Citeste toate piesele lui Shakespeare gratis online (in engleza)

Acum catva timp, m-am straduit sa gasesc si am facut mari sacrificii sa cumpar o eleganta carte in engleza cuprinzand toate piesele de teatru si toata poezia lui Shakespeare. Tin la acest volum ca la ochii din  cap dar, cei mai putin norocosi decat mine, se pot bucura de operele complete ale bardului din Avon citindu-le gratis online.

Piese teatru Shakespeare
In urma cu cativa ani, lumea digitala a marilor carti ale lumii era inca la inceputuri, si cele mai multe opere literare aparute online erau bazate pe un simplist html sau pe scanarea unor imagini din niste editii mai mult sau mai putin arbitrare, mai mult sau mai putin de calitate. Un exemplu al acestui trend poate fi regasit pe internet pe siteul MIT (Massachusetts Institute of Technology) cuprinzand Operele complete ale lui William Shakespeare, aparut pe internet inca din anul 1993. Html-ul textelor pieselor de pe acest site se bazeaza pe cel al domeniului public Moby Text care - asa cum ne informeaza Folger Shakespeare Library (Biblioteca Shakespeare Folger) - "reproduce o versiune a pieselor de teatru de la sfarsitul secolului al XIX-lea," realizata "cu mult inainte ca specialistii sa inteleaga intru totul fundamentele potrivite prin care sa poata lua miile de decizii legate de editarea lui Shakespeare."  Oricum , pana de curand editia online a pieselor lui Shakespeare pusa astfel la dispozitie era destul de buna avand in vedere ca era gratuita.

O alta editie digitala a pieselor lui Shakespeare, Bartleby.com, a fost creata dupa Oxford Complete Works (Operele complete Oxford) din anul 1914, dau si aceasta este depasita pentru uzul specialistilor in literatura engleza si nu apartine domeniului public. Inca o editie online, apartinand de Northwestern.edu, iti pune in fata niste bariere legate de copyright.

Cea mai buna alegere ramane The Folger Shakespeare Library (Biblioteca Shakespeare Folger), care a reusit sa aduca pe internet textele lui Shakeaspere, ce pot fi descarcate ca pdf, intr-o editie gratuita, inaltata la inaltele standarde  ale literatilor. Piesele Marelui Will pot fi cautate aici dupa act, scena, replica, cuvinte cheie, si pagina. Daca vrei sa intri in profunzime in opera lui Shakespeare trebuie totusi sa cumperi editia tiparita Folger, ce cuprinde un complet aparat critic (note, eseuri critice, variante textuale, etc.).

Nu trebuie omis ca Oxford University Press  ofera online si gratuit prima editie folio a lui Shakespeare, cea dintai culegere a pieselor de teatru ale lui Shakespeare din anul 1623, cu ortografia si forma sa de scriere originala. Aceasta este disponibila totusi numai in versiunea ePub prin iTunes.

Sursa: http://www.openculture.com


Articole asemanatoare in blogul Dianei:

1001 de carti de citit intr-o viata

Despre carti … in citate , aforisme , maxime

Topul cartilor pe care oamenii mint ca le-au citit
Citeste toate piesele lui Shakespeare gratis online (in engleza) Citeste toate piesele lui Shakespeare gratis online (in engleza) Reviewed by Diana Popescu on iunie 18, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.