Povestile care dau valoare obiectelor

Te-ai gandit vreodata cate obiecte fara vreo mare valoare financiara sunt pretuite de tine, mai ales pentru ca le asociezi cu alte vremuri din viata ta, cu semnificatii numai de tine stiute, cu o aura de iubire ori despartire, cu sperante si disperari? Fiecare dintre aceste lucruri lipsite de importanta pentru altii este inzestrat de tine cu o poveste dulce ori amara, plina de invataminte sau impregnata de adanci sentimente...

Poeta Muriel Rukeyser remarca cu o rara intelepciune:"Universul este alcatuit din povesti, si nu din atomi". De aici si pana la o abordare tipic americana a plusvalorii conferite obiectelor de catre o povestire nu a fost decat un  pas. In anul 2009 semioticianul Joshua Glenn si jurnalistul Rob Walker au pus la cale un bizar experiment. Ei au cumparat mai multe lucrusoare ieftine si au convins cativa din cei mai inventivi scriitori americani ai vremii sa inventeze cate o poveste despre fiecare din ele, dupa care au pus la vanzare respectivele obiecte (insotitele de povestile despre ele) pe siteul eBay. Rezultatele au fost spectaculoase! De exemplu, niste bibelouri nu tocmai stilate, achizitionate cu 128, 74 dolari au fost revandute cu 3.612, 51 dolari, iar un prespapier avand initial pretul de 1, 40 dolari a fost vandut pe ebay cu 197, 50 dolari, gratie unei inspirate povesti apartinand scriitoarei Debbie Millman.

Naratiunile din acest experiment au fost adunate intr-un volum numit "Obiecte semnificative: 100 de povesti extraordinare despre niste simple lucruri". O carte care, cu putina sansa, o vom putea citi odata si in romaneste.

In final, va prezint teza de la care au pornit Joshua Glenn si  Rob Walker in aceasta aventura materialistico- fictionala: "Povestile au o atat de mare putere de a darui valoare emotionala, incat efectul lor asupra valorii subiective a oricarui obiect poate fi exprimat printr-o valoare obiectiva". Daca aceasta fraza vi se pare cumva prea imbarligata, imi ofer sansa de a incheia cu un gand al scriitoarei Anaïs Nin: "Povestile sunt singurele vraji posibile, pentru ca atunci cand incepem sa ne vedem suferintele ca pe niste povesti, suntem salvati".


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

 Cunoaste-te pe tine insuti | O poveste cu talc

Fiecare om isi poarta propria-i cruce | O poveste cu talc

Lupta dintre bine si rau | O poveste cu talc

Povestile care dau valoare obiectelor Povestile care dau valoare obiectelor Reviewed by Diana Popescu on august 06, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. fiecare obiect are povestea lui, are un trecut in spate, o parte din trecutul tau se intersecteaza cu al lui .. e important pentru o persoana anume orice obiect :)! Interesanta actiune, nu stiam de ea.. si mi-as dori sincer sa citesc si eu cartea aceea :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Pishky: Citeste-o...n-o sa regreti nici macar 1 secunda.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.