Echerul si compasul ca simbol masonic

Imaginea echerului si compasului este unul din cele mai cunoscute simboluri masonice, ce aduce lalolalta instrumentele de capatai ale arhitectului si il reprezinta pe Dumnezeu drept arhitect al universului. Acest simbol semnfica, de asemeni, fraternitatea din cadrul masoneriei, fiind folosit, se pare, in ritualuri si initieri ale novicilor. Ca instrumente de masura, compasul si echerul reprezinta judecata si discernamantul.

In lojele de limba engleza, adeseori compasul si echerul sunt infatisate avand in centru litera G, prima litera a cuvantului God (Dumnezeu, in engleza), reliefand faptul ca Dumnezeu ocupa o pozitie centrala in masonerie. In alte contexte, G inseamna "Great Architect of the Universe" (Marele arhitect al universului) sau Geometria, definita drept "cea mai nobila dintre stiinte" si "fundatia pe care se ridica suprastructura masoneriei."

Echerul masoara patratul, simbolul pamantului si al lumii materiale. In acelasi timp, patratul semnifica echilibrul, fermitatea si stabilitatea.
Compasul, utilizat pentru a trasa cercuri, reprezinta taramul spiritualitatii si eternitatii, si simbolizeaza principiul limitarii si definitului, dar si pe cel al infinitelor granite.
Impreuna, echerul si compasul reflecta convergenta spiritului cu materia, a responsabilitatilor lumesti cu cele spirituale. Capetele celor doua instrumente formeaza o hexagrama, implicand unirea pamantului cu cerul, a materiei cu sufletul.

Forma patrata si cea circulara sunt asociate cu problema lui Euclid despre cercul inscris intr-un patrat, despre care se spune ca ar fi principalul obiectiv al masoneriei. Inscrierea cercului in patrat nu se refera in acest caz la matematica, ci la nazuinta fundamentala a omului de a-si armoniza natura fizica cu cea spirituala.

Inca din antichitate, patratul a fost un insemn al trupului fizic. Cercul  pe de alta parte, a fost dintotdeuna asociat cu sufletul. Echerul si compasul simbolizeaza asadar starea umana constand dintr-un suflet etern aflat intr-un trup pieritor. Cercul este latura noastra spirituala, care nu poate fi vazuta, auzita, atinsa, gustata ori mirosita. Este interiorul, autenticul, perfectul sine, acea parte a noastra pe care o percepem atunci cand inchidem ochii si ne gandim la "eu."

Compasul este, cu toate acestea, legat de echer sau patrat. Spiritul intruchipat de cerc este legat de trup. Cele patru laturi ale patratului duc cu gandul la repere de baza ale existentei: cele patru puncte cardinale, cele 4 anotimpuri, cele patru elemente (pamant, aer, apa, foc), cele patru stari ale materiei (solida, lichida, gazoasa, plasmatica).
"Patru" reprezinta imperfectul trup fizic, ca si dorintele lumesti ori apetiturile carnale care trag trupul in jos, catre pamant.
Viata umana este vulnerabila si temporara, in contrast cu invulnerabilitatea si permanenta sufletului. Suntem, prin aceasta prisma, niste ingeri cazuti din ceruri, scanteia divinului transpusa in lumea materiala. Am "cazut" in materie, intru materie.
Cele doua instrumente, echerul si compasul simbolizeaza asadar dubla natura a omului dupa aceasta cadere.

Filozofii greci au inteles acest concept si au mers pana acolo incat sa afirme ca sufletul este "intemnitat" in trup, intrucat trupul trebuie sa fie mereu ingrijit, trebuie mereu sa respire, sa manance, sa bea, sa aiba o temperatura constanta, si sa se lupte cu bolile.
Trupul nu are cum rezista mult timp, fiind in cele din urma distrus de moarte, odata cu care sufletul este din nou liber.

Sufletul, prins in "capcana" trupului uman, isi face insa simtita cu prisosinta forta. Fiindca este etern, marea sa putere poate fi redescoperita si focalizata catre lumea materiala. Se spune ca masoneria are drept scop nu numai sa releve omului prezenta in trup a sufletului, ci sa il si ajute sa ii afle puterile, puteri cumva inabusite ori ascunse de trupul in care isi are locasul. Recunoasterea acestor puteri este cheia "inscrierii cercului uman in patrat", a omului devenit o fiinta divina traind pe pamant , mai curand decat una muritoare aspirand spre divinitatea sa.

