alte legende sau povești despre viața Sfântului Gheorghe, așteptăm cu nerăbdare, să ni le împărtășiți..!!


Sursa imagini: commons.wikimedia.org
                   
Copyright © diane.ro

Ziua de Sfantul Gheorghe in traditii, obiceiuri, superstitii

Sfantul Nicolae , poveste si legenda

Mesaje de Sfantul Gheorghe

Numele George / Gheorghe - Origine, etimologie, semnificatie
Viata Sfântului Gheorghe, legendă și poveste Viata Sfântului Gheorghe, legendă și poveste Reviewed by Diana Popescu on aprilie 22, 2015 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Faina povestea...am citit cva asemanator acum ceva ani...tin sa iti spun ca citesc de fiecare data cu placere povestile despre acesti sfinti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stop! Oferta de lucru pentru voi se afla aici! Veti gasi mereu oferta noastra! Opriti-va acum si incepeti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: rodica98827@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.