Einstein a dovedit existenta lui Dumnezeu?

Se spune ca pe vremea cand era student, Einstein ar fi umilit pur si simplu un profesor ateist folosind afirmatia acestuia "Raul inseamna absenta lui Dumnezeu" ca un argument al existentei Fiintei Supreme. Va prezint mai jos in intregime intamplarea, asa cum circula de multa vreme, inclusiv pe internet...

- "Exista oare raul in lume?" Profesorul a suras aproape imperceptibil pe cand isi provoca studentii cu aceasta intrebare-capcana.

- "Da!" i-a confirmat unul din invatacei.

- "Iar Dumnezeu a creat tot ceea ce exista?", a continuat el, afundandu-i si mai mult pe cei prezenti in ceea ce considera a fi o contradictie de netagaduit.

- "Da, domnule," a raspuns acelasi student.

Profesorul i-a replicat:
- "Daca Dumnezeu a creat totul, atunci el a izvodit si raul, de vreme ce raul exista in lumea noastra. Si, potrivit principiului ca suntem ceea ce facem, inseamna ca Dumnezeu este rau."
Studentul a parut sa ramana fara nici o replica, iar profesorul, extrem de satisfacut de sine insusi, s-a impaunat in fata studentilor cu faptul ca a demonstrat inca o data ca religia crestina nu este decat un mit.

Un alt cursant a ridicat insa mana si a spus:
- "Pot sa va pun o intrebare domnule profesor?"

- "Desigur," a raspuns profesorul.

Studentul a continuat:
- "Domnule profesor, exista frigul?"

- "Ce fel de intrebare este asta? Desigur ca exista. N-ai fost niciodata racit?"
Cei din aula universitara au pornit sa chicoteasca amuzati de intrebarea aparent prosteasca a colegului lor.

Studentul insa a precizat:
- "De fapt, domnule, nu exista frigul. Conform legilor fizicii, ceea ce noi consideram a fi frig este in realitate absenta caldurii. Orice corp sau obiect poate fi supus studiului atunci cand are ori transmite energie, iar caldura este ceea ce determina un corp sau o materie sa aiba sau sa transmita energie. Zero absolut (- 460 grade Fahrenheit sau -273,15 grade Celsius) este absenta totala a caldurii; toate materiile devin inerte si incapabile sa reactioneze la aceasta temperatura. Frigul nu exista. Am creat acest cuvant pentru a descrie cum ne simtim atunci cand nu avem caldura."

Studentul a adaugat:
- "Domnule profesor, exista intunericul?"

- "Desigur ca exista!" a raspuns profesorul.

Studentul l-a contrazis:
"Inca o data gresiti, domnule. Nici intunericul nu exista. In realitate, intunericul este absenta luminii. Putem studia lumina, dar nu si intunericul. De fapt, putem folosi prisma lui Newton pentru a descompune lumina alba in numeroase culori si avem posibilitatea de a studia diversele lungimi de unda ale acestor culori. Nu putem masura si intunericul. O simpla raza de lumina poate strapunge si ilumina lumea intunericului. Cum ai putea sa stii cat de intunecat este un anumit spatiu? Putem face asta doar masurand lumina prezenta. Nu este corect? Intunericul este un termen utilizat pentru a descrie ce se petrece atunci cand nu este prezenta lumina."

In cele din urma, studentul l-a intrebat pe profesor:
- "Domnule, exista sau nu raul?"

Putin nesigur pe el, profesorul a rostit:
- "Desigur, asa cum am spus mai inainte. Il vedem in fiecare zi. Este exemplu zilnic al lipsei de justitie a omului fata de om. Este regasit intr-o multitudine de crime si violente din toata lumea. Aceste manifestari nu sunt altceva decat raul."

Replica studentului nu s-a lasat deloc asteptata:
- "Raul nu exista domnule, cel putin nu exista prin el insusi. Raul este, pur si simplu, absenta lui Dumnezeu. Este asemeni racelii si intunericului, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Dumnezeu nu a creat raul. Raul nu este la fel ca si credinta ori dragostea care exista asemeni luminii si caldurii. Raul este rezultatul a cea ce se intampla atunci cand omul nu-l are prezent pe Dumnezeu in suflet. Este ca si frigul care apare cand nu este caldura si intunericul care isi face aparitia cand nu este lumina."
Infrant pe propriul teren, profesorul s-a asezat pe o banca marginasa a aulei.

Ei bine, ce credeti, a fost sau nu reala aceasta intamplare? A fost Einstein crestin si a insirat cu adevarat toata aceasta argumentare a existentei lui Dumnezeu?


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Vreau sa il vad pe Dumnezeu!

In cautarea lui Dumnezeu | O poveste cu talc

Dovada stiintifica a existentei lui Dumnezeu?
Einstein a dovedit existenta lui Dumnezeu? Einstein a dovedit existenta lui Dumnezeu? Reviewed by Diana Popescu on octombrie 28, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. ,buna! Noi toti santem "inventati"cu creier doar pt. a procrea pt. a supravietui doar ca si animalele la fel.Ca sa ne dezanimalizam creierului si sufletului ii mai trebuie ceva numit Har.Noi toti avem suflete,ca si animalele,dar ca sa ne deosebim de ele sufletului ii mai trebuie ceva numit Dragoste,Devotament,Armonie....!! Dar vai ,si animalele au suflet,si ele au judecata ! Concluzia :Oamenii fara suflet nu sant animale .Animalul , cu toate ca gandeste , nu "coace "nicionata un sarpe la san.,caci de aici pleaca raul .Cand faci bine si plutesti este bine.Cand faci rau si ai picioarele grele ,i-ti pare rau , regreti este iarasi bine caci din greseli inveti.Problema e cu oamenii care fac rau si se simt bine !

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca toate descoperirile lui au venit din Harul care l-a primit in urma rugaciunilor.Inchid ochii si-mi inchipui multi inventatori (ai motorului cu aburi,ai avionului,ai stiloului,ai telefonului,ai radioului si camerii de filmat,pe Edison al becului electric si multi altii) rugandu-se si multumind lui Dumnezeu pentru intelepciunea primita.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.