Aceasta idee poate fi regasita in Omul Vitruvian. In desenul lui Leonardo da Vinci, Omul Vitruvian este desenat atat in interiorul unui cerc, cat si al unui patrat, dovada a faptului ca marele artist intelesese implicatiile doctrinei masonice.
Omul Vitruvian traieste intr-o perfecta stare de echilibru, bucurandu-se de o viata completa, in care ezotericul se intalneste cu materia. Cercul reprezinta sufletul sau nemuritor, iar patratul trupul sau efemer. El stie cine este si pare a fi iluminat de aceasta cunoastere.
Unii sunt de parere ca marii masoni din trecut tindeau a fi oameni Vitruvieni, spre deosebire de cei de astazi, care par sa fi uitat profunzimea si simbolismul traditiei. O traditie ce presupunea sa isi dezvaluie stropul de divinitate prezent in ei insisi, sa isi lase sufletul sa se transfigureze prin trup sau sa atinga treapta simbolica a "cercului din patrat."

O astfel de gandire "eretica" a masoneriei nu se incadra in normele acceptate ale credintei crestine, motiv pentru care masoneria a ajuns sa se constitue si sa functioneze ca o societate secreta.

De altfel, in toate constructiile masonice poate fi regasita o profunda relationare intre cercuri si patrate. Este o constanta a temei geometrice masonice, a luminii spirituale (sufletul) manifestandu-se in lumea fizica (trupul). Nu este vorba numai de simple cercuri si patrate, ci despre o armonizare a acestora intr-o impacare a extremelor.


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Sahul - Simbol si semnificatie spirituala

Statuia libertatii, un simbol masonic deghizat?

Simboluri pagane oculte
Echerul si compasul ca simbol masonic Echerul si compasul ca simbol masonic Reviewed by Diana Popescu on februarie 04, 2014 Rating: 5

12 comentarii:

  1. MASONERIA functioneaza ca o societate secreta,tocmai pt.ca tot ce presupune ea si dezvolta trebuie sa ramana,,SECRET,,.semne ,ritualuri,credinte,design,imbracaminte si f.multe altele care insumeaza aceasta ,,organizatie,,sunt si trebuie sa ramana secrete!ce se vede sau se incearca a se evidentia in mod demonstrativ,cum ca n ar avea nimic de ascuns,este o masca jalnica,niste ritualuri banale,,ei na uitati si voi ce ritualuri avem,n avem nimic de ascuns,n avem nimic secret,totul e la vedere,,dar exista in spatele acestei mascarade publice o ,,organizatie,,cu putere MONDIALA,masoneria e ca mafia,ca o CARACATITA,cu un centru(ochi)a toate vazator,in SCOTIA si de acolo tentacule in intreaga lume,planeta,infipta in toate institutiile,puterile de stat,de decizie majora,in parlamentele europene,muzica,reclame,printre preoti,papi,etc,TOTUL IN TACERE<MUTUAL,nimeni nu vede,nu aude,nu cunoaste,nu crede!EI,isi fac jocul pe TABLA DE SAH<a planetei(STITI BINE<CA PODEAUA UNDE MASONII ISI AU RITUALURILE ESTE O.......TABLA DE SAH).si EI RAZAND<MUTA PIONII ACESTEI LUMI DUPA INTERESUL LOR pe acea tabla,vorbesc la modul propriu.in unele ritualuri ,,se joaca sah,,pe pardoseala cu scopuri politice,alteori religioase,alteori sociale,dezbateri despre cat si cum sa mai distruga aceasta planeta!trebuie ca macar jumatate din populatia globului sa dispara!

