Pisicile nu se sinchisesc vorbele tale dragastoase

Daca ti se pare uneori ca pisica ta nu da doi bani pe tine, ma tem ca ai mai multa dreptate decat ai fi dispus vreodata sa recunosti chiar si  in fata Marii adunari nationale a matelor!

De curand, oamenii de stiinta au descoperit ca desi pisicile pot diferentia vocea stapanului lor de cea a unui strain, ele se lasa in voia unei atitudini de tipul "lasa-ma sa te las" atunci cand sunt apelate de oamenii care le iubesc. Asadar, a ta alintata felina de casa poate distinge cu claritate atunci i te adresezi, dar nu se deranjeaza sa-ti dea de veste ca a inteles acest lucru.

Potrivit cercetatorilor implicati in acest studiu, "din punct de vedere istoric, pisicile, spre deosebire de caini, nu au fost indeajuns de domesticite pentru a asculta ordinele oamenilor... Mai curand, ele par sa ia initiativa interactiunea om-pisica."

Studiul a fost publicat in "Animal Cognition" (Cunoasterea animalelor) inca din luna iulie, dar a ajuns sub lumina reflectoarelor abia in aceasta saptamana gratie pomenirii sale pe Reddit.

In decursul cercetarii ce a durat opt luni, oamenii de stiinta au tinut sub observatie 20 de pisici domestice chiar in casele lor, pentru a analiza cum acestea recunosc si raspund vocilor umane care le cheama pe nume.

In cele din urma, s-a constatat ca atunci cand sunt chemate de stapanii lor, 50 pana la 70% din pisici isi intorc capetele si circa 30% isi misca urechile, o reactie tipica aparuta la auzirea oricarui fel de sunet. Numai 10% din felinele de casa raspund chemarii stapanilor lor, fie mieunand, fie dand din coada.

Conform coautorului studiului, Kazutaka Shinozuka, de la Colegiul de medicina de la Universitatea South Florida, “cercetarile anterioare au sugerat ca pisicile si-au dezvoltat un comportament de “pisicute” in preajma stapanilor lor, oamenii ajungand cu vremea sa le trateze asemeni unor bebelusi… O astfel de relatie, de genul copil-parinte, este foarte importanta pentru pisici.”

Cu toate acestea, acest studiu recunoaste ca “aspectul comportamental al pisicilor care ii determina pe stapanii lor sa fie atasate de ele nu este inca clar inteles.”


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

Creierul uman e afectat de un parazit pisicesc

Cainii, pisicile si personalitatea stapanilor lor

Superstitii despre culoarea pisicilor
Pisicile nu se sinchisesc vorbele tale dragastoase Pisicile nu se sinchisesc vorbele tale dragastoase Reviewed by Diana Popescu on decembrie 02, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.