Curatenia de primavara in traditiile lumii

Probabil ca pentru multi dintre noi, curatenia de primavara nu are de a face cu traditiile, cultura sau spiritualitatea. Pur si simplu, frigul iernii ne leneveste poate si ne face sa adunam lucruri claie peste gramada, iar odata ce soarele isi reintra in drepturi, parfumul florilor incepe sa ne gadile nasul, iar aerul primavaratic ne improspateaza trupul si sufletul, simtim nevoia sa ne facem ordine in case, sa le curatim si sa le dam o noua infatisare. Oricum, in unele parti ale lumii, curatenia de primavara are mult de a face cu o schimbare interioara, religioasa ori spirituala. Iata cateva dintre aceste traditii...

"Curatenia de primavara" la chinezi


Curatenia de primavara
Anul nou chinezesc sau anul nou lunar este sarbatorit de la sfarsitul lui ianuarie pana la jumatatea lui februarie potrivit calendarului gregorian. Prima zi a acestui nou an marcheaza sfarsitul iernii si, drept urmare, ritualul de curatire ce are loc mai inainte este tot un fel de curatenie de primavara. In limba cantoneza exista zicala: "arunca afara mizeria la Ninyabaat." Ninyabaat este cea de-a douazecisiopta zi a a celei de-a XII-a luni (calendarul chinezesc constand tot din 12 luni, la fel ca si al nostru). Prin curatenia generala din aceasta zi se scapa de ghinionul anului trecut si se pregateste intrarea in casa a norocului noului an. Multi chinezi se ocupa cu acest prilej si de zugravirea locuintelor, precum si de repararea a tot ce este stricat in acestea. In camere trebuie sa se faca curat de la intrare catre centrul casei, gunoiul adunat urmand sa fie aruncat prin usa din spate. Usa din fata este rezervata numai intrarii norocului! Maturile folosite in acest context sunt puse deoparte si nu se mai utilizeaza cateva zile dupa inceperea noul an astfel incat sa nu inlature norocul!

Curatenia de primavara la persani, iranieni si zoroastrieni


Persanii, iranienii si zoroastrienii au o sarbatoare numita Nowruz care pica in prima zi de primavara si cea dintai zi din calendarul persan. Oamenii se bucura de Nowruz in numeroase tari din Asia Centrala, Orientul Mijlociu si din alte parti ale lumii.
Inainte de debutul festivalului Nowruz se desfasoara un ritual de curatare cunoscut sub numele de Khaneh-Tekani, adica, in traducere literala, "cutremurarea casei." Intreaga familie se apuca de trebaluit, atat inauntrul, cat si in afara locuintei, ocupandu-se de lucruri care nu au fost curatate prea des in decursul anului, precum covoare, vesela si mobila, dar si de inlaturarea gunoaielor aparute in gradina de-a lungul iernii. Casele trebuie sa fie neaparat acoperite cu un nou strat de vopsea sau var. Pentru a improspata aerul, oamenii ard lemn de santal sau alte ierburi si flori inmiresmate, cum ar fi zambilele. Khaneh-Tekani nu are drept scop numai curatarea casei, ci si descotorosirea de trecut si de spiritele rele.

Curatenia de primavara la tailandezi


In multe calendare asiatice, Anul nou cade in vremea lunilor de primavara. In Tailanda, noul an incepe pe 13 aprilie, marcand o sarbatoare de doua zile numita Songkran. Festivitati asemanatoare, ce se conformeaza aceluiasi calendar, se petrec in Laos si Cambodgia. Tailandezii utilizeaza aceasta perioada a anului pentru a da cu matura prin locuinte, dar si pentru a curata orice imagine sau statuie a lui Buddha din casele si altarele lor. Se organizeaza,  parade, in cadrul carora oamenii arunca apa spre portretele lui Buddha pentru a le purifica ritual. Adeseori, apa este amestecata cu ierburi parfumate, aceasta traditie avand darul de a le darui binecuvantare si noroc in noul an.
La origine, gestul de a turna apa peste cineva era vazut drept o dovada de bunatate si respect, apa ce se scurgea pe pe portretele lui Buddha fiind adunata si presarata cu grija peste batrani si calugari pentru a-i binecuvanta si purifica. In pezent, ritualul de purificare cu apa consta in stropirea oamenilor de pe strazi cu furtune si pistoale cu apa.

