29 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 29 mai sunt pomeniti Sfanta Mucenita Teodosia, Fecioara, Sfintul Mucenic Olivian, Sfantul Mucenic Alexandru si Sfantul Maxim, Episcop. In traditia populara romaneasca, sarbatoarea Sfintei  Teodosia era respectata ca protectie impotriva trasnetului si pentru ca graul sa faca bob in spic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 29 mai

Sfanta Mucenita Teodosia, Fecioara

In timpul persecutiilor impotriva crestinilor pornite de imparatul Maximian, fecioara Teodosia s-a dus sa aline suferintele unor crestini aflati in fata guvernatorului Cezareei din Palestina. Atunci cand i-a incurajat sa nu isi ocoleasca calea spre mucenicie, a fost judecata de pagani, care au condamnat-o sa moara inecata in mare, cu o piatra legata de gat.
Ingerii au ajutat-o insa sa ajunga in viata pana la tarm. Judecatorul a poruncit apoi sa i se taie capul. In noaptea dinaintea aplicarii sentintei, Sfanta Teodosia s-a aratat parintilor ei, inconjurata de o lumina cereasca si insotita de alte fecioare mucenite, si le-a spus: “Vedeti cat de mare este stralucirea si indurarea lui Hristos, de care ati incercat sa ma indepartati?”

Sfintul Mucenic Olivian

Episcop al cetatii Aneu, Sfantul Olivian a fost judecat de catre romani si aruncat din cauza credintei sale in foc, dandu-si in acest fel duhul lui Dumnezeu.

Sfantul Mucenic Alexandru

In aceasta zi se face si pomenirea Sfantului Cuvios Alexandru, papa al Alexandriei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 29 mai

Cuviosul Teodor; Cuviosul Casian; Cuviosul Efrem; Sfintii Mucenici Alexandru si Modest
Vezi Traditii si sarbatori din 16 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 29 mai

Sfantul Maxim, Episcop

Episcop de Verona, Italia. Desi a trait intr-o perioada de mari framantari politice si militare, nu se cunosc multe lucruri despre Sfantul Maxim. A murit in secolul al VI-lea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 29 mai

Cuvioasa Mucenita Teodosia


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 29 mai – Horoscop general Profil astrologic

27 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

28 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
29 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 29 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 29, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

Un produs Blogger.