28 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 28 iunie se praznuieste Aducerea Moastelor Sfintilor Mucenici fara de arginti, Chir si Ioan, si sunt celebrati Sfantul Mucenic Papia si Sfantul Irineu de Lyon, Episcop Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 28 iunie

Aducerea Moastelor Sfintilor Mucenici fara de arginti, Chir si Ioan

Vezi: Viata Sfintilor doctori fara arginti Chir si Ioan in articolul 31 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Sfantul Mucenic Papia

Contemporan cu imparatii Diocletian si Maximian, Sfantul Papia a propavaduit credinta in Hristos fara teama si sovaire. Arestat si pus sa aduca jertfe idolilor, a refuzat cu hotarare sa faca asta, fiind din aceasta cauza schingiuit si apoi ucis.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 28 iunie

Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Pavel Tebeul; Pomenirea parintelui nostru Ioan Colibasul; Pomenirea sfantului mucenic Pansofie; Pomenirea cuviosilor Prohor si Gavriil; Pomenirea Sfantului Ierarh Gherasim, patriarhul Alexandriei.
Vezi Traditii si sarbatori din 15 ianuarie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 28 iunie

Sfantul Irineu de Lyon, Episcop Mucenic

Scrierile Sfantului Irineu de Lyon il indreptatesc sa ocupe un inalt rang printre parintii bisericii, nu atat prin contributia la asezarea bazelor teologiei crestine, cat prin respingerea erorilor gnosticilor si sublinierea pericolului doctrinelor eretice ale acestora.
Nascut in jurul anului 125, intr-o provincie maritima din Asia Mica, intr-o mare comunitate de crestini, Sfantul Irineu a fost influentat de Sfantul Policarp, ce ii intalnise pe apostoli si ucenicii lor directi.
Numerosi preoti si misionari asiatici au adus Evanghelia paganilor gali, daruindu-le locasuri de inchinaciune. Asemeni lor, Sfantul Irineu a servit ca preot biserica din Lyon, sub obladuirea Sfantului Pontinus, cel dintai episcop al acelui oras. In anul 177, a fost trimis la Roma, dupa aceea Sfantul Pontinus primind cununa de mucenic in timpul unor groaznice prigoniri. Revenit la Lyon pentru a ocupa postul vacant de episcop, Sfantul Irineu si-a asumat sarcina de a pune capat credintei gnostice ce se raspandise in dioceza sa. A scris un tratat in cinci volume, in care a denuntat greselile doctrinelor diferitelor secte, comparandu-le cu invataturile apostolilor si textele Sfintei Scripturi. Operele sale, scrise in greaca, au fost traduse in latina si au avut o larga circulatie, dand o lovitura decisiva gnosticismului.
Se crede ca Sfantul Irineu a murit in anul 202. Ramasitele trupesti ale acestuia au fost ingropate intr-o cripta de sub altarul bisericii Sfantului Ioan, redenumite apoi Sfantul Irineu. Acest mormant a fost distrus in anul 1562 de catre calvinisti, moastele sfantului pierzandu-si de atunci urma.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 28 iunie

Aducerea la Roma a moastelor Sfintilor Chir si Ioan, doctori fara plata


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 28 iunie – Horoscop general Profil astrologic

26 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

27 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
28 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 28 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 27, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Ma bucur ca te-am intalnit,te felicit pentru cultura ta CRESTINA si daca si crezi in ceace scrii,Dumnezeu te Binecuvanteaza,cu darurile Duhului Sfant si vei intalni MAREA IUBIRE.
    cu dragoste
    Tudorache Constantin

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.