Invidia alba si in invidia neagra

Invidia

Despre invidia alba si neagra am un gand ascuns pe undeva, prin coridoarele secrete ale mintii mele.
M-au pus cumva pe jar aceste cuvinte citindu-l pe Petre Barbu care, la randul sau, il citeaza pe Radu Cosasu.

Desigur, o astfel de expresie nu avea cum sa se nasca decat in mintea si sufletul pateticilor rusi, Dostoievski, Cehov sau Turgheniev, scriitori ce continua sa se joace cu simtamintele noastre punandu-ne mereu la tampla un pistol, o asa zisa ruleta ruseasca.

Potrivit dictionarului Dex Online, invidia reprezinta o ciuda, o gelozie, un necaz,  o pic, o pizma, o pornire, o ranchiuna; (rar) inciudare, (popular) naduf, obida, pizmuire, pofida, (invechit, regionalism si familiar) parapon, (invechit in Bucov) basau, (regionalism invechit) maraz, scarba, (regionalism) pilda, zacaceala, zacanie, (prin Moldova), (Transilvania) daca, (Banat si Oltenia) inat, (Moldova) poxie, (invechit) patos, rapatire, ravnire, zavistie, zavistnicie, (familiar) boala.

Oricum, a grai despre invidia alba si cea neagra constitue un fel de paradox, oferit de bogatia limbii romane. Daca e sa vorbim pe de-a dreptul, invidia nu are cum fi decat neagra (un pleonasm, o tautologie  sau o evidenta ce nu isi are rostul a fi pusa in discutie).
Daca acceptam, totusi, a discuta despre acesti termeni, ei ne aduc in minte faptul ca, atunci cand vedem realizarile altora, putem fi cuprinsi de un fel de ura negativista, cautandu-le nod in papura, sau de o ambitie constructiva, ce ne cheama a ne arata potentialul nostru conform unui real fair-play si unui autentic spirit competitiv.

Invidia alba nu inseamna negare, nici a altcuiva, nici a noua insine, ci mobilizare, spre a fi alaturi, poate a-i depasi, pe niste concurenti carora le recunoastem valoarea, dar ne ispitesc a ne demonstra propria valoare.


Copyright © diane.ro. 2013

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Mancarea in proverbe, expresii si zicale romanesti

Citate , aforisme , maxime despre dragoste in limba latina

Confucius - Cugetari, maxime si aforisme
Invidia alba si in invidia neagra Invidia alba si in invidia neagra Reviewed by Diana Popescu on aprilie 28, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.