Vrei sa il omori pe Hitler? | Paradoxul lui Hitler

Daca ai avea posibilitatea sa calatoresti in timp, ai vrea sa-l omori pe Hitler inainte ca acesta sa provoace cel de-al II-lea razboi mondial, salvand astfel omenirea de la un enorm dezastru?

Vrei sa il omori pe Hitler?
 Paradoxul lui Hitler
Ei bine, chiar daca ai dori sa faci acest lucru, nu ai avea cum sa reusesti! De ce? Din cauza asa numitului paradox al lui Hitler, asociat cu paradoxul calatoriei in timp. Potrivit acestuia, daca l-ai ucide pe dictator, nu ai mai avea cum sa ai la cunostiinta despre el in prezent, asadar nu te-ai mai putea decide sa-l omori si nu ar mai avea nici un rost sa calatoresti in timp pentru a face asta! Te-am lasat putin in ceata, nu-i asa?

O relativa solutionare a paradoxului lui Hitler ar presupune sa te intorci in timp pentru a-l ucide pe Adolf dupa ce ai gasit un mesaj in care ti se spune sa faci acest lucru. Apoi, dupa asasinarea lui, ar trebui sa scrii un mesaj catre tine insuti (acelasi descoperit de tine anterior), pe care ar urma sa-l gasesti peste ani, transmitandu-ti ca trebuie sa calatoresti in timp pentru a-l omori pe Hitler!

Un paradox asemanator, asociat si acesta cu calatoria in timp, este paradoxul bunicului, descris de scriitorul de science fiction Nathaniel Schachner in povestirea sa scurta "Voci ancenstrale" si de Rene Barjanel in a sa carte "Calatorul impiedicat."

In paradoxul bunicului, lucrurile se intampla cam asa: un calator in timp se intoarce in trecut si isi omoara bunicul inainte ca acesta sa ii cunoasca bunica. In consecinta, calatorul in timp nu ar fi trebuit sa se nasca niciodata. Dar, daca el nu s-ar fi nascut, nu ar fi putut traversa timpul spre trecut pentru a-si ucide bunicul!

Intr-un alt exemplu (science fiction), ai putea folosi o serie de informatii stiintifice de ultima ora pentru a inventa o masina a timpului si a calatori in trecut pentru a-l impiedica pe un savant sa isi duca la bun sfarsit munca care ti-a permis construirea masinii timpului. Un paradox de acelasi gen este cel al auto-infanticidului, in care un om merge in trecut si se omoara pe el insusi atunci cand era copil.

Paradoxurile de mai sus au condus la ideea ca o calatorie in timp este paradoxala, adica imposibila din punct de vedere logic. Cu toate acestea, unii filosofi si oameni de stiinta cred in posibilitatea miscarii prin timp la fel ca si prin spatiu, cu conditia de a nu a fi afectat in nici un fel trecutul.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Parabola lingurilor | O poveste cu talc

Alegoria pesterii | Pestera lui Platon

Pe cine alegi sa omori? | Problema tramvaiului
Vrei sa il omori pe Hitler? | Paradoxul lui Hitler Vrei sa il omori pe Hitler? | Paradoxul lui Hitler Reviewed by Diana Popescu on octombrie 23, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.