Da Vinci's Demons - Demonii lui Da Vinci

Care este marea scofala cu serialul TV Da Vinci's Demons / Demonii lui Da Vinci?
Se stie deja  foarte bine ca americanilor le merge mintea mai incet cand este vorba despre adevarata cultura si ca neuronii le-o iau razna daca pot face niste bani in plus dintr-un subiect deviat/ deformat/ suprafantezist legat de cultura.
Serial tv Da Vinci Demons
Da Vinci's Demons - Demonii lui Da Vinci

Producatorii si scenaristii americani ai serialului de televiziune  Da Vinci's Demons / Demonii lui Da Vinci (serial incadrat in genul "history fantasy") nu au o nici o vina din acest punct de vedere.

N-au facut (sireacii!) decat sa se alinieze trendurilor pietii!
Au realizat, desigur, ca vechiul "Cod al lui Da Vinci" rezista in timp, in pofida ecranizarii dezastruoase cu marele actor Tom Hanks, si si-au zis in sinea lor ca au ocazia de a-si umple buzunarele cu niste dolari in plus pe seama genialului, dar mereu actualului Leonardo.

Recunosc ca, cel putin pana la un punct, serialul Da Vinci's Demons / Demonii lui Da Vinci este palpitant fara a fi ridicol, dar faimoasa sete de senzational a nedezmintitilor si mereu imberbilor yankei ajunge apoi sa depaseasca cu mult prea mult "limitele imposibilului."

Daca ai prea mult timp sa pierzi fara nici un folos, te vei distra probabil urmarind acest serial TV. Cu atat mai mult cu cat nu ai nici cea mai  vaga idee despre istorie si reala viata a lui Leonardo Da Vinci! Povestea din Demonii lui Da Vinci este clar inspirata de setea de senzational sugerata de romanul si filmul Codul lui Da Vinci. Daca, cel putin in Europa, si o parte a Romaniei, oamenii nu pot trece cu una cu doua peste realitatea istoriei, incultura americanilor se dovedeste a fi un profitabil fagas pentru niste (chipurile) filme de actiune in care "sarmanul" Da Vinci ajunge un spadasin mai iscusit decat d'Artagnan al lui Dumas, si un amant mai feroce decat Casanova.

Daca Dan Brown a avut bunul simt sa nu-l introduca direct pe Leonardo Da Vinci in elucubratiile sale, realizatorii serialului "Da Vinci's Demons / Demonii lui Da Vinci" nu si-au facut nici un fel de probleme din acest punct de vedere, lasandu-ne sa il vedem pe marele maestru punandu-si in practica niste idei (stralucite, geniale, de altfel) intr-o intriga mai mult decat ridicola. Neastamparatul Da Vinci din acest film nu se multumeste sa se intalneasca cu Vlad Tepes (ce apare in film drept un tip grav bolnav mental, ce isi vanduse sufletul diavolului, pentru a-i bate pe turci si a capata o nemurire de gen "zombi"), ci ajunge pana in America insotit de un Amerigo Vespucci pus numai pe inselatorii si scamatorii financiare. Mai toate proiectele vizionare ale lui Da Vinci sunt puse in practica in acest film, asa ca putem avea ocazia sa-l vedem mergand pe sub ape intr-un costum de scafandru, zburand cu parapanta si inventand prima mitraliera din lume!

La fel ca si in romanul lui Dan Brown, in acest serial TV trebuia sa existe o mare miza, iar creatorii filmului nu s-au multumit nici aici cu maruntisuri, punand in joc, nici mai mult nici mai putin decat soarta omenirii, legata de o secreta "Carte a frunzelor," cautata de "Fiii lui MIthra" (carora li se alatura Leonardo). capabili sa scoata lumea din impas si sa o aduca in preajma Edenului. Nu avea cum lipsi nici forta negativa, reprezentata de "dusmanii oamenilor," organizatia secreta a "Labirintului."

Pana la urma, serialul de televiziune Da Vinci's Demons / Demonii lui Da Vinci este unul destul de antrenant adac nu tii cont de faptele istorice. Pe cuprinsul sau, nu este deloc surprinzator sa il vezi pe Lorenzo de Medici (un bancher deloc nobil, dar cu atat mai presus de nobili cu cat are mai multi bani in conceptia pragmaticilor americani) jucand ba rolul lui Spartacus, ba pe cel al lui Othello.



Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cum este sa te saruti cu necunoscuti - Video

Povestea "Mainilor in rugaciune"

Game of Thrones, sezonul 5

Da Vinci's Demons - Demonii lui Da Vinci Da Vinci's Demons - Demonii lui Da Vinci Reviewed by Diana Popescu on iunie 22, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.