1 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 1 iunie sunt omagiati Sfantul Mucenic Iustin Martirul si Filozoful, precum si Sfintii Mucenici  Firm, Iust, Hariton si Valerian.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 1 iunie

Sfantul Mucenic Iustin Martirul si Filozoful

Nascut in anul 103, Sfantul Iustin a fost un filozof din orasul samaritean Schechem, din Palestina, care isi dedicase viata cautarii adevarului, apeland pentru aceasta la numeroase si vestite scoli filozofice precum stoicii, peripaticienii, pitagoreenii si platonicienii. Intr-o buna zi, un batran (ale carui nume si origine au ramas necunoscute) a aparut in fata lui si i-a vorbit despre proorocii si apostolii ce invatasera de la Dumnezeu nu atat intelepciunea, cat revelatia Domnului Insusi.
Sfantul Iustin a citit scripturile si a fost convins de adevarul credintei, insa nu s-a botezat si nu s-a declarat crestin pana cand nu a pus la incercare toate argumentele paganilor impotriva crestinismului. In cele din urma, a mers la Roma, unde s-a angajat in numeroase dezbateri filozofice, uimind oamenii prin intelepciunea sa. Aici a fost martorul muceniciei Sfintilor Ptolemeu si Lucian, cele vazute miscandu-l atat de mult incat a scris o apologie a credintei crestine, pe care a dat-o imparatului Antoninus si senatului roman. Acestia au fost impresionati de cele citite, poruncind ca prigoana impotriva crestinilor sa inceteze.
Sfantul Iustin si-a petrecut restul vietii daruindu-si toata intelepciunea proclamarii Evangheliei si apararii crestinismului. A fost arestat in urma unei false acuzatii a lui Crescens, un invidios filozof cinic. A murit (dupa unele surse decapitat, dupa altele, otravit) la Roma, in anul 167, in vremea imparatului Marcus Aurelius, succesorul lui Antoninus.

Sfintii Mucenici Iust, Hariton si Valerian

Sfintii Iust, Hariton si Valerian au venit la Roma, si, dupa ce au ajuns in fata eparhului Rustie, au trecut prin multe schingiuri si suferinte, fiind pana la urma ucisi prin taierea capetelor.

Sfantul Mucenic Firm

Traitor in vremea imparatului Maximian, Sfantul Firm a fost arestat din cauza credintei sale crestine. Guvernatorul Magon i-a cerut sa se inchine la idoli, si, pentru ca a refuzat sa faca asta, a fost batut cu vinele, apoi spanzurat si sfartecat de carne. Nemultumindu-se cu atat, paganii i-au taiat vinele, i-au zdrobit incheieturile, l-au taiat pe tot trupul cu cutitele si l-au batut cu pietre, dupa care i-au taiat capul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 1 iunie

Sfantul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei; Sfanta Mucenita Chiriachi; Cuviosul Memnon
Vezi Traditii si sarbatori din 19 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 1 iunie

Sfantul Iustin, filozof mucenic

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 1 iunie

Sfantul mucenic Iustin Filosoful si cei impreuna cu el


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 1 iunie – Horoscop general Profil astrologic

30 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

31 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase            
1 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 1 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 31, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Cel mai important cred ca este faptul ca o sa fie ziua celor mici :p

    RăspundețiȘtergere
  2. Daa ,foarte Corect ce spune Laurentiu!!!:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ziua copiilor :D ce imi doresc sa mai fiu si eu mica si sa ma duc pe la tot felul de evenimente.:D

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.