Obiceiuri de Rusalii – Superstiții și tradiții din lumea întreagă


Cincizecimea sau Rusaliile, o importantă sărbătoare religioasă, numită uneori şi “Ziua de naştere a Bisericii”, a dat naştere unor numeroase şi diverse tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în întreagă lume creştină.

Rusaliile în superstiții și tradiții românești

21 de obiceiuri din întreaga lume de Rusalii



  1. White-Sunday, denumirea englezească pentru Rusalii sau Duminica de Rusalii, provine din sintagma "White Sunday Tide", adică “Veșmântul Duminicii Albe”, desemnând hainele purtate de cei ce urmau să fie botezaţi. 
  2. În Cornwall, Anglia, aduce ghinion să ieşi afară în Duminică de Rusalii |WhiteSunday), fără avea ceva nou cu tine. Se zice că aduce ghinion să porţi ceva alb în Duminică de Rusalii. 
  3. Într-o altă superstiţie, se spunea că apa folosită la botezuri în această zi ar avea mari puteri vindecătoare. Tot cu acest prilej, săracii din Winchcombe, Gloucestershire, din Anglia, se rugau de supraveghetorul bisericii să le dea unsoarea de pe clopotele bisericii. Rusaliile sunt asociate cu unele rituri păgâne de primăvară, precum tradiţiile englezeşti ale Dansului lui Morris şi berii Duminicii Albe, Whitsun Ale. 
  4. În Estonia şi Finlanda, se vopsesc ouăle la fel ca şi de Paşti, întrucât se crede că găinile nu se mai ouă până în această perioadă a anului. 
  5. În Germania, bujorii roşii şi roz, Pfingstrosen sau Trandafirii Rusaliilor, împreună cu mestecenii, reprezintă simbolurile sărbătorii de Rusalii (în germană, Pfingsten). Vitele sunt minuţios decorate, şi are loc un joc cu rădăcini păgâne, numit “Vânarea omului verde”, în cadrul căruia un tânăr, îmbrăcat în frunze şi muşchi, este căutat de către copii. 
  6. În Irlanda, se spune că un copil născut de Rusalii este sortit să aibă un caracter urât, putând ajunge chiar să comită o crimă! 
  7. În Macedonia, potrivit tradiţiei, în săptămâna dinaintea sărbătorii Rusaliilor, femeile nu spală pentru ca nu cumva să li se rupă rufele. 
  8. Cine nu poartă haine noi de Rusalii riscă să îşi întoarcă norocul vreme de un an. 
  9. Cicatricile, semnele sau rănile căpătate de Rusalii rămân pe corp intreagă viaţă. 
  10. Nu aprinde niciodată un foc în Duminica Rusaliilor fără a face semnul crucii deasupra flăcării, în aşa fel încât, să îl ţii departe pe diavol. 
  11. Rusaliile reprezintă o perioada ghinionistă şi de rău augur. Fereşte-te de ape, pentru că în fiecare dintre ele se ascunde un spirit rău. Nimeni nu trebuie să facă baie sau să se plimbe pe lângă un râu ori un lac. 
  12. Un mânz fătat de Rusalii va creşte nărăvaş şi poate omorî, cândva, pe cineva. 
  13. În Evul Mediu, în unele ţări catolice, atunci când credincioşii se adunau la liturghie în ziua de Duminica Rusaliilor, exista obiceiul de a se elibera în biserică porumbei ce zburau deasupra oamenilor. De asemenea, se lăsau să cadă de pe acoperişul bisericii peste altar, prăjituri, frunze de stejar, petale de trandafir şi alte lucruri, încercându-se astfel să se pună în scenă miracolul coborîrii Sfântului Duh. 
  14. Coloniştii portughezi au dus sărbătoarea de Rusalii, numită “Festa do Divino”, în Brazilia, în cel de-al XVII-lea secol. Aceasta celebrare are loc anual în oraşe braziliene precum Alcantara, din statul Maranha, şi Paraty, din statul Rio de Janeiro. Cu această ocazie, locuitorii se îmbracă în haine coloniale, mulţi dintre ei jucând rolul unor personalităţi proeminente din istoria braziliană. Punctul culminant al sărbătorii este aşa-zisă vizită a “Împăratului”, care apare împreună cu servitorii săi, luând parte la o procesiune şi o liturghie organizată în curtea bisericii. Împăratul eliberează apoi prizonierii din puşcăria oraşului, într-un gest simbolic, de mărinimie regală. În tot acest timp, cântăreţii numiţi “Folias do Divino”, interpretează, zi şi noapte, înfocate serenade. 
  15. În Grecia, în ziua de Rusalii, cunoscută şi sub numele de “Duminica îngenuncherii”, în unele zone rurale, credincioşii ce iau parte la slujba pentru morţi îngenunchează aşezându-şi în faţă un buchet de flori culese din grădină şi aprind lumânări pentru a lumina drumul celor decedaţi. Uneori, ei îşi acoperă ochii cu petale de trandafir, astfel încât, să nu fie recunoscuţi de sufletele celor dragi, atunci când acestea trec pe lângă ei. Conform tradiţiei, dacă ar fi identificaţi, sufletele nu s-ar mai putea îndura să plece de pe pământ. 
