Superstitii despre dinti

Superstitiile, semnele bune si rele asociate cu dintii / maselele au jucat si - va vine sa credeti sau nu - continua sa aiba un important rol in viata oamenilor, un lucru cat se poate de explicabil avand in vedere ca dintii nu sunt numai instrumente indispensabile in hranire, ci au si capacitatea de darui frumuseste si a marturisi despre sanatatea si tineretea fiecaruia dintre noi.

Superstitii despre dinti
Superstitii despre dinti
In traditia zarathustrica, maselele de minte reprezentau indicii notabile pentru oameni. Daca o persoana nu avea masele de minte, se credea ca nu era deloc sprijinita in viata de catre stramosi sai sau ca fusese abandonata de acestia, intrucat era rodul casatoriei intre oameni din aceeasi familie.

Un oarecare doctor Fall din Germania s-a cufundat cu ceva timp in urma intr-o interesanta munca de cercetare, ajungand la concluzia ca fiecare dintre dintii din gura este asociat cu un anumit organ intern din corp. Conform tabelului sau, maselele de minte erau conectate, desigur, cu mintea!

O veche superstitie slava sustinea ca maselele de minte apar numai la oameni ce pot deveni foarte intelepti odata cu trecerea timpului, reusind totodata sa aiba atat trupul cat si sufletul foarte puternice. Numai cei stapaniti de un viguros spirit interior erau posesorii a nu mai putin de patru masele de minte! Astfel de oameni erau vegheati si aparati de strabuni. Din aceasta cauza, nu era recomandat, ba chiar era interzis sa iti scoti o masea de minte, indiferent cata durere iti provoca. Oamenii care aveau cutezanta sa isi extraga maseaua de minte pierdeau protectia familiei lor.

Intr-un stravechi ritual, maselele de minte erau mentinute sanatoase gratie unui farmec aparte. Atunci cand un om era afectat de durere din pricina lor, el trebuia sa mearga la o apa in care se reflecta luna plina, sa bea sau sa-si clateasca gura cu ea, si sa dea glas urmatoarei incantatii: "Intelepciunea este a mea, protectia este a mea, dar durerea si boala nu-mi apartin!"

Intr-o superstitie occidenta consacrata, se zice ca aduce ghinion sa iti numeri dintii. Cu toate acestea, potrivit cartii "Povesti si superstitii din folclor," de Sidney Addy, "exista in Derbyshire obiceiul ca oamenii sa-si pastreze pana la moarte dintii cazuti intr-un borcan, acesta fiind pus in sicriu si ingropat odata cu ei. Mamele obisnuiau si ele sa tina dintii de lapte ai copiilor in borcane. Se spunea ca atunci cand ajung in rai, oamenii trebuiau sa dea socoteala pentru totii dintii avuti pe pamant."

In cartea "Superstitii din Orzak," Vance Rudolph consemna ca localnicii isi scoteau dintii stricati in functie de perioadele astrologice, indiferent cat de mult trebuia sa astepte si sa sufere. Se zicea ca extractiie aveau loc cel mai bine in Varsator si in Pesti, iar batranii afirmau ca era benefic sa iti scoti un dinte mai curand dimineata decat dupa amiaza, daca nu se mai tinea cont de semnele astrologice.

In "Note despre folclorul din comitatele din nordul Angliei si frontiere," William Henderson scria despre o inedita superstitie legata de pierderea dintilor de lapte: "Corespondentul meu din Sussex imi poveste despre o tanara femeie din comitat care a protestat impotriva aruncarii dintilor de lapte ai copiilor, declarand ca daca sunt gasiti de vreun animal si sfaramati in gura acestuia, noii dinti ai copiilor vor fi asemeni celor ai respectivului animal. Pentru a-si dovedi afirmatiile, femeia a dat exemplul unui batran domn, pe nume Simmons, care avea un mare dinte de porc in maxilarul superior, drept urmare a faptului ca mama lui aruncase din greseala unul din dintii sai de lapte in albia din cocina porcilor."

In folclorul copiilor din Romania, Zana Maseluta din occident era inlocuita de cioara. Astfel, ori de cate ori unui tanc ii cadea un dinte de lapte, el il arunca peste casa, si rostea de trei ori incantatia magica:  „Cioara, cioara negricioara, / Na-ti un dinte de fier/ Si da-mi unul de otel!” In acest fel, copilul se asigura ca in locul dintelui pierdut ii va creste unul mai alb, mai frumos si mai sanatos.

