Pisica, simbol si semnificatie

Pisica este un simbol cu semnificatii multiple in diverse culturi si timpuri ale lumii, reprezentand atat puterea solara cat si pe cea a lunii, precum si splendoarea noptii. Pisica poate simboliza intunericul, raul, demonii, hotia si siretenia, lenea, ipocrizia, distantarea afectiva, infumurarea, dar si independenta, libertatea, dorinta, intuitia si subconstientul.

Simbol pisica
Pisica, simbol si semnificatie
In Egiptul antic, pisica (aelurus) era un simbol al lunii si era venerata ca "marea pisica" Mau (cum am zice noi, "miau") care, in Cartea mortilor, il doborase la pamant pe sarpele mitologic Apophis, ce incercase sa rastoarne barca solara a zeului Ra. Poate si din cauza fixitatii privirii sale, pisica era corelata cu Bastet, zeita lunii, care veghea cu seninatate si obiectivitate asupra faptelor oamenilor si animalelor.

Bastet sau Bast pare sa-si fi facut aparitia in Egipt in anii 2890-2686 i.Hr., picturile sale de pe peretii templelor reprezentand-o ca o femeiei cu cap de pisica, de leu sau ca o mare pisica salbatica a desertului. Asociata cu pisica domestica in jurul anului 1000 i.Hr., Bastet era vazuta in scrierile egiptene drept caldura soarelui primaverii si a inceputului de iarna, inlesnind reaparitia vietii din pamantul umed dupa ce apele Nilului, ce inundasera tarinile, se retrageau in matca lor. Din aceasta cauza, era considerata o zeita a fertilitatii, a imblanzirii (apelor), a domesticirii, fiind infatisata frecvent cu pisicile sale domestice in jurul ei. De asemeni, zeita pisicii domestice era o divinitate protectoare, o mama ce isi apara puii, motiv pentru care psicile erau divinizate si mumificate in stravechiul Egipt.

Bubastis, orasul sacru al lui Bast, era vestit pentru festivalurile sale elaborate si pline de voiosie. Datorita blandetii si veseliei sale, Bastet era apropiata in credinta egiptenilor de Hathor, sarbatorile dedicate celor doua zeite fiind frecvent extrem de asemanatoare. Orasul consacrat lui Hathor, Dendera, era numit si "Per-Bast-ul sudului", dupa cel al lui Bast, si gazduia un important templu al zeitei pisici.

Grecii din antichitate o identificau pe Bast cu Artemis, corespunzatoare zeitei romane Diana. Divinitate a lunii, Diana era uneori reprezentata avand mai multe pisici la picioarele sale.

In Evul Mediu, zeita Diana a devenit cunoscuta drept Regina a vrajitoarelor, din acest motiv pisica fiind asociata cu practicile magice si cultul Zeitei, ceea ce a determinat mai tarziu consacrarea sa ca unul din cele mai populare simboluri ale Halloween-ului.

In mitologia scandinava, Freya, zeita fertilitatii, care binecuvanta nou-nascutii,  mergea intr-un car tras de pisici, amintind de imaginea straveche a mamei zeilor, Cybele, la al carei car erau inhamati doi lei.

Desi domesticita inca din vremea Egiptului antic, pisica a fost uneori si un simbol al cruzimii (poate din pricina obiceiului ei de a vana) si al libertatii (intrucat se lasa cu greu prinsa). In lumea celtica, pisicile simbolizau raul si erau sacrificate in ritualuri religioase.

Egiptenii aveau convingerea ca pisica este inzestrata cu suflet, o credinta neimpartasita de biserica crestina, potrivit careia toate animalele erau lipsite de orice fel de simtamant. Barbatii din Evul Mediu nu priveau cu ochi buni inclinatia femeilor de a-si alatura animale de casa pe care le tratau cu mare grija si iubire, asa ca au ajuns sa le condamne de legaturi necuvincioase cu cainii si pisicile lor. O femeie vazuta mangaindu-si pisica sau alintand-o cu vorbe dulci putea fi suspectata de vrajitorie si arsa pe rug!
Se credea ca demonii isi faceau salas in special in pisicile negre, culoarea lor fiind una a infernului si a mortii. Tot pisicii negre ii erau atribuite puteri speciale, necurate, folosite de vrajitoare in ritualurile lor magice.
In Europa si America exista pana in zilele noastre superstitia ca pisicile negre aduc ghinion sau sunt semne rele. In trecut, mamele obisnuiau sa-si tina bebelusii departe de ele pentru a nu le suge rasuflarea copilasilor la fel ca niste vampiri.

Nocturna si independenta, pisica constituia asadar in crestinism un simbol al intunericului, al Satanei, dar si al lenei.

