28 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 28 iulie sunt praznuiti Sfintii Apostoli din cei 70 si diaconi  Prohor, Nicanor, Timon si Parmena, Sfantul Victor I, Papa Mucenic, si Sfantul Inocentiu I, Papa.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 28 iulie

Sfintii Apostoli din cei 70 si diaconi: Prohor, Nicanor, Timon si Parmena

Acesti sfinti sunt mentionati in Noul testament, in Faptele Apostolilor 6:5-6:” Si a placut cuvantul inaintea intregii multimi, si au ales pe Stefan, barbat plin de credinta si de Duh Sfant, si pe Filip, si pe Prohor, si pe Nicanor, si pe Timon, si pe Parmena, si pe Nicolae, prozelit din Antiohia, pe care i-au pus înaintea apostolilor, şi ei, rugându-se si-au pus mainile peste ei”.
Sfantul Prohor a fost omorat cu pietre in Ierusalim, Sfantul Timon a devenit episcop in Bostra din Arabia, si si-a sfarsit viata in foc, primind astfel cununa de mucenic din parte unor pagani, iar Sfantul Parmena si-a dat duhul in pace la Ierusalim.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 28 iulie

Sfantul Intocmai cu Apostolii, Kneaz Vladimir, increstinatorul Rusiei; Sfintii Mucenici Chiric si Iulita; Parintele Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului.
Vezi Traditii si sarbatori din 15 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 28 iulie

Sfantul Victor I, Papa Mucenic

Sfantul Victor I a fost primul papa din Africa, cunoscut mai ales pentru promovarea traditiilor bisericii catolice catre credinciosii din rasarit. Un prim exemplu al insistentei sale s-a vadit in decizia lui ca Pastele sa fie sarbatorit intotdeuna in ziua de duminica. Desi hotararile sale indicau deja cresterea puterii papalitatii, Sfantul Victor a cautat sa si le confirme cu prilejul unor numeroase sinoade. Cele mai multe dintre biserici au sfarsit prin a se supune poruncilor lui Victor, lucru neintamplat insa in Asia Mica in privinta celebrarii zilei de Pasti.
Papa Victor I a excomunicat bisericile din Asia Mica care indraznisera sa il sfideze, ele fiind cunoscute sub numele de “quatrodecimane”. Quatrodecimanii au continuat mult timp serbeze Pastele in cea de-a patrusprezecea zi a lunii evreiesti Nisan, indiferent in ce zi a saptamanii cadea aceasta.
Sfantul Victor I este cel dintai papa ce a folosit latina drept limba oficiala a bisericii, in scrierile sale. A murit martirizat in jurul anului 196 si a fost inmormantat in apropierea bisericii Sfantul Petru din Vatican.

Sfantul Inocentiu I, Papa

Sfantul Inocentiu s-a nascut in Albano, Italia, si a devenit papa succedandu-l pe Sfantul Anastasie I, pe data de 22 decembrie 401. In timpul pontificatului lui Inocentiu I, s-a pus accentul pe suprematia papala, dandu-se porunci stricte episcopilor din Africa cu privire la decretele conciliilor lor din Cartagina si Millevis din anul 416 si  condamnandu-se cu fermitate pelagianismul. Din pricina acestor decrete, Sfantul Augustin a ajuns sa faca remarca  "Roma locuta, causa finitas" (Roma a vorbit, deci chestiunea este finalizata). Inca de la inceputurile mandatului sau, Sfantu Inocentiu a tinut sa sublinieze  Sfantului Victrius si episcopilor spanioli faptul ca lucrurile de mare importanta trebuie sa se lamureasca la Roma. Acest papa a promovat cu straduinta celibatul clerical si a luptat impotriva injustitei mutari a Sfantului Ioan Gura de Aur (Crisostom). Sfantul Inocentiu a cerut in zadar ajutor imparatului Honorius la Ravenna, atunci cand gotii condusi de Alaric au capturat si au jefuit Roma. A murit la Roma pe 12 martie 417.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 28 iulie

Sfintii Diaconi Apostoli Prohor, Nicanor, Timon si Parmena


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 28 iulie – Horoscop general Profil astrologic

26 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

27 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
28 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 28 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 27, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.