Strugurii in superstiții, tradiții și ritualuri

Asemenea merelor, strugurii au fost înconjuraţi încă din antichitate de o mare diversitate de superstiţii şi practici magice.
Mai cu seamă culegerea strugurilor şi licoarea produsă din ei au fost asociate cu zeităţi ale fertilităţi precum  zeul egiptean Hathor, petrecăreţul zeu roman Bacchus sau Dionysus, corespondentul său în mitologia greacă. În cinstea lui Bacchus, dar şi a zeiţelor Venus şi Minerva, avea loc la romani un festival anual al viţei de vie numit "Vinalia Rostica", în cadrul căruia erau oferiţi drept ofrandă primii struguri culeşi.
Viţa de vie era dedicată şi altor divinităţi precum Osiris şi Demeter, Rhea, Oenone, Aphrodite, Branwen, Guinevere şi Etain, frunzele sale cu cinci colţuri fiind însemne sacre ale Zeiţelor, în general.

Superstitii, traditii, ritualuri despre struguri


În misticismul ebraic, există numeroase referinţe despre struguri.
Unii sunt de părere că aceştia şi nu mărul au ispitit-o pe Eva, provocând alungarea ei şi a lui Adam din grădina Edenului.
Nu poate fi trecut cu vederea nici faptul că Moise a trimis spioni în Canaan şi aceştia s-au întors de acolo cu un ciorchine de struguri atât de mare, încât era nevoie de doi oameni pentru a-l ridica. Poate și din acest motiv, strugurii au ajuns să fie văzuţi drept un simbol al belşugului, bogăţiei şi fertilităţii.

Dintr-o perspectivă magică sau ocultă, viţa de vie este considerată o plantă a lui Jupiter şi a Lunii, fiind conectată cu o pozitivă vigoare a sinelui. Cea de-a zecea lună a calendarului celtic, purtând numele viţei de vie, era asociată cu lebăda albă, şarpele, ametistul şi o largă varietate de culori.

În ritualurile magice, frunzele viţei de vie şi strugurii se folosesc în incantaţii, având scopul de a înfrânge complexul de inferioritate şi a stimula ambiţia.
Există şi numeroase vrăji în care strugurii au rolul de a atrage banii ori prosperitatea.

Viţa de vie simbolizează, totodată, învierea, întrucât puterea ei este păstrată în vin, acel magic elixir ce are potenţialul de a înlătura graniţele dintre oameni, când este băut cu măsură, desigur.
De asemenea, vinul şi strugurii sunt simboluri frecvente ale vitalităţii, graţie proprietăţilor tonice prezente în aceştia. Se spune că atunci când sunt mâncaţi cu regularitate, strugurii au capacitatea de a mări fertilitatea şi a revigoră puterile mentale.

Într-o superstiţie larg răspândită în Spania şi Țările din America Latină, se recomandă să se mănânce, la miezul nopţii dinaintea Anului Nou, 12 boabe de strugure, astfel încât, norocul să fie prezent în decursul tuturor celor 12 luni ale anului.


Superstiţii româneşti despre struguri

  • O veche credinţă românească susţine că strugurii au venit pe lume din sângele lui Iisus Hristos, atunci când Domnul a fost chinuit pe cruce. Astfel, se spune că, dacă reuşeşti să lucrezi un pogon de vie vreme de şapte ani, înghiţind în sec ori de câte ori te răneşti, te tai sau te zgârii, fără a sudui ori înjura, Dumnezeu îţi iartă toate păcatele și ai, astfel, ocazia de a ajunge direct în Rai.
  • O ghicitoare populară despre poamă sună cam aşa:
Demerlie de demerlie,
Mare bucurie!
Seminoc de seminoc,
Crenguţa de busuioc,
Poftim, boieri mari, de ghiciţi ce-i asta?”

  • Pe lângă alte oprelişti asociate cu vinerea, în această zi, nu este bine a se săpa la vie, pentru a nu se mâna strugurii sau a nu fi bătuţi de piatră.
  • Tot în popor se crede că, atunci când visezi poamă este semn de lacrimi, boală şi moarte.
  • Strugurii se dau de pomană, potrivit tradiţiilor strămoşeşti, mai cu seamă de Sfânta Marie Mare,împreună cu faguri de miere şi prune.
  • Cu prilejul Schimbării la faţă a Domnului, de Pobrejenie, se dă dezlegare mâncatului de struguri, se sfinţesc în biserică şi se împarte aşa-numita colivă de struguri, alcătuită numai din boabe desprinse de pe ciorchini. Cine se înfruptă din poame înainte de această sărbătoare este osândit să i se afurisească maţele.
  • În calendarul popular românesc, Ziua Crucii de pe 14 septembrie, dă semnalul începerii culesului în vii. Nu întâmplător, una din vechile denumiri ale lunii septembrie este Viniceriu, adică luna strugurilor.
  • De asemenea, potrivit tradiţiei, septembrie se împarte în patru săptămâni, fiecare cu o denumire aparte, cea de-a doua fiind numită Săptămâna strugurilor.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Gutuia –Legenda, simbol si superstitie

Nucile in superstitii, legende, simboluri

Superstitii despre prune
Strugurii in superstiții, tradiții și ritualuri Strugurii in superstiții, tradiții și ritualuri Reviewed by Diana Popescu on septembrie 21, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.