Musulmanii gandesc sa pisica este un animal norocos, cu sapte vieti, si ca pisica neagra este inzestrata cu puteri magice. Intr-o legenda musulmana, pisica este onorata pentru ca l-a salvat pe Mohammed de atacul unui fioros sarpe. Exista credinta ca litera M conturata pe crestetul pisicilor de urechile lor este un insemn al Profetului (M de la Mohammed).

Daca, potrivit traditiei, pisica este considerata a avea o natura feminina, indienii Pawnee din America de Nord o vad ca un simbol al sireteniei si al hotiei, la fel cum, in vechile basme europene, pisica personifica abilitatea de a te descurca prin intermediul minciunii si ipocriziei. In alte culturi, pisica este malefica intrucat poseda subtilitatea si prefacatoria raului, reprezentand totodata, uneori, si un simbol al mortii.

In China, pisica este un animal Yin (intrucat este nocturna) si este in posesia unor puteri ale raului, dar si ale transformarii. Chinezii ii asuma uneori si capacitatea de a alunga spiritele rele, dar interpreteaza intrarea ei intr-o casa ca un semn prevestitor de saracie. Mamele ii avertizeaza pe copiii care refuza sa mearga la culcare ca vor fi rapiti de o pisica. Se spune ca, gratie vederii lor ascutite, pisica poate zari spiritele din intuneric. In provincia Zhejiang, pisicile albe nu sunt tinute pe langa casa intrucat pot urca noaptea pe acoperis pentru a fura razele lunii ori a se transforma in spirite rele. Intr-o superstitie chinezeasca, pisicile moarte nu trebuie niciodata sa fie ingropate pentru a nu se preschimba in demoni, fiind mai sigur sa fie agate de ramurile unor copaci. Se mai credea ca o pisica care sarea peste un sicriu readucea cumva la viata decedatul, transformandu-l intr-un "mort viu", ce urma sa bantuie oamenii.

Ca si chinezii, japonezii ii atribuie pisicii abilitati de transformare si capacitatea de a introduce spirite rele in cei morti. In religia buddhista, pisica este blestemata, asemeni sarpelui, intrucat amandoua creaturile nu au plans la moartea lui Buddha.
Cu toate acestea, la ferestrele barurilor si restaurantelor japoneze se obisnuieste sa se puna imagini ale unor pisici cu o laba ridicata. Aceste reprezentari grafice, numite "manekineko," sunt inzestrate, conform superstitiei, cu darul de a aduce prosperitate.

Pisica poate intrupa benefice simboluri si semne din punct de vedere spiritual.
Rezerva ori distantarea emotionala a pisicii ne poate semnala ca ar trebui sa ne indepartam de anumite situatii de viata sau de anumiti oameni.
Uneori, misterul cu care este invaluita pisica, comportamentul sau imprevizibil  si nazdravaniile sale neasteptate ne transmit un mesaj legat de creativitatea pe care nu ar trebui sa o neglijam in evolutia noastra personala. Totodata, misterul aparent al pisicii ar putea sa ne aduca aminte ca avem puterea de a nu ne lasa prada iluziilor, ca nu trebuie sa ne lasam incatusati de false credinte sau de ignoranta si ca putem ajunge la o autentica intelegere a lumii apeland la intelepciunea noastra interioara. Pisica ne indruma in acest fel sa ne focalizam catre inimile, mintile si sufletele noastre, ne indeamna sa credem in noi insine pentru a ajunge la miezul sau esenta lucrurilor.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cainii, pisicile si personalitatea stapanilor lor

Pisica din vis | Interpretarea si semnificatia viselor

Superstitii despre culoarea pisicilor
Pisica, simbol si semnificatie Pisica, simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on septembrie 02, 2014 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Ce înseamnă când aud după miezul nopții (ora două noaptea) pisici miorlăind? Menționez că nu este vis!

    RăspundețiȘtergere
  2. Înseamna ca vecinii tai au pisici care nu dorm......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-)))
      sau or mai fi pisici afarä, flämande si infrigurate. :p

      Ștergere
  3. Am visat că o pisică a intrat în casă la mine....nu știu de unde și cum ....era cenușie paremise avea și verde ....eu nu suport pisicile....nu am putut să o dau afară ,ea minca ceva de la bucătărie,după asta nu vroia să iàsă afară și eu am apucato și am aruncato afară....a murit....de menționat ca era noapte afară ...dar era lumină aprinsă...
    Ce poate însemna asta???😞
    Deja mă tem!

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce or fi oamenii naivi si prosti?😂.Pisica e un animal frumos si placut ca oricare animal,fie ca e neagra sau cu dungi....

    RăspundețiȘtergere
  5. cum adica nu este adevarat ce spuneti !!!!!! 😠😠

    RăspundețiȘtergere
  6. ce naivi nu stiu nimic despre pisici

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.