Previziunile lui Philip K. Dick despre prezent si viitor

Foarte putini scriitori de SF (science fiction) au avut o viata la fel de plina de culoare si inedit precum Philip K. Dick.

Nu numai ca a fost extrem de prolific in scrieri, opera sa cuprinzand 44 de romane si 121 de povestiri scurte - avand in vedere ca a murit in 1982, la varsta de 53 de ani - dar a fost cumva faimos si din pricina inclinatiei sale catre iluzii halucinante sau chiar paranoide (cel putin in ochii altora) si a experientei mistice ce i-a relevat un grav defect din nastere al fiului sau. Medicii au reusit sa salveze viata copilului sau, dar numai dupa ce Philip K. Dick le-a spus ce anume sa caute.

O mare parte a carierei sale a invaluita in semiobscuritate pana cand Hollywood-ul i-a descoperit lucrarile, adapatandu-i povestile SF in numeroase filme de succes. Din aceasta cauza, multi il considera drept principala sursa de science fiction a Hollywood-ului.

Cu toate ca opera literara a lui Philip K. Dick s-a indreptat catre variate subiecte, ea a fost strabatuta de una si aceeasi intrebare: "Cum putem face diferenta intre ceea ce este real si ceea ce nu este?"

Pe masura ce lumea noastra devine din ce in ce mai virtuala, "realul" ei tinde a fi amenintat de "nereal." Imaginara valuta virtuala "bitcoins" ii face pe unii oameni de astazi sa se intrebe ce valoare mai au banii din lumea de zi cu zi. Comunicatiile zilnice sunt tot mai mult orientate spre online decat catre intalniri in carne si oase. Astfel de lucruri au marcat atat viata cat si proza lui Philip K. Dick. El a intrevazut in viitor o lume a tehnologiei iesite de sub controlul oamenilor, si nu i-a placut deloc aceasta viziune.

Un nou film documentar numit "Prophets of Science Fiction" / "Profetii science fiction" (disponibil din pacate numai pe Netflix) pune in lumina felul cum s-au adeverit ori tind sa se materializeze previziunile si temerile lui Philip K. Dick.

In acest documentar, se povesteste despre cum Dick si-a gasit intr-o zi casa jefuita, intoarsa cu susul in jos. Nu ii disparusera mari lucruri de valoare, cu exceptia unor scrieri si documente pastrate cu grija intr-un seif. Scrisese o multime despre ipocriziile guvernamentale, despre conspiratiile si abuzurile tehnologiei, asa ca acest eveniment nu a facut decat sa dea apa la moara starii sale paranoice: "Nu cumva ajunsese "prea aproape" de un anumit adevar?" Acest incident i-a calauzit mintea catre subiectul de baza al operei sale: "Ce anume este real? Ce anume este contrafacut? Cum putem observa diferenta?"

O preocupare ce devine evidenta in lucrarea sa "Do Androids Dream Of Electric Sheep?" ("Androizii viseaza oi electrice?"). Chiar daca nu ai citit aceasta carte, este posibil sa fi vazut ecranizarea ei, "Blade Runner", avandu-l in distributie pe Harrison Ford. In acest film, Rick Deckard  distruge androizi asemanatori oamenilor, numiti replicanti. Gratie unor "teste empatice", Deckard poate determina cine este un om in carne si oase si cine este un replicant, intrucat replicantii nu pot fi deosebiti de fiintele umane decat prin incapacitatea lor de a avea darul empatiei.

Un concept faimos din robotica, avand denumirea de "uncanny valley" (valea nefireasca) afirma ca pe masura ce un robot devine mai asemanator cu un om, cu atat mai mult el ajunge sa fie mai placut. Daca este pe punctul de a fi "prea uman", el devine respingator. Ce s-ar putea petrece, din acest punct de vedere, intr-o lume in care robotii nu ar mai putea fi deosebiti de oamenii reali? Acesta perspectiva este cu adevarat infricosatoare! Oamenii se aprorpe, pe masura ce trece timpul tot mai mult de faza de a a crea alti, altfel de "oameni" punand in joc toate cunstiintele lor medicale si stiintifice.

O alta intrebare fundamentala a lui Philip K. Dick este: "Cum poti sti cat de real esti?" Acesta este, de altfel, subiectul povestirii sale "We Can Remember It For You Wholesale" ("Ne putem aminti totul pentru dumneavoastra"), ecranizat sub numele de "Total Recall." In acest film, personajul Douglas Quaid (interpretat de Arnold Schwarzenegger) nu isi poate da seama daca este o persoana obsnuita ce se inchipuie a fi un agent secret, ori un agent secret pretinzand ca este un om obisnuit.

Neurologia moderna a descoperit o molecula din creier asociata cu memoria pe termen lung. In teorie, prin manipularea acestui tip de molecule, poate fi manipulata memoria umana. Asadar, poate ca nu mai este mult timp pana cand va fi pusa la punct o tehnica capabila nu numai a sterge memoria ci si a inocula o alta memorie unui om... Neurologul Andre Fenton afirma ca procesele chimice ce au loc in creierul nostru atunci cand ne amintim ceva sunt aproape identice cu cele in care ni se spune despre o experienta de viata a altcuiva, ceea ce face posibila implantarea unor amintiri aparent reale.

Philip K. Dick este de asemeni creditat a fi unul din cei ce au anticipat realitatea virtuala. "Empathy Box" ("Cutia empatiei"), o poveste din volumul "Androizii", aduce in prim plan personaje dintr-o lume falsa foarte asemanatoare lumii reale. O previziune aparuta inca in anii 1960, cand a aparut aceasta carte!


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cele mai bune 25 carti science fiction potrivit internetului

Previziunile 2014 ale lui Isaac Asimov
Previziunile lui Philip K. Dick despre prezent si viitor Previziunile lui Philip K. Dick despre prezent si viitor Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 31, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.