30 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 30 noiembrie sunt sarbatoriti Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei, si Sfantul Frumentiu, Episcopul Indiei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 30 noiembrie

Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei

Sfantul Apostol Andrei a fost fratele Sfantului Apostol Petru, traind alaturi de acesta din Betsaida pana la malurile lacului Genesaret. Sfantul Andrei a renuntat la meseria lui de pescar pentru a deveni ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. La putin timp dupa ce Ioan Botezatorul l-a botezat pe Iisus Hristos, le-a spus invataceilor sai, printre care se numara si Sfantul Ioan Teologul, sa „il urmeze pe Mielul Domnului”.  Dupa ce totii ucenicii Sfantului Ioan Botezatorul au urmat aceasta cale, Sfantul Andrei a alergat la fratele sau, Simon Petru, pentru a-i spune :”L-am gasit pe Mesia”. Intrucat este primul  care l-a recunoscut pe Iisus ca si Hristos, Sfantul Andrei este numit „cel intai chemat”.
Dupa coborarea Sfantului Duh, Sfantul Apostol Andrei a fost ales sa propavaduiasca Evanghelia in jurul Marii Negre, in Tracia si Macedonia, ajungand chiar pana la Lazica din Caucaz.
In ultimele sale calatorii, Sfantul Andrei a raspandit invatatura lui Hristos in Asia Mica, impreuna cu Sfantul Ioan Teologul. Apoi a mers in Mesopotamia, s-a intors la Sinope de la Marea Neagra, si a ajuns in cele din urma la Patras din Poliponezia, unde a intemeiat curand o mare comunitate de crestini. Printre cei convertiti aici la dreapta credinta a fost Maximila, sotia lui Egeates, proconsulul roman din acea regiune. Egeatus a fost atat de maniat de aceasta fapta, incat a poruncit ca Sfantul Apostol Andrei sa fie rastignit cu capul in jos pe o cruce in forma de X (asa-numita cruce a Sfantului Andrei). Sfantul Apostol s-a bucurat sa aiba parte de aceleasi suferinte ca si Domnul sau, Hristos.
Dupa multe cutreierari, moastele Sfantului Andrei au fost inapoiate la Patras, in anul 1964, unde sunt venerate pana in zilele noastre.
Sfantul Andrei este Ocrotitorul Romaniei si al orasului Galati.

Vezi articolele:

Noaptea Sfantului Andrei - Vraji, farmece si superstitii de maritis

Semnificatia numelui Andrei | Andreea .Origine , etimologie , numerologie , religie

Mesaje de Sfantul Andrei | Felicitari ,urari si SMS-uri


Sfantul Frumentiu, Episcopul Indiei

In timpul imparatului Constantin cel Mare, un explorator, pe nume Meropus, a ajuns pana la Marea Rosie, un tinut necunoscut pana atunci lumii romane. Corabia lui a fost atacata de pirati, toti cei imbarcati pe ea fiind ucisi, cu exceptia a doi tineri, numiti Frumentiu si Adesie. Ei au fost vanduti ca sclavi regelui etiopian din Axum, unde s-au remarcat atat de mult prin meritele lor incat au ajuns servitori ai palatului, reusind astfel sa obtina libertatea religiei crestine in acele tinuturi.
Mai apoi, cei doi au revenit pe teritoriile romane, Sfantul Frumentiu mergand la Sfantul Atanasie cel Mare din Alexandria, pentru a-i marturisi despre setea etiopienilor de a se impartasi din Evanghelia lui Hristos. Sfantul Atanasie l-a numit pe Sfantul Frumentiu cel dintai episcop din Abisinia, si l-a trimis inapoi la Axum, pentru a intemeia o biserica acolo.
Gratie zelului sau apostolic, a neobositelor sale calatorii, si a minunilor si vindecarilor lui, Sfantul Frumentiu a reusit sa converteasca la crestinism numerosi pagani si sa cladeasca multe biserici, desi credinta in Hristos nu a devenit oficiala pe acele meleaguri pana in secolul al VI-lea. Sfantul Frumentie s-a odihnit in pace in tara sa adoptiva, moastele sale izvodind nenumarate miracole.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 30 noiembrie

Sfantul Ierarh Grigorie, Episcopul Neocezareei; Cuviosul Lazar, iconograful; Cuviosul Nicon.
Vezi Traditii si sarbatori din 17 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 30 noiembrie

Sfantul Andrei, Apostol

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 30 noiembrie

Sfantul Apostol Andrei


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

28 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

29 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 30 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic

30 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 30 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 29, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.