29 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 29 august este dedicata Taierii Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Sfintei Cuvioase Teodora de la Tesalonic. In traditiile poporului roman, cu aceasta ocazie se postea, nu se manca poama sau varza rosie, nici vreun fruct avand forma rotunda, asemanatoare cu un cap (nuci, mere, usturoi, pepeni), nici fiertura, si nu se bea vin rosu.  Nu era bine sa tai mancarea cu cutitul, fiind recomandat sa o rupi intre maini.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 29 august

Taierea Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul

Istorisirea taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul nu poate fi povestita aici mai bine decat in Sfintele Evanghelii.
Vezi http://www.bibliaortodoxa.ro/ sau http://biblia.resursecrestine.ro/. In zilele noastre, acest eveniment continua sa se comemoreze cu o mare strictete, indiferent in ce zi a saptamanii are loc. In multe tari ortodoxe, se spune ca nu este bine sa mananaci nimic de pe un blid, o tipsie, ori un platou pe 29 august, intrucat capul Sfantul Ioan Botezatorul a fost adus nelegiutului rege Irod pe o tava.

Cuvioasa Teodora

O bogata si pioasa femeie, Sfanta Cuvioasa Teodora a trait pe insula Egina pana cand a trebuit sa se mute la Tesalonic din pricina invaziei arabilor. Aici, si-a condus singura fiica la o manastire, unde a primit numele de Teopista. Sotul ei, Teodorinus, a murit curand dupa aceea, asa ca Sfanta Teodora a devenit si ea calugarita. Viata ei stricta de veghe si postire i-a daruit numeroase sfinte viziuni, de multe ori Sfanta Teodora intrebandu-le pe suratele ei:”N-ati auzit si voi cantecul minunat al ingerilor din lumina cereasca?” Cuvioasa Teodora si-a dat sufletul in anul 879, din trupul fara viata ei raspandindu-se o mireasma vindecatoare, ce a lecuit pre multi credinciosi.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 29 august

Aducerea Sfintei Mahrame a Domnului din Edesa la Constantinopol;
Pomenirea Sfantului Mucenic Diomid; Pomenirea Cuviosului Gherasim cel Nou din Cefalonia; Pomenirea Sfintilor Martiri Binecredinciosului Voievod Constantin Brancoveanu, impreuna cu fiii sai Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache; Pomenirea Sfantului Herimon; pomenirea Sfantului Mucenic Alcibiad; Pomenirea Sfantului Nou Cuvios Mucenic Nicodim cel de la Meteora.
Vezi Traditii si sarbatori din 16 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice  pe 29 august

Martiriul Sfantului Ioan Botezatorul

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice  pe 29 august

Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

27 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

28 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 29 august – Horoscop general Profil astrologic
29 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 29 august  – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 28, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.