Povestea Sfantului Valentin | Legenda zilei indragostitilor

Legenda Sfantului Valentin si cea a zilei indragostitilor nu se potrivesc prea mult cu viata Sfantului Valentin, asa cum este consemnata de istorici. Cert este ca a fost preot in vremea imparatului Claudius, cunoscut pentru crunta sa persecutie impotriva crestinilor.

Legenda Sfantului Valentin si a zilei indragostitilor


Povestea Sfantului Valentin
Povestea Sfantului Valentin
Se spune ca, la un moment dat, Claudius ar fi dat un edict prin care interzicea casatoriile tinerilor, bazandu-se pe faptul ca soldatii necununati ar fi fost mai buni luptatori, fara a se teme de ceea ce li s-ar putea intampla lor ori familiilor lor daca ar fi murit. Desi poligamia era foarte populara in acele timpuri, unii oameni se simteau atrasi de religia crestina, ce propavaduia ca legatura dintre un barbat si o femeie consfintita prin casatorie era sacra si de nedespartit de-a lungul intregii lor vieti.

Se zice ca, vrand sa-si faca datoria fata de Dumnezeu, preotul/Sfantul Valentin ar fi ignorat legea lui Claudius, si i-ar fi casatorit in secret pe tineri. In cele din urma, ar fi fost prins, incarcerat si torturat.

Exista mai multe legende asociate cu sederea in inchisoare a Sfantului Valentin. Intr-una din ele, se povesteste ca Asterius, un camarad roman de celula, ar fi avut o fata oarba. Rugaciunile sfantului ar fi vindecat-o pe fetita, determinandu-l pe Asterius sa se converteasca la credinta crestina.

In anul 269 d.Hr., Sfantul Valentin ar fi fost condamnat pentru indrazneala de a incheia casatorii crestine la o pedeapsa tripla: bataie, lovire cu pietre si decapitare. Potrivit legendei, ar fi scris ultimele sale cuvinte intr-un biletel adresat fiicei lui Asterius. Aceste cuvinte, ce inspira mesajele romantice din prezent din ziua indragostitilor de pe 14 februarie erau: "de la Valentin-ul tau."

Oricum, aceasta legenda l-a transformat pe Sfantul Valentin in ocrotitorul/patronul indragostitilor, data de 24 februarie devenind astfel una dedicata dragostei.

Povestea Sfantului Valentin potrivit istoricilor


Conform Catholic Online, Valentin a fost un sfant preot din Roma, care, impreuna cu Sfantul Marius si familia acestuia, a dat o mana de ajutor martirilor in timpul persecutilor la care erau supusi crestinii din porunca imparatului Claudius al II-lea. A fost arestat, si trimis de imparat la prefectul Romei, care, vazand ca toate promisiunile sale nu il pot convinge sa renunte la religia crestina, a ordonat sa fie batut cu ciomege, si apoi, decapitat, executia Sfantului Valentin avand loc pe 14 februarie, in jurul anului 270. Se spune ca Papa Iulius I a cladit o biserica in cinstea lui aproape de Ponto Mole, care a fost numita Porta Valetini, in prezent numindu-se Porta del Popolo. Cea mai mare parte a moastelor sale se afla astazi in biserica Sf. Praxedes. Se spune ca pentru a face sa inceteze superstitia destrabalata pagana in care baietii obisnuiau sa traga la sorti numele fetelor in onoarea zeitei Februata Juno pe data de 15 februarie, cativa pastori zelosi ar fi substituit numele fetelor cu cele ale unor sfinti.

Originea zilei Sfantul Valentin/zilei indragostitilor


Tot in Catholic Online, ni se spune ca originea zilei indragostitilor ramane un mister. Oricum, Sfantul Valentin a existat cu adecarat, intrucat arheologii au scos la lumina o catacomba romana si o straveche biserica dedicate acestuia. In anul 469, Papa Gelasius a marcat ziua de 14 februarie drept una de celebrare a muceniciei Sfantului Valentin.

Cea dintai reprezentare a Sfantului Valentin apare in Cronica de la Nuremberg, o carte ilustrata din anul 1493. In aceasta, impreuna cu un portret scuptat in lemn al sfantului, se specifica ca a fost un preot martirizat in perioada domniei lui Claudius Gotul (Claudius al II-lea). Se mai povesteste ca a fost surprins casatorind cupluri crestine si ajutandu-i pe cei intemnitati, fiind, dupa aceea, arestat si aruncat in inchisoare. Lui Claudius i-ar fi placut prizonierul sau, pana cand Valentin ar fi facut o greseala strategica, incercand sa-l converteasca la crestinism pe imparat, fiind, din aceasta pricina, condamnat la moarte.

Sfantul Valentin a devenit cunoscut drept patron al cuplurilor logodite, crescatorilor de albine, epilepsei, lesinului, felicitarilor, casatoriilor fericite, molimei, calatorilor si tinerilor. El apare in picturi alaturi de pasari si trandafiri.

Dupa Catholic Encyclopedia, "Cel putin trei sfinti Valentin, cu totii martiri, sunt mentionati in martirologiile timpurii pentru ziua de 14 februarie." Doi dintre ei au trait in secolul al III-lea d.Hr., unul fiind episcop de Interamna (in prezent, Terni, Italia) si un altul preot la Roma (unii speculeaza ca cei doi ar fi fost una si aceeasi persoana). Ambii au fost persecutati pentru convingerile lor. Preotul roman a fost batut si decapitat din porunca imparatului Claudius al II-lea in jurul anului 270. Legendele despre numele martirului au devenit conectate cu dragostea. Data mortii Sfantului Valentin a devenit impletita cu festivalul Lupercalia, o sarbatoare pagana a dragostei, sau cu credinta straveche potrivit cariea pasarile isi afla perechea la mijlocul lunii februarie.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Simbolurile zilei Sfantului Valentin - Semnificatii si traditii

Mesaje de Sfantul Valentin in engleza si romana

Legenda zilei indragostitilor din China
Povestea Sfantului Valentin | Legenda zilei indragostitilor Povestea Sfantului Valentin | Legenda zilei indragostitilor Reviewed by Diana Popescu on februarie 10, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.