Funda- simbol al feminității în bijuterii și tatuaje

Ce e o fundă?
Nimic mai simplu! Un nod ale cărui capete sunt în forma aripilor unui fluture și, de obicei, o intâlnim confecționată dintr-o fâșie de mătase sau pânză.

Întâlnit mai ales în tatuaje şi bijuterii, simbolismul fundelor şi al nodurilor este asociat, în mod frecvent, cu dragostea şi căsătoria.
Încă din secolul al III-lea i.Hr., motivul nodului era folosit drept un simbol al căsătoriei în giuvaerurile din Grecia antică.


Nodul lui Heracles reprezenta ritualul feminin de trecere de la stadiul de fată la cel de femeie măritată şi semnifica tăria uniunii din cadrul căsătoriei. Realizat din aur filigranat sau în care erau încastrate granate cabochon, nestemate prelucrate prin şlefuire şi polisare, nodul lui Heracles era utilizat ca element central în diademe, lanţuri, curele şi brăţări.

La sfârşitul secolului al XVII-lea, funda era un simbol puternic al dragostei în bijuteriile create de Gilles Legeré, pentru curtea franceză a lui Ludovic al XIV-lea. Funde duble din aur ori argint, împodobite sau încastrate cu pietre preţioase erau purtate la brăţări sau broşe.
Viaţa de la curţile regale a fost condimentată, la un moment dat, de un adevărat limbaj al fundelor, o metodă jucăuşă prin care o femeie transmitea mesaje amoroase.
Locul unde erau amplasate bijuteriile în formă de fundă aveau mai multe înţelesuri: purtate în păr, reprezentau interesul unei femei pentru un bărbat anume; aşezate în dreptul inimii, semnalizau că o fată şi-a aflat adevărată dragoste; plasate pe o fundă sau un lănţişor din jurul gâtului, semnificau tachinarea în amor; localizate într-un decolteu, purtau înţelesul de "atinge-mă!"

Într-un simbolism asemănător, fundele constituiau un element unificator în trofeele dragostei.
Embleme ale lui Venus, precum o pereche de porumbei sau doi trandafiri, erau încadrate de o panglică legată într-o fundă semnificând liantul iubirii.

Modă de a purta funde a dispărut în perioada revoluţiei franceze, din cauza asocierii lor strânse cu regalitatea.
O sută de ani mai târziu, fundele şi-au făcut din nou apariţia în forţă, în bijuterii sub formă unor ghirlande, extrem de populare în clasele sociale înalte.

De-a lungul secolului XX, funda a rămas un simbol frecvent în arta bijuteriilor, forma ei modificându-se de la un stil fin şi stilizat, caracteristic Art Deco, până la expresii îndrăzneţe şi sculpturale sau abstracte şi nestructurate, evoluând deceniu după deceniu. Nu trebuie să uităm și de feminitate, fetițele și obiectele feminine fiind împodobite, adesea cu funde.

În simbolistica tatuajelor, funda are mai multe semnificații, precum împărtăşirea şi dăruirea, a timpului prezent, tinereţea veşnica, putere sau experienţă feminină, îmbrăţişarea ori un cadou din dragoste.
Despre tatuajele cu funda, voi scrie intr-un alt articol.

Pe de altă parte, fundă exprimă, pur şi simplu, legarea şi apoi dezlegarea a ceva, fiind asociată, din această perspectiva, cu libertatea de care se bucură, în prezent, fetele si femeile în societate şi în dragoste.

Era să uit! Funda a devenit si un simbol al simpatiei, caritatii si compasiunii față de oamenii care suferă de boli incurabile, simbolizand sprijinul persoanei care o poarta, in functie de suferința acestora.


Dictionarul tatuajelor
Simboluri si semnificatie de la A la Z

Jadul- simbol si semnificatie
Topazul- simbol si semnificatie
Magia argintului si proprietatile sale secrete



Funda- simbol al feminității în bijuterii și tatuaje Funda- simbol al feminității în bijuterii și tatuaje Reviewed by Diana Popescu on iunie 16, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.