19 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 19 noiembrie sunt comemorati Sfantul Prooroc Avdie, Sfantul Sfintit Mucenic Varlaam, si Sfintii Epimah si Alexandru, Mucenici.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 19 noiembrie

Sfantul Prooroc Avdie

Cartea Sfantului Avdie este cea mai concisa din Vechiul Testament. Scriptura ne ofera putine detalii despre locul si timpul cand a trait. Unii cercetatori bisericesti cred ca a fost servitor in casa regelui Ahab si ca, atunci cand Izabela si-a pus in gand sa ucida proorocii, el a ascuns o suta dintre ei intr-o pestera, ingrijindu-se sa aiba de mancat si de baut. Se mai spune ca Sfantul Prooroc Avdie ar fi devenit mai tarziu ucenic al Sfantului Ilie. Numele “Avdie” inseamna “servitorul lui Dumnezeu”.

Sfantul Sfintit Mucenic Varlaam

Sfantul Varlamm este cunoscut in istoria bisericii drept un om batran, ce traia in Antiohia, in vremea imparatilor Diocletian si Maximian. Intrucat si-a declarat fara teama credinta in Hristos in fata guvernatorului roman si a refuzat sa aduca ofrande idolilor, a fost schingiuit multe zile. Carnea i-a fost sfasiata cu carlige din fier si a fost torturat pe un pat de ghimpi. Atunci cand aceste metode obisnuite de schingiuire nu l-au convins sa il paraseasca pe Domnul, mana i-a fost intinsa catre altarul zeilor pagani, punandu-i-se in palma carbuni inrositi in foc. Calaii sai gandeau ca daca va arunca din palma carbunii incandescenti, se va dovedi ca ar fi adus o ofranda idolilor. Sfantul Varlaam a cuprins cu tarie bulgarele inrosit in foc, fara a-i da insa drumul. In cele din urma, mana i-a cazut la pamant, iar Varlaam si-a dat sufletul Domnului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 19 noiembrie

Sfantul Ierarh Pavel, arhiepiscopul Constantinopolului; Cuviosul Luca; Sfantul Ierarh Gherman; Cuviosul Varlaam; Sfantul Mucenic Nicandru; Pomenirea Sfantului Pavel.
Vezi Traditii si sarbatori din 6 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 19 noiembrie

Sfintii Epimah si Alexandru, Mucenici

Sfintii Epimah si Alexandru au suferit pentru Hristos in Alexandria Egiptului. Impreuna cu ei au cunoscut mucenicia alti patru: Amonaria, Mercuria, Dionisia si o a doua Amonaria. Mucenicii Epimah si Alexandru au murit in foc (in anul 250), dupa ce fusesera intemnitati si chinuiti in crude schingiuiri.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 19 noiembrie

Preafericitul Avdie; Sfantul Mucenic Varlaam


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

17 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

18 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 19 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
19 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 19 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 18, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.