Ab Iove principium


Expresia Ab Iove principium (in limba latina, "sa incepem cu Jupiter"), isi are originea intr-o egloga a lui Vergiliu (Egloge III, 60), in care pastorul Dameta anunta ca isi incepe cantecul pornind de la Jupiter. In panteonul roman, Jupiter era zeul zeilor, echivalentul lui Zeus din mitologia greaca, si zeul suprem din imperiul roman.

In limbajul curent, aceasta expresie celebra poate fi interpretata ca "Trebuie sa incepem de la Dumnezeu", altfel spus, este necesar sa ne ocupam mai intai de lucrurile de capetenie, cu adevarat importante, si apoi de cele secundare.

Ab Iove principium semnifica, totodata, ca, intr-un proiect sau o initiativa de seama, trebuie sa incepem de la punctul initial, cand toate lucrurile s-au nascut, asa cum se spune intr-o alta expresie latina, "ab initio" (de la inceputuri / origine) Adeseori, nu este indicat sa cautam esenta inceputului (pe Jupiter ori Dumnezeu) in ceruri, ci pe pamant, in cele mai adanci aspecte omenesti. Intr-o alta interpretare, putem spune ca nu putem cuprinde ceea ce este uman decat raportandu-ne la sacru, nu putem intelege natura noastra sociala decat luand in considerare religia ori credinta subconstienta a oamenilor.
Ab Iove principium Ab Iove principium Reviewed by Diana Popescu on aprilie 20, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.