Stiinta de a-ti gasi sufletul pereche

Poate ca prea multi dintre noi, de prea multe ori in viata, ne agatam de ideea fixa a sufletului pereche si trecem cu vederea bucuria si implinirile pe care ni le pot oferi persoanele din imediata noastra apropiere. Poate... Oricum, cineva a avut grija sa puna la punct un fel de stiinta a sufletului pereche, pentru a ne destrama iluziile legate de sufletul pereche. Acest cineva este cu adevarat un om de stiinta! Este vorba despre Randall Munroe, specialist in robotica la NASA, care, intr-un capitol din cartea sa "Ce-ar fi daca?: Raspunsuri stiintifice serioase la intrebari ipotetic absurde," a luat in calcul posibilitatea de a ne intalni adevaratul suflet pereche.

Teoria sufletului pereche
Stiinta de a-ti gasi sufletul pereche
Munroe raspunde in acest capitol intrebarii aparent simple, de fapt nelinistitoare si stranii a unui cititor: "Ce-ar fi daca oricine ar avea numai un singur suflet pereche, o persoana aflata in mod aleatoriu undeva in lume?" Recunoscand ca acesta intrebare reprezinta un adevarat "cosmar," Munroe se apropie de aceasta ipoteza cu scepticism si deschidere mentala:

Sa presupunem ca sufletul tau pereche ti-a fost menit la nasterea ta. Nu stii nimic despre cine si unde este dar, ca intr-un cliseu romantic, l-ai putea recunoaste de indata ce ochii vostri se intalnesc.

Dintr-o data, se ivesc cateva intrebari. Pentru inceput, este sufletul tau pereche inca in viata? O suta de miliarde de oameni sau ceva in genul asta au trait pana acum pe pamant, dar numai sapte miliarde sunt in viata in prezent (ceea ce presupune o rata de mortalitate a conditiei umane de 93%). Daca am fi cu totii dispusi in perechi la intamplare, 90% dintre sufletele noastre pereche ar trebui sa fie deja moarte.

Daca acest lucru nu ne-a descurajat indeajuns, Munro ne asigura ca lucrurile stau si mai rau atunci cand luam in calcul nu numai prezentul si trecutul:

Cineva poate obiecta ca ar trebui inclus si un numar necunoscut de suflete pereche din viitor. Vezi tu, daca este posibil ca sufletul tau pereche sa fi trait intr-un trecut indepartat, de ce nu ar fi la fel de posibil ca el sa traiasca intr-un viitor indepartat? La urma urmei, nu poti avea decat un singur suflet pereche!

Pentru a face aceasta problema mai putin incurcata, Monroe presupune ca sufletul nostru pereche este contemporan cu noi si, pentru a simplifica si mai mult lucrurile, ca diferenta de varsta dintre noi si el este de numai cativa ani. Cu acesti parametri, fiecare dintre noi ar trebui sa-si caute sufletul pereche printre jumatate de miliard de potentiali parteneri. Chiar si asa, matematica nu ne da prea multe sanse. Munroe explica:

Sa punem la socoteala si sexul precum si orientarea sexuala a sufletului pereche? Cultura sa? Limba sa? Putem folosi datele demografice pentru a restrange aria de cautare, dar, in acest fel, ne indepartam de ideea de a cauta un suflet pereche care exista in lume in mod aleatoriu. In scenariul nostru, nu stii nimic despre sufletul tau pereche pana cand iti incruciezi ochii cu ai sai.

Pornind de la necesitatea mitica de identificare prin contactul ochilor, Munroe ne pune in vedere o alta sansa infinitezimala de a ne gasi sufletul pereche:

Numarul de oameni straini cu care avem contact al ochilor zilnic este greu de estimat. Poate varia de la aproape niciunul (pentru cineva dintr-o localitate mica) la mai multe mii (intr-un oras foarte aglomerat). Sa presupunem ca ochii tai se incruciseaza cu cei ai catorva duzini de noi straini in fiecare zi. (Eu sunt destul de introvertita, asa ca acesta este o estimare foarte generoasa). Daca 10% dintre ei sunt apropiati de varsta ta, inseamna circa 50.000 de-a lungul intregii tale vieti. Avand in vedere ca ai 500.000.000 de potentiale suflete pereche, rezulta ca ai sansa de 1 la 10.000 de a-ti afla adevarata dragoste pe parcursul intregii tale vieti.

