19 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 19 iulie sunt pomeniti Cuvioasa Macrina, sora Sfantului Vasile cel Mare, Cuvioasa Dia, Sfantul Arsenie, pustnic, si are loc comemorarea Aflarii moastelor Cuviosului Serafim de la Sarov. In traditia populara a romanilor, pe 19 iulie erau sarbatorite Palielele, asa-zisele surori ale Sfantului Ilie, ce aveau darul de a proteja impotriva focului, arsitei si bolilor arzatoare. In noaptea din ajunul zilei Sfantului Ilie, fetele se duceau pe campuri de canepa, si se tavaleau goale peste tarina, dupa care se imbracau si se intorceau degraba acasa, pentru a adormi. Daca in acea noapte vedeau in vis canepa verde, insemna ca vor avea soti tineri, daca visau insa canepa uscata, li se prezicea ca se vor marita cu oameni batrani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 19 iulie

Cuvioasa Macrina, sora Sfantului Vasile cel Mare

Sfanta Macrina, sora Sfantului Vasile cel Mare, era cautata de multi petitori din cauza frumusetii, intelepciunii si originii sale nobile. A fost logodita in frageda tinerete, iar cand sotul harazit ei a murit, a refuzat sa isi lege viata de un alt barbat, declarand ca era logodita cu Hristos pentru intreaga ei viata. S-a dedicat, drept urmare, unei vieti de feciorie, postire si rugaciune. Sfanta Macrina a avut o mare influenta asupra fratilor ei mai mici, calauzindu-i catre monahism. A intemeiat o manastire, unde, impreuna cu mama ei, Emilia, a devenit calugarita.

Cuvioasa Dia

Originara din Antiohia Siriei, avand parinti crestini, ce au crescut-o in spiritul dragostei pentru Hrisos, Sfanta Cuvioasa Dia s-a retras din tinerete in pustietate si a invatat de la sfintii monahi cum sa isi inchine viata Domnului. Se stie ca trebuit sa se razboiasca din greu cu trupul incercand sa ii umileasca sufletul, si cu diavolii ce o indemnau prin ispite la pacate. Cuvioasa Dia a reusit insa mereu sa isi infranga trupul prin postire si veghe de noapte si zi, diavolii alungandu-i prin pioase si sfinte rugaciuni.

Aflarea moastelor Cuviosului Serafim de la Sarov

La aflarea moastelor Sfantul Cuvios Serafim de la Sarov au luat parte, pe 19 iulie 1903, mii de credinciosi, precum si capii necontestati ai bisericii si imparatiei ruse. Tarul Nicolae al II-lea a fost unul din cei care au purtat mostele de-a lungul procesiunii, iar Marea Ducesa Elisabeta a marturisit in scris despre multele minuni la care a fost martora cu acel prilej. Sfantul Serafim nu numai ca a proorocit participarea tarului la slavirea sa, si faptul ca lumea va rosti cu aceasta ocazie “Hristos a inviat”, el lasand si o epistola  destinata celui de-al patrulea suveran ce urma sa ajunga la Sarov. La citirea acestei scrisori, al carei continut a ramas necunoscut, tarul Nicolae al II-lea, viitor mucenic, cunoscut pentru puterea lui de a se stapani, a lasat sa se vada ca era profund miscat.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 19 iulie

Preacuviosul Sisoe cel Mare; Sfanta Mucenita Lucia fecioara; Sfintii Mucenici Asterius, Marta, Marin, Audifax, Cyrenus, Valentin Preotul; Sfantul Mucenic Astie, episcopul Dirahiei; Sfintii din Biserica Rusa; Soborul Sfintilor din Radonej.
Vezi Traditii si sarbatori din 6 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 19 iulie

Sfantul Arsenie, pustnic

Confesor si eremit de pe malul Nilului, Sfantul Arsenie s-a nascut la Roma, in anul 354, si a fost tutorul copiilor imparatului Teodosie I cel Mare. In acea vreme, era diacon, fiind recomandat in aceasta slujba de Papa Damasus. Sfantul Arsenie a slujit la curtea imparatului Teodosie din Constantinopole timp de zece ani, si apoi a devenit calugar in Alexandria Egiptului. Dupa ce a primit o mostenire din partea unei rude, a studiat impreuna cu Sfantul Ioan Colov (“cel pitic”), retragandu-se dupa aceea in pustiu. In anul 4343, a plecat din localitatea Skete, si a mers pe o stanca din Troe, in apropiere de Memfis, Egipt, si la insula Canopus, din apropiere de Alexandria. Sfantul Arsenie a murit la Troe, in anul 450.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 19 iulie

Cuvioasa Macrina; Cuvioasa Die


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 19 iulie – Horoscop general Profil astrologic

17 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

18 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
19 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 19 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 18, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.