Teoria marului stricat

Teoria marului stricat se potriveste din ce in ce mai bine lumii culturale, sociale si mai ales politice din zilele noastre. Din ce consta acest principiu? Se spune ca un "mar stricat" poate sa le afecteze in rau, sa le degradeze pe cele din imediata sa apropiere. La fel, un om rau intentionat, sau chiar un partid corupt ,  au capacitatea de a raspandi "raul" intr-un anumit cerc social sau politic.

Cu toate ca unele persoane isi asuma rolul de "Alba ca zapada",  lasand sa se creada ca au fost "otravite" de o "mama vitrega" rauvoitoare,  acest lucru nu le absolva in nici un fel de o vina morala sau legislativa.

Se spune ca teoria "marului stricat" provine din niste conjuncturi  dubiose ale politiei americane, in care cativa ofiteri corupti au avut capacitatea de a-i influenta in rau pe alti colegi ai lor. Intre timp, s-a constat ca aceasta teorie este valabila pentru aproape toate partidile politice din Europa, si  nu numai atat.

Principiul marului stricat, provenit din proverbul latin "Pomum compunctum cito corrumpit sibi junctum,"  a fost reluat de poetul Geoffrey Chaucer in opera sa "The Cook's Tale," ("Povestea bucatarului"), in versurile "Better take rotten apple from the hoard / Than let it lie to spoil the good ones there" ("Mai bine iei marul stricat din gramada/ Decat sa il lasi sa le strice pe celalalte bune.").

Pentru mine este destul de clar cum se manifesta in Romania "Teoria marului stricat" . Voi ce credeti?




Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Tipul de personalitate si optiunea politica

Putin contra Basescu | Blogul lui Putin si cel al lui Basescu

Politicieni , politica si politicianism. Citate, aforisme, maxime, declaratii
Teoria marului stricat Teoria marului stricat Reviewed by Diana Popescu on martie 30, 2014 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Teoria marului stricat are succes la noi,desi nu este o scuza.Si totusi exista influenta negativa,din pacate se simte la cei mici,la adolescenti,se naste din curiozitatea de a incerca ce face celalalt de langa tine.
    Eu zic ca daca nu esti destul de puternic,destul de hotarat pe ideile tale,daca nu ai personalitate,acest mar stricat te va strica si pe tine.De asta zic ca e bine sa invat sa fim originali,sa vrem sa fim noi,nu ceilalati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este,f.multa lume copiaza sau isi doreste sa fie ,,copia,,cuiva fiind ,,fanul,,cuiva,in loc sa fim originali,creativi sa fim noi insine,pt.ca de cele mai multe ori se incearca a se copia un,,MAR STRICAT,,care are gust oribil ,merele stricate,strica restul ,,merelor,,pt.ca sunt lasate sa faca asta.VREAU SA FIU CA MINE,nu CA X SAU Y!asa ar trebui sa gandim si sa traim!cris.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.