In acest punct al rationamentul sau, Munroe recurge la un scenariu nitel science-fiction, presupunand existenta unei platforme artificiale de maximizare a contactelor ochilor, pe care o numeste "Ruleta sufletului pereche":

Daca fiecare om ar folosi acest sistem opt ore pe zi, de sapte ori pe saptamana, si ti-ar lua numai doua secunde pentru a-ti recunoaste sufletul pereche, un astfel de sistem ar putea duce, in teorie, la intalnirea sufletului pereche al fiecaruia intr-un interval de timp de cateva decenii.

In lumea reala insa, fiecare om are probleme in a-si gasi cat de putin timp pentru dragoste, numai cativa fanatici putand eventual sa-si dedice cateva decenii pentru descoperirea iubirii vietii lor. Poate ca numai cei bogati si-ar putea permite sa foloseasca Ruleta sufletului pereche... In acest caz, daca numai 1% dintre oameni utilizeaza ruleta, sufletul lor pereche trebuie cautat in restul de 99%. Daca numai 1% dintre oameni foloseste ruleta, doar 1% din acesti 1% ar putea sa-si afle sufletul pereche potrivit acestui sistem, de 1 din 10.000.

Dupa alte explorari duse pana la extreme ale acestui scenariu, Munroe ajunge la o supozitie cu care suntem familiarizati:

Date fiind presiunea psihica si stresul la care sunt supusi, unii oameni se vor preface ca si-au gasit dragostea vietii lor. Ei vor dori sa intre in clubul select al celor care si-au aflat sufletul pereche, asa ca se vor atasa de o alta persoana singura si vor pune in scena cu aceasta o falsa intalnire a doua suflete pereche. Cei doi se vor casatori, vor ascunde problemele din relatia lor de cuplu, si se vor stradui din rasputeri sa se prefaca ca sunt in culmea fericirii atunci cand se vor intalni cu prietenii si familia.

Concluzia lui Munroe opune, totusi, teoria cautarii fara speranta a sufletului pereche cu speranta care ne tine inimile frematand de viata din cauza sentimentului nostru ca totul este posibil, a optimismului de neclintit care ne ajuta sa continuam sa traim si sa iubim:

O lume in care exista in mod aleatoriu un singur suflet pereche pentru fiecare om ar fi o lume tare singuratica. Sa speram ca nu aceasta este lumea in care traim.


Articole din Blogul Dianei din acelasi domeniu:

Avem un suflet nemuritor - Dovezi stiintifice

Testul celor trei site ale lui Socrate

Dragoste oarba | O poveste cu talc
Stiinta de a-ti gasi sufletul pereche Stiinta de a-ti gasi sufletul pereche Reviewed by Diana Popescu on septembrie 02, 2014 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Nu este nici o stiinta sau noroc sau intamplare a vietii.Pur si simplu pt.f.multa lume sufletul pereche nu exista,pt.majotritatea doar cred ca l au gasit,pana se conving ca nu i asa.Exista suflete pereche,dar...pt.enorm de multi oameni,el nu se intalneste,intr o viata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveti dreptate!Asa este.POti sa traiesti o viata cu,,jumatatea,,ta,dar nu,cu sufletul pereche,acela sa nu l gasesti cat traiesti.DA!

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici nu este bursa locurilor de munca,draga anonim!Fa ti publicitate in alta parte.Sunt de acord cu asta dar nu aici.

    RăspundețiȘtergere
  4. Autorul teoriei în primul rând ar trebui să definească în detaliu noţiunea de suflet pereche astfel încât fiecare să poată stabilii obiective, strategii, etc.şi oportunitatea eforturilor necesare găsirii sufletului pereche!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.