    RăspundețiȘtergere
  2. intr adevar si eu am citit f.multe despre masonerie!nu stiam nimic dar,ce scrie mai sus e adevarat!m am informat si e real desi nu mi prea vine a crede!traim intr o ig noranta totala,preocupandu ne doar aspectul material al vietii si a ceea ce putem primi si avea aici si acum!dar intelesul VIETII PE PAMANT,e atat de departe de toate astea!intelegem greu asta,nu ne informam,nu citim,nu cautam sa evoluam,n avem rebdare de asa ceva!stiu,viata e grea,material vorbind si atunci....uitam de tot!dar oricine m ar critica aici,SCOPUL NOSTRU PLANETAR<TERESTRU,nu e sa cladim case multe,inalte,masini scumpe,multe,case de vacante,haine de firma,si conturi cat mai GRASE,n banci!e bine si normal sa avem o viata decenta,sa ne dorim asta,dar............sa fim realisti;cati merg la munca dincolo,,sa faca bani,,si aici au de toate,,?cati avem case,sanatate,masini locuri de munca si tot nu suntem multumiti?INTELEGETI?alergam dupa ceea ce MASONII,ofera(lucruri pamantesti)figurativ vorbind!suntem f..fslabi,ingrozitor de mici si slabi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce am scris in acest articol, este cumva pe plan al idealului masoneriei. Oricum ma bucur ca ai inteles mesajul. Pe de alta parte, ca intotdeuna, dincoo de ideal ne "omoara" practica!

      Ștergere
  3. Compasul= a gandi drept, a simti drept, a actiona drept.
    Compasul= marea opera. Simbolizata printr-un cerc sau un sarpe ce isi musca coada.
    La oricine masoneria era o organizatie ( breasla ) ce dorea construirea omului perfect, unit cu divinitatea.

    RăspundețiȘtergere
  4. ar fi bine sa fie semne cu influenta si emanatii pozitive,dar au un cu totul alt scop!

    RăspundețiȘtergere
  5. E si normal ca ereziile masonice au fost si sunt inca impotriva dogmei Crestine. Exista un mare pericol pentru suflet, atunci cand reuseste sa se armonizeze in corp si prin extensie, in lumea fizica. Masonii venereaza pe Venus, planeta placerilor, sau simbolul legaturii dintre suflet si corp: senzatia. Viata fizica reprezinta doar o etapa a sufletului, iar Hristos, prin Inviere, ne-a aratat o alta dimensiune, urmatoarea.

    Cu toate astea Masoneria joaca rolul ei in evolutia omenirii, si daca ar fi sa le punem existenta intr-o lumina pozitiva, armonizarea dintre cerc si patrat ar trebui sa insemne "personalitatea" si nimic in plus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragule Geo, ceea ce afirmi tu cu atata exactitate, este o mare prostie pe care o crezi cu tarie. Este un mare fals pe care il expui ca pe o poezie.

      Ștergere
    2. Asa o fi Eduard, dar trebuie sa ne spui si unde e prostia si ce anume e fals, ca sa fi credibil.

      Ștergere
  6. Ati mutat oceanul in ceasca de cafea cu articolul si comentariile de mai sus. Mai bine sa ne fereasca Dumnezeu de erezia masonica si...punct.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmmm am citit tot ce este scris in acest punct de meditatie.Daca stam bine si ne gândim fiecare vorbim de niste curiozitati dar cred ca pe undeva fiecare din noi am putea fi mult mai analitici.Ce ne facem dragi colegi de schimburi de idei masonice cu istoria care ne demonstreaza uneori ca la matematici ca uneori exista un qed.Va aduceti aminte de Galilei??? Cum ne explicam noi acum care contestam masoneria (unii din noi) ca Galileo Galilei a fost expulzat ,ezonerat vitrgit de o viata pasnica de catre biserica crestinatatii in exil??? Pentru ca nu i asa acum nu ne mai intrebam cine se invarte in jurul cui ? soarele sau pamantul ? Cum raspundem la asta? Si probabil exemplele pot continua .Cred ca cu totii suntem acum de acord cu lucrurile dezvoltate stiintific.Daca masoneria are acces la împingerea catre limite maxime a cercetarilor stiintifice .Sau poate chiar ea le finanteaza?Cine ar cuteza in vremurile in care traim sa investeacsa in dezvoltarea stiintei ?Propun o adanca reflectare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragilor, citesc comentariile si ma minunez :)) nu comentez mai multe, dar va sugerez sa nu va mai dati cu parerea fara sa va aflati in cunostinta de cauza, va faceti de ras.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.