Kafka despre carti si efectul cititului asupra sufletului uman

Franz Kafka: "O carte trebuie sa fie toporul cu care sa spargem marea inghetata dinlauntrul nostru."

Citate kafka despre carti si citit
"Cititul este munca unei minti alerte, presupune efort si atentie si, in conditii ideale, produce in cele din urma un fel de extaz," scria in 1951 E.B. White contempland viitorul lecturii. Intrebarile despre importanta cartilor si  efectul cititului asupra spiritului uman a preocupat, de-a lungul vremii, diversi oameni, de diferite varste si formatii culturale, de la Carl Sagan, in a sa meditatie despre cosmos, pana la copiii cumva nelamuriti in zilele noastre in privinta rolului si utilitatii cartilor. (Vezi si Despre citit in citate, aforisme, maxime). Poate ca cea mai relevanta intuitie despre felul cum cartile influenteaza si modeleaza sufletul uman apartine totusi unui scriitor considerat drept "intunecat" si depresiv, dar dovedind o extraordinara sensibilitate fata de frumusetea vietii: Franz Kafka.

Intr-o scrisoare din 1903, facand parte din culegerea "Scrisori catre prieteni, familie si editori," Kafka scria astfel prietenului sau din copilarie, editorul Oskar Pollak:

"Unele carti par a fi ca o cheie pentru usile camerelor putin cunoscute ale propriului tau castel."

Cateva luni mai tarziu, in ianuarie 1904, Franz Kafka isi descria simtamintele intr-o alta scrisoare trimisa lui Pollak:

"Cred ca trebuie sa citim numai acele tipuri de carti care ne ranesc si ne injunghie. Daca o carte nu ne trezeste cu o lovitura in cap, ce rost mai are sa o citim? Asadar acest lucru ne face fericiti, precum scrii? Bunule Dumnezeu, am fi cu siguranta fericiti daca nu am avea carti, iar cartile care ne fac fericiti sunt acel gen de carti pe care le putem scrie noi insine daca trebuie sa facem asta. Noi avem nevoie insa de cartile care ne afecteaza ca un dezastru, care ne intristeaza in profunzime, asemeni mortii unei persoane pe care am iubit-o mai mult decat pe noi insine, ca si cum am fi alungati in paduri departe de orice fiinta umana, asemeni unei sinucideri. O carte trebuie sa fie toporul pentru marea inghetata dinlauntrul nostru. Aceasta este credinta mea."


Articole asemanatoare in blogul Dianei:

Cartile din vis | Interpretarea si semnificatia viselor

Cititul iti schimba personalitatea?

Despre carti … in citate , aforisme , maxime
Kafka despre carti si efectul cititului asupra sufletului uman Kafka despre carti si efectul cititului asupra sufletului uman Reviewed by Diana Popescu on iunie 09, 2014 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Kafka, cum de ti-a venit in minte tocmai el ? Ori pentru ca a murit intr-o zi de iunie, intr-un sanatoriu de langa Viena, unde nu mai putea comunica decat in scris si unde, in acea zi de iunie si-a smuls tubul de oxigen. "Procesul" este de-o actualitate trementa,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mereu va fi (actual) pt. absurdul de-o savoare aparte. Kafka a fost un susținător al modernității, chiar cu toate clivajele acesteia. Un spirit observațional fin care a reușit să înscrie sofismele și o anume sensibilitate în logica analitic-matematică. Și toate acestea fără pic de mistificare.
      Cu adevărat un scriitor rar în peisajul romanului modern.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Da, este procesul pe care ti-l face lumea exterioara, dar si cel caruia nu cum te sustrage cu lumea ta interioara.

      Ștergere

Un produs Blogger.