14 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe data de 14 septembrie se celebreaza sarbatoarea Inaltarea Sfintei Cruci, numita si Ziua Crucii, atat in biserica crestin-ortodoxa, cat si in cele romano-catolica si greco-catolica.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 14 septembrie


Inaltarea Sfintei Cruci (Ziua Crucii)

In jurul anului 325, impovarata de ani, Sfanta Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare, s-a dedicat, in mare-i pietate, unei calatorii catre Ierusalim in cautarea crucii pe care fusese rastignit Hristos. Pe Golgota se ridicase, de catre imparatul Adrian, un templu al Afroditei, pentru a pangari locul suferintelor Mantuitorului si a-l aduce in uitarea oamenilor. Sfanta Elena a poruncit ca Statuia Dianei sa fie faramata si sa se dea deoparte pamantul de sub templu, descoperindu-se astfel mormantul Domnului si cele trei cruci pe care fusesera cruficificati Iisus si cei doi talhari, fara a se sti care dintre ele fusese cea a Domnului. Atunci cand una din cruci a atins o vaduva moarta aducand-o pe data la viata, s-a aflat ca aceea este cea pe care a murise Hristos. Arhiepiscopul Macarie al Ierusalimului a ridicat crucea pentru a fi vazuta de multimea de oameni ce auzisera minunata veste, iar credinciosii au strigat intr-un glas “Doamne, miluieste!”
Dupa gasirea sfintei cruci, o parte din ea a fost dusa la Constantinopol, restul ramanand la Ierusalim, in magnifica biserica construita acolo de Sfanta Elena si Sfantul Constantin. Dupa o vreme, persii au invadat Palestina si au luat crucea in tara lor. In anul 638, imparatul Heraclius a pornit o campanie militara impotriva persanilor si a reusit sa intre posesia divinei cruci, aducand-o la Ierusalim, in locul unde fusese furata.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 14 septembrie

Inceputul Indictului, anul nou bisericesc; Preacuviosul Simeon Stalpnicul; Sfintele 40 de Mucenite Fecioare; Sfintii Mucenici Calista, Evod si Ermoghen.
Vezi Traditii si sarbatori din 1 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 14 septembrie

Inaltarea Sfintei Cruci

Aceasta sarbatoare comemoreza trei evenimente: descoperirea crucii pe care fusese rastignit Iisus, sfintirea in anul 335 a bazilicii zidite pe locul crucificarii Domnului, biserica inceputa de Sfanta Elena si terminata de Sfantul Constantin, precum si recuperarea din mainile persilor a crucii in anul 629, de catre imparatul Heraclius. Se spune ca Sfanta Elena a gasit la Ierusalim si cele patru cuie folosite la rastignire, dar si placa pe care erau inscrise cuvintele ‘‘INRI’’ (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, insemnand in limba latina “Iisus din Nazaret, Regele Evreilor). Doua dintre cuie au fost amplasate in coroana Sfantului Imparat Constantin, altul a fost adus mai tarziu in Franta, lui Charlemagne, iar cel de-al patrulea se presupune ca a fost aruncat in marea Adriatica, atunci cand corabia Sfintei Elena era amenintata de o mare furtuna, pe drumul de intoarcere acasa al imparatesei.
Vezi si articolul: Copacul din care s-a facut crucea lui Iisus

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 14 septembrie

Inaltarea Sfintei Cruci (Ziua Crucii)


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

12 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

13 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 14 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
14 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 14 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 13, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Acum am inteles, stand acasa, de ce nimeni nu face nimic :P La multi ani sarbatoritilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca pacatuiesc cu ceva ma rog la BUNUL DUMNEZEU sa fiu iertat.Stiu trebuie sa crezi si nu sa cercetezi. Si apostolul Toma a crezut dupa ce a vazut urmele semnelor rastignirii Domnului nostrum ISUS CRISTOS. Sigur ca nu vreau sa vad crucea pentru a crede dar ma intreb ; daca crucea pe care a fost rastignit Fiul lui Dumnezeu ar fi putut sa nu putrezeasca in pamant peste 300 de ani crucile tilharilor de ce nu au putrezit.Astept cu rabdare si smerenie niste argumente care sa-mi spulbere aceasta nedumerire. Cred Doamne ajuta necredintei mele

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.