29 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 29 iunie sunt sarbatoriti, atat in biserica crestin-ortodoxa, cat si in cele romano-catolica si greco-catolica, Sfintii Apostoli Petru si Pavel. In traditia populara romaneasca, se spune ca in aceasta zi cucul si privighetorile inceteaza a mai canta. Femeile nu trebuiau sa manance mere pana pe 29 iunie ca sa nu faca mare pacat si sa nu ii supere pe morti. Incepand cu 30 iunie, aveau voie sa se infrupte din mere numai femeile tinere, cele batrane fiind nevoite sa astepte pana la Sfantul Ilie. Odata cu ziua sfintilor apostoli oamenii puteau incepe sa bata merele si alte fructe, lucru interzis  pana atunci sub amenintare de piatra ori grindina. Cu ocazia sarbatorii Sfintilor Petru si Pavel, se mergea la biserica cu zarzare, mere, coliva de grau si nitica miere in faguri.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 29 iunie

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Multe lucruri de seama despre vietile si scrierile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel puteti gasi in cuprinsul Noului Testament.
Dupa ce a propavaduit credinta in Hristos in Iudeea, Antiohia si multe parti din Asia, Sfantul Petru a ajuns la Roma, unde a fost rastignit din porunca imparatului Nero, in jurul anului 66. Atunci cand a fost dus la cruce, Sfantul Petru s-a rugat sa fie crucificat cu capul in jos, intrucat nu se simtea demn de a impartasi soarta lui Iisus.
Lucrarea apostolica a Sfantului Pavel s-a intins din Arabia pana in Spania. S-a mutat la Domnul tot in Roma, taindu-se capul la ordinul imparatului Nero, si primind cununa de mucenic potrivit unora in aceeasi zi ca si Sfantul Petru.

Vezi articolele:

Sfantul Pavel – Viata si opera (I)

Sfantul Petru in superstitii si traditii romanesti

Mesaje de Sf. Petru si Pavel | Felicitari ,urari si SMS-uri

Sfantul Petru - Citate, aforisme, maxime

Sfantul Pavel - Citate, aforisme, maxime


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 29 iunie

Sfantul Ierarh Tihon; Sfantul Mucenic Eutropie; Sfantul Ierah Teofan; Cuviosul Moisie; Sfintii Mucenici Tigrie si Eutropie.
Vezi Traditii si sarbatori din 16 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 29 iunie

Sfintii Petru si Paul, Apostoli

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 29 iunie

Sfintii Apostoli Petru si Pavel


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 29 iunie – Horoscop general Profil astrologic

27 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

28 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
29 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 29 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 28, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

Un produs Blogger.