Curatenia de primavara la evrei


Pastele iudaic este o sarbatoare ce are loc in aprilie, prin care se celebreaza eliberarea vechilor evrei din Egipt. Conform Cartii Exodului, ei au plecat din acea tara intr-o atat de mare graba incat nu au mai avut vreme sa-si coaca painea ori sa ii puna drojdie. Din aceasta cauza, exista traditia ca evreii sa manance de Paste numai azima, o paine plata, fara drojdie. Torahul le interzice sa se atinga de produse continand drojdie, numite "chametz."
Ei bine, evreii petrec saptamani de-a randul inainte de Paste curatindu-si casele de chametz si indepartandu-l degraba din locuinte. Ei fac curat mai intai in bucatarie, apoi in toate odaile, inspectand cu grija fiecare crapatura pentru a se asigura ca se debaraseaza chiar si cea mai mica farama de chametz. Dupa aceea, aceasta substanta pacatoasa este arsa, intr-un ritual ce are drept tel inlaturarea chametzului spiritual de egoism si opresiune.

Curatenia generala din Guatemala


Nu toate curateniile generale se intampla in timpul primaverii! Quema del Diablo este una dintre cele mai socante, si are loc pe 7 decembrie in Guatemala. Multi dintre oamenii din aceasta tara urmeaza indeaproape obiceiurile occidentale de Craciun, incluzand colinde, impodobirea caselor cu brazi si schimbarea de cadouri. Cu toate acestea, daca te afli in Guatemala in preajma Craciunului si daca zaresti un personaj imbracat in rosu, nu trebuie sa-ti spui ca este Mos Craciun, intrucat ai de a face cu insusi diavolul!
Quema del Diablo inseamna "arderea diavolului." Se crede ca el se ascunde si pandeste de sub paturi, din colturile camerelor si din gramezile de gunoaie. Pentru a-l alunga pe necurat afara din casa oamenii fac o curatenie "la sange" si isi aduna tot gunoiul intr-o gramada uriasa careia ii dau apoi foc ori pe care aseaza o efigie a diavolului imbracat in straie rosii, cu barba si parul negru. Unele orase organizeaza mari focuri de tabara cu prilejul Quema del Diablo, insotindu-le din belsug cu muzica si focuri de artificii.


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Echinoxul de primavara – Traditii si simbolism

Primavara in citate, aforisme, maxime

Zilele Babelor – Traditii si superstitii
Curatenia de primavara in traditiile lumii Curatenia de primavara in traditiile lumii Reviewed by Diana Popescu on februarie 26, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Există un remediu ușor de preparat care are puterea de a ține la distanță răceala și gripa, cât și alte afecțiuni care ți-ar putea pune în pericol sănătatea.
    Cum se prepară elixirul sănătății

    Pentru prepararea elixirului sănătății, ai nevoie de: 2 lămâi de dimensiune medie, 200 ml de miere, o rădăcine medie de ghimbir, un borcan din sticlă de 0.5 litri.

    După ce ai spălat lămâile, curăță ghimbirul, taie-l în bucățele, apoi ametecă cele două ingrediente în blender. La final, adaugă și miere, după care amestecă bine compoziția rezultată și depoziteaz-o într-un borcan de sticlă care se închide etanș.


    Cum se administrează elixirul sănătății

    Adulții pot lua câte o lingură din acest amestec în fiecare zi, în timp ce copiilor li se administrează câte o linguriță. Se poate consuma ca atare sau în combinație cu ceai.

    Pe lângă faptul că este delicios, acest remediu este extrem de sănătos.

    Vitamina C din compoziția lămâilor susține sistemul imunitar în lupta contra virusurilor și a bacteriilor, în timp ce substanțele din compoziția mierii, dar și a ghimbirului au proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.