5 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In traditiile religioase le lumii, ziua de 5 mai este marcata de celebrarea Sfintei Mari Mucenite Irina, Sfintei Iudita, Sfantului Eftimie, Diacon Mucenic, si Kodomo-no-Hi (Ziua copiilor) in Japonia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 5 mai

Sfanta Mare Mucenita Irina

Sfanta Irina a fost fiica unui print pe nume Licinius. Parintii i-au spus Penelope, insa, gratie unei divine revelatii, ea a ajuns sa creada in Iisus Cristos si, prin botezul crestin, a fost numita Irina. Indemnata de credinta ei arzatoare, a sfaramat in bucati idolii tatalui ei, iar a acesta a poruncit ca ea sa fie aruncata sub picioarele cailor.
In timp ce statea lipsita de aparare, asteptandu-si pedeapsa, a ramas teafara, insa unul dintre cai s-a ridicat pe picioarele din spate si l-a lovit de moarte cu copita pe tatal ei. Ea s-a rugat Domnului, iar tatal ei a fost readus la viata, ajungand astfel sa creada in Cristos, si botezandu-se si el in legea crestina. Dupa aceea, de-a lungul mai multor calatorii, Sfanta Irina a trecut prin numeroase suferinte si dificultati din cauza credintei ei, dar a fost tinuta in viata de puterea lui Dumnezeu, si s-a facut remarcata prin minuni cutremuratoare, ce au adus de partea lui Cristos mii de suflete. In cele din urma, a ajuns la Efes, unde a si-a dat sufletul in pace, in prima jumatate a secolului al IV-lea. La doua zile dupa moarte, mormantul ei a fost gasit deschis si gol. Avand cel putin doua biserici dedicate la Constantinopole, Sfanta Irina este patroana insulei egeene Thera, numita si Santorini, o transformare lingvistica pentru Sfanta Irina.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 5 mai

Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Teodor Sicheotul, episcopul Anastasiopolei; Pomenirea cuviosului Vitalie;  Pomenirea Sfantului Meucenic Eustatie;  Pomenirea Sfintilor Apostoli Natanail, Luca si Clement
Vezi Traditii si sarbatori din 22 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 5 mai

Sfanta Iudita

Sfanta Iudita (din Prusia) s-a nascut in secolul al XIII-lea in Turingia (Germania centrala de astazi). Si-a luat drept model pe Sfanta Elisabeta a Ungariei, un exemplu de piosenie ce a inspirat nenumarate femei crestine.
Desi a incercat sa isi dedice viata lui Iisus Cristos, a fost maritata la varsta de 15 ani cu tanar nobil. Foarte generoasa fata de cei sarmani, nu a fost la inceput pe placul sotului ei, care isi dorea ca ea sa se imbrace si sa traiasca precum o femeie avuta. In timp, Sfanta Iudita l-a convins insa sa adopte un stil de viata simplu, astfel incat sa aiba amandoi la dispozitie mai multe mijloace de a-i ajuta pe cei mai putini norocosi.
Sotul ei a murit pe neasteptate in timpul unui pelerinaj in Tara Sfanta, iar Iudita s-a vazut nevoita sa isi creasca singura copiii. Dupa ce acestia au ajuns pe picioarele lor, s-a dedicat intru totul credintei, daruind tot ce avea si traind in sihastrie. S-a mutat in Prusia, unde nu era cunoscuta ca provenind dintr-o familie bogata. Aici si-a dus traiul in rugaciune, ingrijindu-se totodata de calatorii saraci ce treceau prin dreptul colibei ei. Rugaciunile ei erau indreptate mai ales catre venirea spre Cristos a celor necredinciosi si pentru ca cei proaspat botezati sa ramana neclintiti in credinta lor.
Sfanta Iudita spunea :”Trei lucruri ne aduc mai aproape de Dumnezeu: dureroasele suferinte fizice, a fi in exil intr-o tara straina si a fi sarac pentru ca asa ai ales din dragoste pentru Dumnezeu”.
Sfanta Iudita a murit din cauza febrei in anul 1260.

 Sfantul Eftimie, Diacon Mucenic

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 5 mai

Sfanta Mucenica Irina

Alte traditii si sarbatori din 5 mai

Kodomo-no-Hi (Ziua copiilor)

Kodomo-no-Hi, numita initial Ziua baietilor, zi nationala in Japonia incepand cu secolul al IX-lea, a devenit in anul 1948 o sarbatoare dedicata atat baietilor cat si fetelor. In zilele noastre, aceasta zi este celebrata prin picnicuri ale familiilor, unii continuand insa vechiul obicei al “ciorapilor zburatori in vant”. In familiile avand fii, se inalta stalpi din bambus in apropierea casei, in varful carora se aseaza stegulete in forma de crapi, al caror numar corespunde cu cel al baietilor. Crapul simbolizeaza puterea, curajul si hotararea, vadite in timpul calatoriei lui in amontele raurilor. Aceste festivitati fac parte din asa-numita Saptamana de Aur.


Copyright ©diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 5 mai – Horoscop general Profil astrologic

3 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

4 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
5 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 5 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 04, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.