Iata si alte stranii superstitii europene despre dinti si masele:

- Strungareata sau spatiul mare dintre dintii din fata semnifica o viata lunga.
- Strungareata ori incisivii distantati de pe maxilarul superior indica plecarea si stabilirea la mare distanta de casa parinteasca.
- Pentru a avea noroc si a te feri de ghionioane, arunca intotdeuna in foc un dinte cazut sau extras de dentist!
- Pune un dinte de lapte proaspat cazut intr-o gaura de soareci astfel incat sa creasca altul frumos si sanatos in locul lui.
- Dintii foarte lati din fata prevestesc ca vei calatori intreaga viata.
- Pentru a fi mereu insotit de noroc, poarta asupra ta, asemeni unui talisman,  o masea de minte.
- Arunca un dinte care ti-a cazut peste umarul tau, fara a te uita unde cade si iti va creste in schimb unul drept si frumos. Daca, insa, te uiti inapoi, nou tau dinte va fi stramb sau incovoiat.
- Intr-o superstitie de pe taramurile anglo-saxone, mestecarea tutunului avea darul de a mentine dintii sanatosi. Oare?
- Probabil ca inainte sa apara pasta de dinti, se recomanda, ca mod de intretinere si albire a dintilor, frecarea lor cu scrum de tigara. Un alt tratament alternativ consta din mestecarea a cat mai multa coaja de paine!
- Cu cat iti scoti mai tarziu maseaua de minte, cu atat vei avea o viata mai lunga.
- Pune primul dinte de lapte cazut al unui copil intr-un pahar de apa si vrajitoarele (ori Zana Maseluta) il va lua noaptea, lasand in schimb un banut.
- Ascunde sub o piatra un dinte de lapte, si cel care ii va lua locul va creste drept.
- Daca un caine iti gaseste un dinte de lapte, el iti va fi inlocuit de un colt de caine! Acelasi lucru se spunea ca se petrece atunci cand un caine pasea peste un dinte de lapte aruncat neglijent in batatura. Ceva asemanator se intampla in cazul in care dadea peste un dinte de lapte un sobolan, un iepure ori un alt animal.
- O ciudata superstitie, nascocita probabil de un stirb rauvoitor, statua ca daca cine ramanea fara dinti inainte de a implini 21 de ani, urma sa traiasca 100 de ani!
- Atunci cand iti cade un dinte de lapte, aseza-l sub perna inainte de a te culca si dimineata vei gasi in schimbul sau o moneda (Zana Maseluta!).
- Daca iti cade un dinte, unul invecinat ii va urma in curand.
- Atunci cand i se scoate primul dinte de lapte (fara anestezie!), un copil trebuie sa-l arunce peste cap, si nu va avea nicicand in viata vreun dinte stricat.
- O mare strungareata la dintii din fata anticipeaza acumularea unei considerabile averi.
- Intr-o alta superstitie, se spune ca e musai sa nu-ti atingi cu limba zona din care ti-a fost extras un dinte, ca nu cumva sa-ti creasca in loc unul de aur!
- Daca cel dintai dinte al unui copil se iveste pe maxilarul de jos, el va avea viata lunga.
- Cine isi inteapa dintii cu un ac sau un bold, si-i strica si este urmarit de ghinioane.
- Pune un dinte cazut sub ulciorul de apa al bunicii, si aceasta se va bucura de noroc.
- Dintii din fata fara nici cea mai mica despartitura intre ei prezic ca vei trai intotdeuna aproape de locul unde te-ai nascut.
- Pentru a avea noroc in viata, arunca un dinte proaspat cazut peste umarul drept.
- Clipa in care iti scoti maseaua de minte semnaleaza ca ti-ai trait jumatate din viata.
- Nu vei fi niciodata intelept sau nu-ti va veni mintea la cap pana cand nu-ti scoti maselele de minte.
- Potrivit unei superstiti raspandite, un copil care are dinti inca de la nastere va fi extrem de egoist.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Duminica in superstitiile lumii

Dintii din vis | Interpretarea si semnificatia viselor 

Inelele in superstitiile lumii
Superstitii despre dinti Superstitii despre dinti Reviewed by Diana Popescu on iulie 01, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. m-a intrebat cea mica ,cum sa arunce dintisorul peste casa ca " DOAR NOI STAM LA BLOC " ? e.... SI DUPA O LUNGA MUNCA DE LAMURIRE AM CONVENIT CA SI CASUTA PAPUSII E BUNA !!!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.