Dragostea ca limba straina | Postulatele dragostei

Da, la fel ca si o limba straina sau chiar nativa, dragostea este un limbaj care trebuie sa fie invatat! Cei mai multi dintre noi vad dragostea  drept ceva natural, un potential al fiintei noastre interioare ce abia asteapta sa fie trezit la viata de o magica intalnire cu un suflet pereche, cu o persoana speciala careia sa ii daruim si care sa ne daruiasca in mod neconditionat afectiune. Leo Buscaglia, in cartea sa "Love: What Life Is All About" (Dragostea: Ce inseamna intru totul in viata"), bazata pe cursul sau din 1969 de la Universitatea Californiei de Sud, tine neaparat sa ne schimbe aceasta perspectiva!

Postulatele dragostei
Dragostea ca limba straina
Dand ca exemple numeroase cazuri, atat folclorice cat si reale, despre copii crescuti de animale in afara civilizatiei, Buscaglia considera ca asa cum "invatam" sa fim umani, invatam si sa iubim. El ii citeaza pe diferiti psihologi, psihiatri, sociologi, antropologisti si educatori care au fost de parere ca dragostea este "un raspuns invatat, o emotia invatata," si deplange o fixatie culturala ce ne formeaza o idee gresita despre iubire...

Cei mai multi dintre noi continuam sa ne purtam ca si cum dragostea dormiteaza in sufletul nostru si asteapta o vreme mistica a constientizarii sale pentru a inflori in toata splendoarea sa. Numerosi oameni asteapta acest lucru toata viata. Parem sa neglijam faptul extrem de evident ca multe persoane isi irosesc viata incercand sa gaseasca dragostea, straduindu-se sa o traiasca, si trecand pe cealalta lume fara si-o dezvaluie cu adevarat vreodata.

Cu toate acestea, argumenteaza Buscaglia, acest destin sumbru si-l harazesc chiar oamenii care il traiesc, si poate fi evitat cu atat mai mult cu cat investim mai mult in a invata dragostea. El descrie un surprinzator paradox despre felul cum ajungem sa schiopatam in iubire: daca cineva vrea sa invete despre masini, nu ezita sa studieze aceasta ramura a tehnicii; daca cineva isi doreste sa invete sa gateasca, nu se da inapoi de la inscrierea la un curs de bucatar. Atunci cand vine vorba insa despre dragoste, subliniaza Buscaglia, asteptam ca stiinta despre ea sa pogoare in mod magic, ca prin minune, asupra noastra. "Nici mecanicul auto, nici bucatarul," scrie el, "nu va crede niciodata ca prin simpla "vrere" de a acumula cunoasterea in specialitatea sa, va ajunge vreodata sa fie expert in aceasta."

Buscaglia specifica:" Dragostea este o reactie invatata, emotionala. Este un raspuns la un grup de stimuli si comportamente. La fel ca toate comportamentele invatate, ea este afectata de interactiunea celui care invata cu mediul sau, de abilitatea lui de a invata, si de tipul si forta motivatiilor sale."

Dragostea este o interactiune dinamica, traita in fiecare secunda a vietilor noastre, este totul in vietile noastre.

Buscaglia reuseste sa emita sapte sugestice postulate despre dragoste:

- Nimeni nu poate da ceea ce nu poseda. Pentru a darui dragoste trebuie sa posezi dragoste.
- Nimeni nu poate invata ceea ce nu intelege. Pentru a invata despre dragoste trebuie sa intelegi dragostea.
- Nimeni nu poate sti ceea ce nu invata. Pentru a invata despre dragoste trebuie sa traiesti in dragoste.
- Nimeni nu poate aprecia ceea ce nu recunoaste. Pentru a recunoaste dragostea trebuie sa fii receptiv fata de dragoste.
- Nimeni nu se poate indoi de ceva in care doreste sa se increada. Pentru a te increde in dragoste tebuie sa fii convins de dragoste.
- Nimeni nu poate admite ceva fata de care nu se simte vulnerabil. Pentru a te deschide dragostei trebuie sa fii vulnerabil fata de dragoste.
- Nimanui nu ii place ceva caruia nu i se dedica. Pentru a te dedica dragostei trebuie sa evoluezi mereu in dragoste.

Aceasta evolutie in dragoste, spune Buscaglia, este un proces atat activ, cat si interactiv. Traim dragostea, dar si invatam despre ea in timp ce o traim si atat cat traim. Poate ca, in acest context, celebra insa banalizata expresie a lui Marin Preda castiga in semnificatie si prospetime: "Daca dragoste nu e, nimic nu e."


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Mitul lui Adonis | Legende grecesti ale dragostei

Cum ti se oglindeste dragostea in ochi?

Dragostea la prima vedere in citate, aforisme, maxime 

Dragostea ca limba straina | Postulatele dragostei Dragostea ca limba straina | Postulatele dragostei Reviewed by Diana Popescu on iulie 01, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Mikael Oddmund4 iulie 2014 la 10:29

    Pertinent. Învățarea este totuși condiționată cultural: vom acumula ceea ce am fost 'educați' să acumulăm. Iar asta înseamnă cerc restrâns de opțiuni. O fi bine, o fi rău, discutabil. Toți opinăm despre ea, puțini o stăpânesc.
    Poate se reduce totul la endorfine. Ar fi mai simplu de ocazionat.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.