  16. Luilak, sau “Ziua oaselor leneşe”, este o sărbătoare a tinerilor, celebrată anual la Zaandam, Haarlem, Amsterdam, şi alte oraşe din vestul Olandei. Ceremonialul începe la ora patru, în dimineaţă sâmbetei dinaintea Rusaliilor. Grupuri de tineri încep să fluiere, să bată în cratiţe şi oale şi să apese pe soneriile caselor pentru a-şi trezi vecinii. Orice fată sau băiat care refuză să se trezească şi să se alăture zgomotoaselor cete sunt numiţi “Luilak”, adică “Oase leneşe”, o denumire ce pare a-şi avea originea în anul 1672, atunci când un ostaş, pe nume Piet Lak, a adormit în post, în vreme ce invadatorii francezi pătrundeau în ţară. 
  17. În ziua de Rusalii, în oraşul olandez Harlem există obiceiul de a se organiza un vestit târg de flori, numit Grote Markt (Marele târg). Vânzătorii de flori se adună către seară, aranjandu-şi, pe tejghele şi căruţe, marfa proaspătă. Atunci când toate florile au fost pregătite, se sting luminile. Pe măsură ce se apropie miezul nopţii, piaţa se umple de oameni. La 12 noaptea, în sunetul clopotelor de la biserica Sfântului Bavo, se aprind dintr-o dată toate luminile, făcând să apară, ca printr-un miracol, mii de lalele, narcise, irişi şi flori de geranium. Sărbătoarea continuă până la opt dimineaţă, cu dansuri având loc pe muzică flaşnetelor. Oamenii cumpără heringi, produse de patiserie şi îngheţată de la vânzătorii ambulanţi, precum şi flori pe care le aşează apoi la ferestrele sufrageriilor, că semn de celebrare a Cincizecimii. 
  18. Atunci când emigranţii olandezi s-au stabilit în New York, au dat sărbătorii de Rusalii numele de “Pinkster Day”. Începând cu secolul al XIX-lea, Albany (SUA) a devenit centru acestei celebrări, ce are loc pe dealul Capitoliului sau dealul Pinkster, şi consistă în special dintr-un carnaval cu durata de o săptămâna, la care ia parte mai ales populaţia afro-americană. Se spune că muzică şi dansurile afro-americanilor i-au oripilat pe emigranţii olandezi, în anul 1811 Pinkster Day fiind interzisă legal în statul New York. 
  19. În timpul săptămânii dinaintea Rusaliilor, în partea spaniolă a munţilor Pirinei, în apropiere de graniţa cu Franţa, se desfăşoară o procesiune a penitenţilor, acoperiţi din cap până la picioare cu veştminte negre, lăsându-şi numai ochii neacoperiţi. Credincioşii se îndreaptă din satul Burgos către mănăstirea Roncesvalles. Împovăraţi cu cruci de lemn legate de spate, ei se străduiesc să escaladeze dealul de aprope trei kilometri ce duce spre mănăstire, cântând psalmi. După ce iau parte la slujba de aici, penitenţii se spovedesc fără a-şi scoate de pe capete glugile negre ce le ascund feţele. 
  20. O colorată procesiune, purtând numele de Romeria del Rocio sau “Pelerinajul de rouă”, începe în săptămâna precedând Rusaliile în oraşele şi satele din Andaluzia, Spania. Destinaţia pelerinilor este biserica El Rocio din Almonte, Huelva, unde se găseşte o mică statuie a Fecioarei Maria, numită “La Blanca Paloma” (porumbelul alb). Potrivit tradiţiei, ei călătoresc în şarete sau căruţe pe două roţi, trase de boi împodobiţi cu clopoţei, flori şi panglici. În ziua de Rusalii, pelerinii se adună la bierica El Rocio pentru a aduce omagii către Paloma Blanca. Există obiceiul de a se lansa focuri de artificii la miezul nopţii, urmate de dansuri şi cântece până în zori. 
  21. În ziua de luni, statuia Fecioarei Maria este purtată, în cadrul unei solemne procesiuni, pe străzile din Almonte. A fi unul dintre cei pe umerii cărora este dusă statuia reprezintă un rar privilegiu, zicandu-se că norocoşii care au parte de el se bucură de o indulgenţă specială în timpul următorului an. Procesiunea este acompaniată de cântările preoţilor şi de strigătele pelerinilor “Viva la Blanca Paloma”.
Moșii de vară în superstiții și tradiții românești

Înălțarea Domnului - Tradiții, obiceiuri, superstiții

Copyright © diane.ro. 2012



Obiceiuri de Rusalii – Superstiții și tradiții din lumea întreagă Obiceiuri de Rusalii – Superstiții și tradiții din lumea întreagă Reviewed by Diana Popescu on iunie 02, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.